arkady Napisano 19 Sierpnia 2012 Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Witam, tym razem postanowiłem zrobić coś z innej beczki (w ramach odpoczynku od... zbyt wielu:(). Spodobały mi się budynki f-m Hirts Arts. Produkują formy z których można sobie odlać elementy do budowy. Zamiast jednak kupować formy i bawić sie z gipsem - na portalu aukcyjnym zakupiłem gotowe elementy. Właściwie wszystko jest w szczegółach opisane na stronie producenta - od odlewnia, składania i malowania - razem z filmami i zdjęciami, ale może komuś się ten temat przyda. Zacząłem od podstawki. Z materiałów na stronie producenta wyciąłem plan jednego z elementów budowli i przeniosłem na kawałek sklejki: Przymierzyłem elementy; później z pomocą kombinerek trochę je postarzyłem. Reszta poszła gładko. Do klejenia użyłem wikolu (f-my patex - stosunkowo szybko wiąże). Gdy większe szczeliny wypełniłem szpachlą. Przednia zabawa:) Trochę nad łukiem się rozeszło, ale zamaskuję to jakąś roślinnością. Wkrótce zajmę się malowaniem. Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 20 Sierpnia 2012 Share Napisano 20 Sierpnia 2012 Witam, ruiny się fajnie prezentują, mam pytanie, gotowe elementy które kupiłeś są wykonane z gipsu ? czy z innego tworzywa ? widziałem filmik na youtube, gdzie koleś do tych form wlewał inną substancję . . . (niestety nie wiem jaką, był to proszek + woda, dawała rzadką miksturę która przypominała wikol, którą bardzo dobrze dawało się wlewać do form i która sama szczelnie wypełniała formę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 20 Sierpnia 2012 Share Napisano 20 Sierpnia 2012 . . . cokolwiek ten człowiek wlał do tych form było na tyle rzadkie, że nadmiar starł z formy za pomocą myjki do okien i zastygło mu to w 45 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 20 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2012 gotowe elementy które kupiłeś są wykonane z gipsu? Tak, wygląda to na gips. Jest biały, brudzący i dość kruchy. Z tego co widziałem na materiałach ze strony hirst arts pisze 'plaster of paris', więc to chyba gips (oczywiście gips-gipsowi nierówny:)) Zobacz tutaj. A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
castlemania Napisano 20 Sierpnia 2012 Share Napisano 20 Sierpnia 2012 Witam. Klocki są odlewane z gipsu. Do odlewów najlepiej stosuje się gips modelowy, formierski, bądź gips dentystyczny w II klasie twardości. Elementy są ładnie odlewane i wystarczająco twarde. Potem przy malowaniu dzięki nasiąkliwości materiału i strukturze budynki wyglądają bardzo naturalnie. Oczywiście można zastosować gips syntetyczny, bądź gipsy dentystyczne 3, 4 klasy. Mamy wtedy materiał bardzo twardy i bardziej przypominający tworzywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 26 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2012 Witam, postanowiłem trochę przerobić tą ruinkę. Usunąłem kolumnę i zamiast niej wstawiłem bloczki. Pozwoliło to na wstawienie kraty. Drugi otwór zostanie zamknięty przez bloczek betonu. Pod dużym łukiem zamierzam wstawić bramę: Ruina dostała podkład: A później wykleiłem glinką podłoże: Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 28 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2012 Witam, dzisiaj tylko szary na mury. Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 3 Września 2012 Autor Share Napisano 3 Września 2012 Witam, prawe wypełnienie okna ma być z betonu. Na kawałek dykty nakleiłem kilka drutów i oblepiłem glinką. W glince odcisnąłem szalunek. Późnej wydziobałem dziury aż do drutów, jakby po uderzeniu czegoś cięższego. W międzyczasie ruiny dostały jasny dry-brush, pomalowałem kraty. Glinkę na brzegach wysmarowałem wikolem i obsypałem piaskiem. Zacząłem prace nad wrotami. Mają być stare i zniszczone niejedną zawieruchą. 2 skrzydła z plastyku 2mm okleiłem miedzią. Dorobiłem okucia (przepraszam, ale ciężko się fotografuje miedź z lampą). Z drugiej strony klamry na zamknięcie - będzie też belka. Z łepek od szpilek zrobiłem nity. Pierwsze przymiarki przed zawiasami: Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 Ciekawie to wygląda - szczególnie drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 witam serdecznie, kolejny raz powiem - fajna praca - lecz drzwi do mnie nie przemawiają . . . trochę głupio krytykować pracę na tym etapie, lecz nie rozumiem dlaczego kolega zmienia kształt drzwi na prostokąt, jeśli arkada aż prosi się by ją wypełnić . . . mieszkam w sąsiedztwie starego zamku i jest tam taka brama wykonana z drewna z metalowymi okuciami - kilka przykładów tego co mam na myśli - http://plfoto.com/zdjecie,architektura,stara-brama,2412836.html http://pl.123rf.com/photo_7155870_stara-drewniana-brama.html http://www.garnek.pl/tubylec/15412031/stara-brama http://www.krajobrazy.pl/galeria.php?q=%22architektura+drewniana%22&page=1&foto=3417 pociemniałe drewno mocniej dla mnie przemawia do wyobraźni niż miedz . . . tak poza tym bardzo podobają mi się postępy prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 4 Września 2012 Autor Share Napisano 4 Września 2012 Hej, trochę głupio krytykować pracę na tym etapie wcale nie głupio - zwłaszcza jak się robi to konstruktywnie - a zdjęcia które podesłałeś są bardzo inspirujące - coś mi podpowiada, że je wykorzystam:) (dzięki - są Twoje?) Ale chyba nie tutaj: moje ruinki mają być tłem dla figurek wh40 (coraz więcej ich na półce) i już mi ktoś zwrócił uwagę, że takie budowle to bardziej do wh pasują (albo Lord of the Rings). Dlatego chcę dodać więcej różnych akcentów z 40 milenium... Te ruiny to taka linia obrony... może ostatnia? Łuk wypełnię, mam nadzieję że starczy umiejętności bo pomysłów jest wiele. Jak dobrze pójdzie, to i ta miedź się nie będzie świecić... chciałem aby była stara... Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 nie ma sprawy, cieszę się że mogłem pomóc, fotografie niestety nie są moje (naprędce znalezione w internecie w celu zobrazowania o co mi chodzi) ta którą wyobraziłem sobie w twojej pracy jest tutaj - http://en.db-city.com/Poland--Opole--Prudnik--G%C5%82og%C3%B3wek - jeśli chcesz wypełnić później arkadę to sugeruję witraż, chociaż przyznam, że nie mam pojęcia jak go wykonać w skali w której są ruiny . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 fotografia brama pałacu . . . Tomka Krajewskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi