bazylms Napisano 10 Sierpnia 2012 Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Tak, ale kalki dobrze zabezpieczyć przed dalszymi zabiegami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Tylko że ja kalki, chce nałożyć na końcu. I dzięki za radę na temat tych skrzynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 10 Sierpnia 2012 Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Tylko że ja kalki, chce nałożyć na końcu.I dzięki za radę na temat tych skrzynek. Kalki nałożyć po brudzeniu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 10 Sierpnia 2012 Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Najpierw nakładasz kalki, potem wash a na koniec lakier matowy i brudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2012 A to Gafa z mojej strony ;/ widzę coś nie do informowany z mojej strony jestem. Czyli tak ? Zamalować Koła jezdne i napinające. Dwie skrzynki. Lakier Brudzenie Kalki tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 10 Sierpnia 2012 Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Nie. Powinno być tak: Zamalować Koła jezdne i napinające. Dwie skrzynki. Lakier błyszczący (najlepiej Sidolux) Kalki Sidolux Wash Lakier matowy Brudzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 10 Sierpnia 2012 Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Ale przed robieniem washa najlepiej zabezpieczyć lakierem cały model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 11 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2012 Lakier Lakier. A mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić tego washa z farb olejnych ? Jaka najlepsza farba itp. ? Szukałem na forum , ale bynajmniej nie znalazłem odpowiedniego działu, szukam nadal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 11 Sierpnia 2012 Share Napisano 11 Sierpnia 2012 To słabo się starasz. Jest a tym forum taki dział tajniki modelarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 11 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2012 A no tak. Czołgiem zajmę się w poniedziałek, a teraz kolejne pytanie, chociaż może i znam na nie odpowiedź ale chciałbym się jeszcze upewnić. Jak pomalować figurki Niemców z tego zestawu, http://www.mojehobby.pl/products/German-Guns-Set-PAK37-PAK40-FLAK38.html ? Oczywiście wiem mniej więcej, ale chce mieć jak największą pewność. O to farby które posiadam. Pactra: -Afrika Yellow -Skin Tone Ligth -Black Mat -Rot Braun Z niecierpliwością czekam na wasze porady, miłego popołudnia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 11 Sierpnia 2012 Share Napisano 11 Sierpnia 2012 Jeśli chcesz zrobić dioramę z Afrika Korps to nie wiem, czy zestawowe figurki będą pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 11 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2012 No to mi teraz ciupłeś ;/ Prosił bym, aby jeszcze ktoś wypowiedział się na ten temat, według moich dotychczasowych ustaleń te figurki pasują jak najbardziej, ale mogę się mylić, życzę wszystkim dobrej i spokojnej nocy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 No więc udało mi się skończyć działa, oczywiście jeszcze czekam na kalki, i brudzenie, ale to w swoim czasie. Następną rzeczą do zrobienia są figurki. Tak o to prezentują się: -Pak 40 -Pak 37 -Flak 38 -Pz.Kpfw III Ausf. J -I figurka czołgisty (jeszcze nie pomalowana) Shot at 2012-08-13 Shot at 2012-08-13 Shot at 2012-08-13 Shot at 2012-08-13 Shot at 2012-08-13 Shot at 2012-08-13 Shot at 2012-08-13 Shot at 2012-08-13 Shot at 2012-08-13 Shot at 2012-08-13 W pz III zamalowałem koła jezdne i napinające a także skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 13 Sierpnia 2012 Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Najpierw nakładasz kalki, potem wash a na koniec lakier matowy i brudzenie. Takiego absurdu jeszcze nie dane mi było przeczytać. Kolejność jest dowolna tylko trzeba to robić z głową. Nie wyobrażam sobie washa na nie zabezpieczonych kalkomaniach. Jeżeli farba bazowa to akryl to nie musisz dawać lakieru, ja działam olejami (wash, filtr biedronka) na czasem matowym modelu. Pod kalkomanie farba musi się błyszczeć, dlatego też wymagany jest lakier w przypadkach matowej bazy. U Ciebie się to świeci jak psu jajca na wiosnę więc nie widzę potrzeby zalewania lakierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 14 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2012 Witam, proszę : http://panzerschreck.strefa.pl/mund6.html Według tych danych, mogę stwierdzić że te figurki nadają się ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 Takiego absurdu jeszcze nie dane mi było przeczytać. A co jest w tym absurdalnego? Może tylko to, że nie dodałem o zabezpieczeniu na kalki, ale to był pewien skrót myślowy, bo inni wcześniej o tym napisali. Kolejność jest dowolna tylko trzeba to robić z głową. Skoro dowolna, to gdzie tu absurd? Ja robię w takiej kolejności, ty robisz po swojemu, a Polee może zrobić jeszcze inaczej, jeśli mu się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin93 Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 Tak się zastanawiam po cholerę w ogóle ma robić na tych modelach wash i brudzenie? Skoro to są jego początki to najpierw by się przydało opanować podstawowe techniki : -obróbka elementów po wycięciu z ramki. -malowanie, farbę trzeba dokładnie wymieszać i nie można się nigdzie spieszyć. Lepsze jest kilka cienkich warstw niż jedna tak gruba ze detale pod nią giną. Chociaż i tak nie jest źle, ale następnym razem, wytnij koła z ramek ładnie je obrób nabij na wykałaczkę i wtedy powolutku maluj. Jeżeli malujesz bandaże to najlepszy jest mały pędzelek typu 0 lub mniejszy. A także wypracować technikę i precyzje, ale ja tam się nie znam... Jak chłopak chce niech idzie od razu na głęboką wodę, chociaż do nauki technik brudzenia i dodawania realizmu bardziej bym polecił tanią 35 niż dłubać 72. W sumie to można to rozkminiać, ale to moje takie porady. Polecam także zaczynać od prostych zabiegów, zalać delikatnie linie, osmolić lufę dodać lekki kurz, ale z wyczuciem Kolejność? W sumie to kalki by się przydało zabezpieczyć bo różnie one reagują i nie ma tu przymusu, że koniecznie połysk. Jak kto woli :P Pozdro Marcin ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 Takiego absurdu jeszcze nie dane mi było przeczytać. A co jest w tym absurdalnego? Może tylko to, że nie dodałem o zabezpieczeniu na kalki, ale to był pewien skrót myślowy, bo inni wcześniej o tym napisali. Kolejność jest dowolna tylko trzeba to robić z głową. Skoro dowolna, to gdzie tu absurd? Ja robię w takiej kolejności, ty robisz po swojemu, a Polee może zrobić jeszcze inaczej, jeśli mu się podoba. Bo czytając Twoje ostatnie posty w tym temacie odnoszę wrażenie, że nie wiesz o czym piszesz. Czego brudzenie na końcu? Lubisz mieć odciski palców na pigmencie i na modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 15 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Jak dla mnie modele wyszły mi całkiem całkiem ;) I raczej zrobię dla nich wash i brudzenie, ale najpierw figurki i tak jak kolega Marcin wcześniej wspomniał tutaj będę miał pole do popisu z pilnikami ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Nie wyobrażam sobie washa na nie zabezpieczonych kalkomaniach. znaczy się masz wyobraźnię małą.. Nie mam małej wyobraźni ale wiem, że wash dawany po całości na kalki może podkreślić film przez co wygląda to niefajnie. Owszem co innego punktowy ale znając życie kolega Polee pewnie zaleje ten model farbą olejna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 wiele zalezy od kalkomanii Prawda, tylko po co ryzykować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 15 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Nie wiem czy was urażę czy nie, ale jak tak patrzę to tu ciągle tylko jakieś sprzeczki, są a mało porad rad itp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Najlepiej zajrzyj do tego działu: http://www.modelwork.pl/viewforum.php?f=104. Masz tam poradniki nt. washa i kalkomanii, które ci wszystko wyjaśnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 15 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Ja właśnie idę naprawiać, zapomnianego już brata bliźniaka pz III który siedział w Wamodzie .. szkoda gadać farba zeszła ale parę części się urwało, ale jakoś się go naprawi, tylko niestety długa lufa 37 poszła się .. i została tylko krótka 50. No , ale cóż coś za coś ;) No cóż zapomniany czołg (wrak) z ciągnięty prosto z frontu został odrestaurowany i zgłasza swoją gotowość do boju ! W imię Lisa Pustyni ! A tak jak się prezentuje nowy na rybek, chodź z długą przeszłością. O to dwaj bracia bliźniacy, no ale cóż mama moja wyrzuciła mi słoiki, a przy okazji wywaliła kilka części no i różnią się nie znacznie ;) Shot at 2012-08-15 Shot at 2012-08-15 Shot at 2012-08-15 Shot at 2012-08-15 Shot at 2012-08-13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 15 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Jak widać pierwszy czołg jest bardziej taki przyciemniony a to dla tego że ten pierwszy był przemalowany, a na tym drugim zmyłem farbę i malowałem od nowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi