Skocz do zawartości

Canadair C-143A Challenger USCG, 1/144 Revell/Draw Decals

LimaOscar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak obiecałem, zakładam nowy warsztat warsztat. Tym razem temat nie do końca 'cywilny' a w każdym razie na pewno nie pasażerski. Przedmiotem zmagań będzie Canadair C-143A Challenger w barwach, jak najbardziej współczesnych, United States Coast Guard. Mam sentyment do tej formacji, więc zaczynamy...

Model to powszechnie znany (i lubiany) zestaw Revella. Wg wielu to jeden z najlepszych ich produktów w skali 1/144.

P1010014_zpsd3251927.jpg

P1010016_zpsac5e1523.jpg

P1010020_zpsa4e917ae.jpg

P1010018_zps2fb4cab8.jpg

P1010021_zpse1e7a22d.jpg

Więcej o modelu, w tym 'pudełkowe' schematy malowania tutaj:

http://findmodelkit.com/content/bombardier-challenger-cl604

Malowania proponowane przez Revella na razie odkładam na bok, bo aktualnie interesuje mnie ta maszyna ze zdjęć poniżej. To Canadair CL-600 2B16 Challenger 604, obecnie noszący 'zmilitaryzowane' oznaczenie C-143A. Jest to samolot o numerze seryjnym 5427, pozyskany przez USCG w 2005 roku. Wcześniej latał jako N321FX w NetJets.

1726361_zps78390b3e.jpg

1560995_zps6d68daf1.jpg

1773949_zps3839c8cb.jpg

(fotki za airliners.net)

Do wykonania powyższego malowania posłuży ta oto kalkomania produkcji Draw Decal. Zestaw niewielki, ale bardzo ładnie wydrukowany.

Wszystkie oznaczenia USCG, choć naprawdę małe, są niesamowicie 'ostre'.

P1010023_zpsd280b14d.jpg

No i to tyle tytułem wstępu...

No pięknie, uwielbiam ten samolot zasugerowany szybkością budowy arbuza, mam wrażenie że jutro wieczorem pojawi się galeria

No nie przesadzajmy . W końcu kilkanaście innych robię równocześnie. Dokładnie to czternaście (wliczając tego CL). Zresztą pewnie jeszcze parę warsztatów założę za chwilę - zawsze robię kilka rzeczy na raz - jak jeden schnie, to drugi 'się maluje', trzeci 'się szpachluje' itd... . Nie ma co tracić czasu.

Jak Ty na to znajdujesz czas??

Jak to jak? Wystarczy spojrzeć na godziny wysyłania postów? Wolny czas można różnie zagospodarować, jedni śpią inni modelują

No coś w tym jest, heh. W sumie to trzy, cztery godziny snu mi wystarczają

Ale wracając do głównego wątku. Wczoraj poszpachlowałem okna, następnie je wyszlifowałem - jest ich niewiele, więc cała operacja (wliczając czas schnięcia szpachlówki) zajęła chwilę. Z rozpędu zainstalowałem obciążenie, które w tym modelu jest przecież w ogóle niepotrzebne, heh - siła przyzwyczajenia...

P1010002_zpsc3e74e47.jpg

P1010003_zps8d4294bb.jpg

P1010004_zpse51a5629.jpg

• 2 weeks later...

Coś tam pokleiłem, coś tam poszpachlowałem...

P1010007-6.jpg

P1010004-2.jpg

P1010010-2.jpg

W sumie to potrzebna była druga warstwa szpachlówki przy kabinie. Ale już wygładzone i doprowadzone do porządku wszystko. Teraz muszę wyprofilować statecznik pionowy bowiem górna jego część tak jakoś niespecjalnie pasuje - wystaje poza obrys.