LimaOscar Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 Witam Jak obiecałem, zakładam nowy warsztat warsztat. Tym razem temat nie do końca 'cywilny' a w każdym razie na pewno nie pasażerski. Przedmiotem zmagań będzie Canadair C-143A Challenger w barwach, jak najbardziej współczesnych, United States Coast Guard. Mam sentyment do tej formacji, więc zaczynamy... Model to powszechnie znany (i lubiany) zestaw Revella. Wg wielu to jeden z najlepszych ich produktów w skali 1/144. Więcej o modelu, w tym 'pudełkowe' schematy malowania tutaj: http://findmodelkit.com/content/bombardier-challenger-cl604 Malowania proponowane przez Revella na razie odkładam na bok, bo aktualnie interesuje mnie ta maszyna ze zdjęć poniżej. To Canadair CL-600 2B16 Challenger 604, obecnie noszący 'zmilitaryzowane' oznaczenie C-143A. Jest to samolot o numerze seryjnym 5427, pozyskany przez USCG w 2005 roku. Wcześniej latał jako N321FX w NetJets. (fotki za airliners.net) Do wykonania powyższego malowania posłuży ta oto kalkomania produkcji Draw Decal. Zestaw niewielki, ale bardzo ładnie wydrukowany. Wszystkie oznaczenia USCG, choć naprawdę małe, są niesamowicie 'ostre'. No i to tyle tytułem wstępu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 No pięknie, uwielbiam ten samolot zasugerowany szybkością budowy arbuza, mam wrażenie że jutro wieczorem pojawi się galeria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 20 Września 2012 Autor Share Napisano 20 Września 2012 No pięknie, uwielbiam ten samolot zasugerowany szybkością budowy arbuza, mam wrażenie że jutro wieczorem pojawi się galeria No nie przesadzajmy . W końcu kilkanaście innych robię równocześnie. Dokładnie to czternaście (wliczając tego CL). Zresztą pewnie jeszcze parę warsztatów założę za chwilę - zawsze robię kilka rzeczy na raz - jak jeden schnie, to drugi 'się maluje', trzeci 'się szpachluje' itd... . Nie ma co tracić czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 21 Września 2012 Share Napisano 21 Września 2012 Podziwiam Ciebie Jak Ty na to znajdujesz czas?? Kibicuję bo fajna pchełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 21 Września 2012 Share Napisano 21 Września 2012 Jak Ty na to znajdujesz czas?? Jak to jak? Wystarczy spojrzeć na godziny wysyłania postów? Wolny czas można różnie zagospodarować, jedni śpią inni modelują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 21 Września 2012 Autor Share Napisano 21 Września 2012 Jak Ty na to znajdujesz czas?? Jak to jak? Wystarczy spojrzeć na godziny wysyłania postów? Wolny czas można różnie zagospodarować, jedni śpią inni modelują No coś w tym jest, heh. W sumie to trzy, cztery godziny snu mi wystarczają Ale wracając do głównego wątku. Wczoraj poszpachlowałem okna, następnie je wyszlifowałem - jest ich niewiele, więc cała operacja (wliczając czas schnięcia szpachlówki) zajęła chwilę. Z rozpędu zainstalowałem obciążenie, które w tym modelu jest przecież w ogóle niepotrzebne, heh - siła przyzwyczajenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 22 Września 2012 Autor Share Napisano 22 Września 2012 Kadłub posklejany, oszklenie zainstalowane. Trzeba teraz to wszystko 'wygładzić', czyli 'obrobić' spoiny, tu i ówdzie podszpachlować i skorygować kształt tyłu kadłuba, który jest nieco za szeroki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 5 Października 2012 Autor Share Napisano 5 Października 2012 Coś tam pokleiłem, coś tam poszpachlowałem... W sumie to potrzebna była druga warstwa szpachlówki przy kabinie. Ale już wygładzone i doprowadzone do porządku wszystko. Teraz muszę wyprofilować statecznik pionowy bowiem górna jego część tak jakoś niespecjalnie pasuje - wystaje poza obrys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi