arkady Napisano 19 Sierpnia 2012 Napisano 19 Sierpnia 2012 Witam, tym razem postanowiłem zrobić coś z innej beczki (w ramach odpoczynku od... zbyt wielu:(). Spodobały mi się budynki f-m Hirts Arts. Produkują formy z których można sobie odlać elementy do budowy. Zamiast jednak kupować formy i bawić sie z gipsem - na portalu aukcyjnym zakupiłem gotowe elementy. Właściwie wszystko jest w szczegółach opisane na stronie producenta - od odlewnia, składania i malowania - razem z filmami i zdjęciami, ale może komuś się ten temat przyda. Zacząłem od podstawki. Z materiałów na stronie producenta wyciąłem plan jednego z elementów budowli i przeniosłem na kawałek sklejki: Przymierzyłem elementy; później z pomocą kombinerek trochę je postarzyłem. Reszta poszła gładko. Do klejenia użyłem wikolu (f-my patex - stosunkowo szybko wiąże). Gdy większe szczeliny wypełniłem szpachlą. Przednia zabawa:) Trochę nad łukiem się rozeszło, ale zamaskuję to jakąś roślinnością. Wkrótce zajmę się malowaniem. Pozdrawiam, A Cytuj
cortez 77 Napisano 20 Sierpnia 2012 Napisano 20 Sierpnia 2012 Witam, ruiny się fajnie prezentują, mam pytanie, gotowe elementy które kupiłeś są wykonane z gipsu ? czy z innego tworzywa ? widziałem filmik na youtube, gdzie koleś do tych form wlewał inną substancję . . . (niestety nie wiem jaką, był to proszek + woda, dawała rzadką miksturę która przypominała wikol, którą bardzo dobrze dawało się wlewać do form i która sama szczelnie wypełniała formę) Cytuj
cortez 77 Napisano 20 Sierpnia 2012 Napisano 20 Sierpnia 2012 . . . cokolwiek ten człowiek wlał do tych form było na tyle rzadkie, że nadmiar starł z formy za pomocą myjki do okien i zastygło mu to w 45 minut. Cytuj
arkady Napisano 20 Sierpnia 2012 Autor Napisano 20 Sierpnia 2012 gotowe elementy które kupiłeś są wykonane z gipsu? Tak, wygląda to na gips. Jest biały, brudzący i dość kruchy. Z tego co widziałem na materiałach ze strony hirst arts pisze 'plaster of paris', więc to chyba gips (oczywiście gips-gipsowi nierówny:)) Zobacz tutaj. A Cytuj
castlemania Napisano 20 Sierpnia 2012 Napisano 20 Sierpnia 2012 Witam. Klocki są odlewane z gipsu. Do odlewów najlepiej stosuje się gips modelowy, formierski, bądź gips dentystyczny w II klasie twardości. Elementy są ładnie odlewane i wystarczająco twarde. Potem przy malowaniu dzięki nasiąkliwości materiału i strukturze budynki wyglądają bardzo naturalnie. Oczywiście można zastosować gips syntetyczny, bądź gipsy dentystyczne 3, 4 klasy. Mamy wtedy materiał bardzo twardy i bardziej przypominający tworzywo. Cytuj
arkady Napisano 26 Sierpnia 2012 Autor Napisano 26 Sierpnia 2012 Witam, postanowiłem trochę przerobić tą ruinkę. Usunąłem kolumnę i zamiast niej wstawiłem bloczki. Pozwoliło to na wstawienie kraty. Drugi otwór zostanie zamknięty przez bloczek betonu. Pod dużym łukiem zamierzam wstawić bramę: Ruina dostała podkład: A później wykleiłem glinką podłoże: Pozdrawiam, A Cytuj
arkady Napisano 28 Sierpnia 2012 Autor Napisano 28 Sierpnia 2012 Witam, dzisiaj tylko szary na mury. Pozdrawiam, A Cytuj
arkady Napisano 3 Września 2012 Autor Napisano 3 Września 2012 Witam, prawe wypełnienie okna ma być z betonu. Na kawałek dykty nakleiłem kilka drutów i oblepiłem glinką. W glince odcisnąłem szalunek. Późnej wydziobałem dziury aż do drutów, jakby po uderzeniu czegoś cięższego. W międzyczasie ruiny dostały jasny dry-brush, pomalowałem kraty. Glinkę na brzegach wysmarowałem wikolem i obsypałem piaskiem. Zacząłem prace nad wrotami. Mają być stare i zniszczone niejedną zawieruchą. 2 skrzydła z plastyku 2mm okleiłem miedzią. Dorobiłem okucia (przepraszam, ale ciężko się fotografuje miedź z lampą). Z drugiej strony klamry na zamknięcie - będzie też belka. Z łepek od szpilek zrobiłem nity. Pierwsze przymiarki przed zawiasami: Pozdrawiam, A Cytuj
bazylms Napisano 4 Września 2012 Napisano 4 Września 2012 Ciekawie to wygląda - szczególnie drzwi. Cytuj
cortez 77 Napisano 4 Września 2012 Napisano 4 Września 2012 witam serdecznie, kolejny raz powiem - fajna praca - lecz drzwi do mnie nie przemawiają . . . trochę głupio krytykować pracę na tym etapie, lecz nie rozumiem dlaczego kolega zmienia kształt drzwi na prostokąt, jeśli arkada aż prosi się by ją wypełnić . . . mieszkam w sąsiedztwie starego zamku i jest tam taka brama wykonana z drewna z metalowymi okuciami - kilka przykładów tego co mam na myśli - http://plfoto.com/zdjecie,architektura,stara-brama,2412836.html http://pl.123rf.com/photo_7155870_stara-drewniana-brama.html http://www.garnek.pl/tubylec/15412031/stara-brama http://www.krajobrazy.pl/galeria.php?q=%22architektura+drewniana%22&page=1&foto=3417 pociemniałe drewno mocniej dla mnie przemawia do wyobraźni niż miedz . . . tak poza tym bardzo podobają mi się postępy prac Cytuj
arkady Napisano 4 Września 2012 Autor Napisano 4 Września 2012 Hej, trochę głupio krytykować pracę na tym etapie wcale nie głupio - zwłaszcza jak się robi to konstruktywnie - a zdjęcia które podesłałeś są bardzo inspirujące - coś mi podpowiada, że je wykorzystam:) (dzięki - są Twoje?) Ale chyba nie tutaj: moje ruinki mają być tłem dla figurek wh40 (coraz więcej ich na półce) i już mi ktoś zwrócił uwagę, że takie budowle to bardziej do wh pasują (albo Lord of the Rings). Dlatego chcę dodać więcej różnych akcentów z 40 milenium... Te ruiny to taka linia obrony... może ostatnia? Łuk wypełnię, mam nadzieję że starczy umiejętności bo pomysłów jest wiele. Jak dobrze pójdzie, to i ta miedź się nie będzie świecić... chciałem aby była stara... Pozdrawiam, A Cytuj
cortez 77 Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 nie ma sprawy, cieszę się że mogłem pomóc, fotografie niestety nie są moje (naprędce znalezione w internecie w celu zobrazowania o co mi chodzi) ta którą wyobraziłem sobie w twojej pracy jest tutaj - http://en.db-city.com/Poland--Opole--Prudnik--G%C5%82og%C3%B3wek - jeśli chcesz wypełnić później arkadę to sugeruję witraż, chociaż przyznam, że nie mam pojęcia jak go wykonać w skali w której są ruiny . . . Cytuj
cortez 77 Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 fotografia brama pałacu . . . Tomka Krajewskiego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi