Skocz do zawartości

TurboletL-410; LPR - poszukuję zdjęć

drabik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mogę w tym temacie prosić o jakieś podpowiedzi? Chodzi o pierwsze (?) odmiany tego samolotu (na trójłopatowych śmigłach) i pytanie - czy latały w LPR, jeśli tak - to ktoś ma może zdjęcia, linki do nich... trafiłem jedynie na późniejsze jego wersje... Wszelkie podpowiedzi przyjmę z uśmiechem:)

No dobrze - mam straszydełko z Wojaru z absolutnie "bogatymi" kalkami i chciałbym coś ciekawego przynajmniej malarsko z niego spróbować zrobić i niekoniecznie SF...

Pozdrawiam

Krzysiek

Co prawda takie pytanie powinieneś zadać raczej w dziale 1:1 .

Zamieszczając te fotki mam nadzieje że nie będzie to poczytane jako nadużycie.

Znalazłem tylko jedna fotkę L-410 w barwach lotnictwa sanitarnego.

4902091dc63314f1.jpg

Ale może skusisz się na takie coś

ff07dfc72ebb998c.jpg

030ce34dd4814042.jpg

ad216ce10820083f.jpg

317ae3aa455e0ad1.jpg[/ur

Sanitarne Turbolety były, zdaje się, tylko 2.

Zakupione zostały w 1989 r.

SP-TXA "Nadzieja", należał do Zespołu Lotnictwa Sanitarnego w Rzeszowie, a po jego likwidacji przeniesiony do Gdańska.

http://lotnictwo.net/foto.php?id=108109

SP-TXB użytkowany w ZLS Katowice.

http://lotnictwo.net/pic/0709/0709060008.jpg

Tutejszym specem od lotnictwa spod znaku czerwonego krzyża jest Fazzy

Jak tu wpadnie, to pewnie zapoda więcej wiarygodnych informacji

No czyli trochę się wyjaśniło... To, co wypuszczał plasticart / wojar to "wcześniejsza wersja" rozwojowa tego samolotu. I albo przerabiałbym ten model albo będę musiał pokombinować nad innym malowaniem jeśli nie ma być SF

Może wyjdę na kretyna, ale się zapytam: co to za "łezki" na końcach skrzydeł? Wpływają na sterowność czy na co innego? Turbolet z plasticartu wyróżnia się jeszcze trójłopatowymi śmigłami. Poza tym wygląda... no w zasadzie tak samo...

...ale się zapytam: co to za "łezki" na końcach skrzydeł? Wpływają na sterowność czy na co innego?

Czy wpływają na sterowność to nie wiem, ale na pewno wpływają na zasięg i długotrwałość lotu. Są to zbiorniki paliwa.

Mam Turbo(f)leta z Gavii i też będzie ZLS.

...ale się zapytam: co to za "łezki" na końcach skrzydeł? Wpływają na sterowność czy na co innego?

Czy wpływają na sterowność to nie wiem, ale na pewno wpływają na zasięg i długotrwałość lotu. Są to zbiorniki paliwa.

Mam Turbo(f)leta z Gavii i też będzie ZLS.

No to i coś się wyświetliło:)))