drabik Napisano 19 Sierpnia 2012 Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Witam! Mogę w tym temacie prosić o jakieś podpowiedzi? Chodzi o pierwsze (?) odmiany tego samolotu (na trójłopatowych śmigłach) i pytanie - czy latały w LPR, jeśli tak - to ktoś ma może zdjęcia, linki do nich... trafiłem jedynie na późniejsze jego wersje... Wszelkie podpowiedzi przyjmę z uśmiechem:) No dobrze - mam straszydełko z Wojaru z absolutnie "bogatymi" kalkami i chciałbym coś ciekawego przynajmniej malarsko z niego spróbować zrobić i niekoniecznie SF... Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 19 Sierpnia 2012 Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Co prawda takie pytanie powinieneś zadać raczej w dziale 1:1 . Zamieszczając te fotki mam nadzieje że nie będzie to poczytane jako nadużycie. Znalazłem tylko jedna fotkę L-410 w barwach lotnictwa sanitarnego. Ale może skusisz się na takie coś [/ur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 19 Sierpnia 2012 Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Sanitarne Turbolety były, zdaje się, tylko 2. Zakupione zostały w 1989 r. SP-TXA "Nadzieja", należał do Zespołu Lotnictwa Sanitarnego w Rzeszowie, a po jego likwidacji przeniesiony do Gdańska. http://lotnictwo.net/foto.php?id=108109 SP-TXB użytkowany w ZLS Katowice. http://lotnictwo.net/pic/0709/0709060008.jpg Tutejszym specem od lotnictwa spod znaku czerwonego krzyża jest Fazzy Jak tu wpadnie, to pewnie zapoda więcej wiarygodnych informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2012 No czyli trochę się wyjaśniło... To, co wypuszczał plasticart / wojar to "wcześniejsza wersja" rozwojowa tego samolotu. I albo przerabiałbym ten model albo będę musiał pokombinować nad innym malowaniem jeśli nie ma być SF Może wyjdę na kretyna, ale się zapytam: co to za "łezki" na końcach skrzydeł? Wpływają na sterowność czy na co innego? Turbolet z plasticartu wyróżnia się jeszcze trójłopatowymi śmigłami. Poza tym wygląda... no w zasadzie tak samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 20 Sierpnia 2012 Share Napisano 20 Sierpnia 2012 ...ale się zapytam: co to za "łezki" na końcach skrzydeł? Wpływają na sterowność czy na co innego? Czy wpływają na sterowność to nie wiem, ale na pewno wpływają na zasięg i długotrwałość lotu. Są to zbiorniki paliwa. Mam Turbo(f)leta z Gavii i też będzie ZLS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 20 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2012 ...ale się zapytam: co to za "łezki" na końcach skrzydeł? Wpływają na sterowność czy na co innego? Czy wpływają na sterowność to nie wiem, ale na pewno wpływają na zasięg i długotrwałość lotu. Są to zbiorniki paliwa. Mam Turbo(f)leta z Gavii i też będzie ZLS. No to i coś się wyświetliło:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 20 Sierpnia 2012 Share Napisano 20 Sierpnia 2012 Ale to jest piękna maszyna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi