moralezz Napisano 18 Sierpnia 2012 Share Napisano 18 Sierpnia 2012 Witam. Warsztat zakończony więc czas na galerię. Oczywiście jestem świadom braków w swoim warsztacie oraz wszelkich błędów merytorycznych (choć chciałem popełnić ich jak najmniej). Przy okazji chciałem podziękować chłopakom z grupy TOMCATSKY, za wszelkie porady i wskazówki dotyczące tego modelu, a w szczególności koledze p_bladek za pomoc w zdobyciu uszkodzonych przeze mnie kalek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 18 Sierpnia 2012 Share Napisano 18 Sierpnia 2012 Widzę że nikt nie chce komentować. Ogólnie modelik prezentuje się ciekawie, dużo lepiej niż mój pierwszy Tomcat przy którym zapałałem "miłością" do niego. Zaczynałem od tego samego zestawu, i to co Marcin napisał na początku wątku warsztatowego widać jak na dłoni, kompletny zły obrys nosa, ale to wina zestawu . Zdjęcia jak i model wyszły Ci bardzo ładnie, Oszklenie super, kabina teżmi się podoba, ale żeby nie było zbyt kolorowo to dorzucę parę słów krytyki - Pole antyodblaskowe na dziobie powinno być bardziej okrągłe, ale pozostawiam to do weryfikacji Marcinowi. - Nie odtworzyłeś lini podziałowych na kadłubie po szpachlowaniu , ja wiem że model ma fatalny podział technologiczny kadłuba i ciężko go spasować (też go kleiłem) ale jak już tak ładnie udało Ci się wyjść ze szpachlowania to linie był już pikuś, podobnie w pozostałych miejscach. - Wydaje mi się że nie przyciemniłeś szyby czołowej wiatrochronu. - Zestaw Academy zawiera 2 rodzaje dysz otwartą i zamkniętą, w tej wersji samolotu (A) montowane były silniki TF-30, a procedura ich wyłączania wymuszała zamknięcie jednej dyszy na postoju. Ot takie moje marudzenie. Model sie podoba, i super że kolejny Tomcat na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Przemku, jeżeli chodzi o dysze - wybrałem wariant z otwartymi tylko dlatego, że te po prostu były lepiej spasowane. Zamknięte to był jakiś koszmar i bez tony szpachli by się nie obyło, a co za tym idzie trzeba by ryć w nich, a tego jak słusznie zauważyłeś nie podjąłem się w innych miejscach na kadłubie - po prostu jakoś mi to jeszcze nie wychodzi (próbowałem w jednym miejscu od spodu kadłuba, ale wyszło fatalnie - muszę to jeszcze poćwiczyć). Jeżeli chodzi o szybę czołową, to zrobiłem ją w kolorze niebiesko-zielonym, ale na tych zdjęciach nie za bardzo to widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIUSEPPE Napisano 21 Sierpnia 2012 Share Napisano 21 Sierpnia 2012 Witam. Rzadko coś piszę, ale przy F-14 napisać muszę. Co do ogólnej oceny modelu to przyłączam się do Przemka, jedyne z czym się nie zgodzę to dysze. Istnieje taka możliwość że obydwie dysze były otwarte, albo zamknięte. Rzadko widuje się to na zdjęciach ale możliwość jest. Nie gra mi też coś w rakietach, AIM-7 chyba mają niebieskie paski, z tego co pamiętam oznacza się tak rakiety ćwiczebne. Natomiast AIM-9 mają "kolory" bojowe. Możliwe że coś pomyliłem, albo taka konfiguracja jest możliwa. Proszę ekspertów o wypowiedź na ten temat. Poza tym wszystkim co nabazgrałem to: Za model Za Tomcata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 7 Lutego 2013 Share Napisano 7 Lutego 2013 Adrianie się nie mylisz...paski koloru niebieskiego w uzbrojeniu "ćwiczebne"....kolory żółte i brązowe..."do robienia krzywdy" ;) ...co do wiatrochronu..to widze że jakiś kolorek jest ...zgodze się co do kwesti lini podziału...jesli model wymaga użycia dużej ilości "uzupełniacza" powinno się potem odtworzyć przynajmniej podstawowe linie podziału...jesli to nam umknie model będzie wyglądał nienaturalnie nawet po dobrym malowaniu...a jak wiemy o "naturalność" tu chodzi czyli odwzorowanie oryginału...poza tym dyszę można było lekko pocienić na wylocie..wygląda bardzo grubo...co do obrysu i kształtów dzioba jak i wiatrochronu...to jest rzeczywiście mocno przeinaczony...ale kolega ewidentnie trzymał się ram proponowanego zestawu..a za tem..nic więcej w tej kwesti nie dodam... ogółem 5tka z plusem za temat...jakże bliski "naszym sercom" ...ogółem dobra robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi