Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W przyszłym tygodniu powinny być, zależy od tego kiedy przybędą z krótką wizytą. Już się zapowiedziały.

Napisano
Witam

Aaaaa pytałem "czemu tak drogo" :-(

Jeszcze raz: Zaznaczę, że każdy zestaw składa się z dwóch modeli.

Zapoznaj się z zawartością pudełka.

Napisano

Nie żebym sie czepiał, ale Italeri tez oferuje modele do bitewniaków składajacych się z podobnej ilości części, też pakowane po 2 sztuki w pudełko a ich cena jest na poziomie trzydziestu kilku złotych...

Napisano
Tyle że porownaj sobie te bitewniaki do tych modeli ten Crusader wyglada lepiej niz w 1/35 Italki wlaśnie no jakość jest znacznie lepsza.Cena jakoś nie zabija.

Nie wiem jak wyglada Crusader w 35-tce, ale ten powiedzmy sobie szczerze wcale taki cudowny nie jest. Pobieżnie pooglądałem go sobie na fotkach i co rzuca się w oczy:

+ lepsze proporcje niż w Hasegawie

+ lepsze detale

- kiepski układ gąsienicowy,

- kiepski układ wydechowy

- bez sensu skrzynka na pokrywie silnika

- skopana tylna ściana kadłuba

Jest to wystarczająco dużo by się tak nie podniecać tym modelem. Szansą jest z kolei to, że za chwilę pojawią się jakieś opracowania firm żywicznych pozwalające gładko przeskoczyć nad tymi zagadnieniami. Dla mnie jest to o tyle istotne, że mam sklejone 3 Crusadery i chętnie je wymienię na lepsze. W dodatku wolę kupić porządne żywice jeśli zaoszczędzi mi to pracy niż bawić się w poprawki tego modelu.

Napisano

Domyślam się że chcesz powiedzieć że za te pieniądze te - nie powinny mieć miejsca.Nie wiem czy dobrze widzę ale gąski są plastikowe a nie gumisie więc co tu jest kiepskiego.Skrzynka co w niej bezsensu jest jaka jest,Tylna siciana przedziału można to poprawić wystarczy szlifnąć tu i tam w 35 jest to samo,ach teraz zauważyłem że to Quick bulit.Kiedyś popelnilem Airfix-owego Krzyżowca,ale to za małego na ZPT.

Napisano
Domyślam się że chcesz powiedzieć że za te pieniądze te - nie powinny mieć miejsca.Nie wiem czy dobrze widzę ale gąski są plastikowe a nie gumisie więc co tu jest kiepskiego.Skrzynka co w niej bezsensu jest jaka jest,Tylna siciana przedziału można to poprawić wystarczy szlifnąć tu i tam w 35 jest to samo,ach teraz zauważyłem że to Quick bulit.Kiedyś popelnilem Airfix-owego Krzyżowca,ale to za małego na ZPT.

Cena mnie nie rusza - wady tak.

Gąski są plastikowe, odlane z kołami - oznacza to, że koła zamiast być podwójne to są to wielkie walce, natomiast gąsienice są uproszczone i mają szwy pośrodku.

Skrzynka jest do bani bo chcę zrobić 3 modele w tym AA i taki detal w każdym modelu to nieporozumienie (przy jednym by to nie raziło)

Tylna ściana - nie widzę żaluzji układu chłodzenia

Napisano

Robert, co do układów jezdnych, to zauważ, że wiele firm przechodzi na układy gdzie gąski są z kołami (ja popełniłem te błąd i mam w tzw. rozsypce czyt. masa elementów). Rozmawiałem z kolegą z Anglii i czech i tam nie ma takich rozmów, że kółko tam, a kółko siam, a płyta teges, a nie tamtes. Zaznaczę, że mimo wyższych cen, również kryzysu, modele tam kupują i jak komuś się podoba poprawia je. Słyszałem, że będą poprawki (znasz je z MT), ale nie z MT.

Moim zdaniem, nie ma co gadać, że to i tamto, tylko pokazać, jak się samemu coś poprawiło i jak to wygląda później, albo po prostu warsztaty. To nie karabin i nikt z tego nie będzie strzelał. To tak na marginesie, a co do ceny, to Panowie... bez jaj, widzę na warsztatach takie gnioty za dużo większą kasę, że cho-cho.

Napisano

Dobrze ale z tą ścianka to faktycznie coś nie tak na rzutach z malowaniem nie ma żaluzji czy są w modelu no na zdjęciach ja nie widziałem chyba że ma Pan Robert jakieś inne poszlaki co do reszty fakt(jakoś będę z tym żył)ale je przeciwlotniczego robił nie będę za to chciałbym zrobić oslony p. pyłowe ale te modyfikowane.

Napisano

Ja tam czekam na A-13...Crusadera może kupię-będzie dawca wieży/wież i osłon do Hasegawy.

Puki co w koszyku są tankietki.

Napisano
Robert, co do układów jezdnych, to zauważ, że wiele firm przechodzi na układy gdzie gąski są z kołami (ja popełniłem te błąd i mam w tzw. rozsypce czyt. masa elementów).

Ale ja nic do tego nie mam jeśli to jest prawidłowe - ostatnio takie coś miałem w E-25, Locust, R-1 i było OK bo to były żywice i dało się to zrobić PRAWIDŁOWO.

To tutaj dla mnie osobiscie jest do bani i tego nie akceptuje. Komuś innego może to pasować ale nie mnie.

Moim zdaniem, nie ma co gadać, że to i tamto, tylko pokazać, jak się samemu coś poprawiło i jak to wygląda później, albo po prostu warsztaty.

Już kilkadziesiąt modeli temu doszedłem do wniosku, że nie ma co się bawić w poważne poprawki, lepiej poczekać na porządny model.

Ponad 10-15 lat temu byłem napalony na Hummela z ESCI. Jak ja się cieszę, że nie udało mi się go wtedy dostać, bo to był taki gniot, że szkoda gadać.

Napisano

To jest modelarstwo, a raczej sklejactwo i to ma być zabawa. Ja nauczyłem się, że nie ma co niektórych spraw/rzeczy rozbierać na części pierwsze, to tylko model lepszy lub gorszy. Mnie osobiście - pomimo błędów, modele się spodobają i są ok. Brum, brum, brum, bang, bang i wygrałem.

Widziałeś figurynki do SW Miniatures?? Z daleka to i Szturmowiec, zacząłem je poprawiać, przemalowywać i ... qr... to ma służyć do zapier... po planszy. Rzut kostką, patrze na kartę i .. eeeee, ale tandeta, nawet nie połachotałem DV.

• 4 weeks later...
Napisano

Dotarły do Europy i można już zamawiać, pierwsza dostawa za 10 dni.

Pz.Kpfw. 38H735(f) / Hotchkiss H38

7810.jpg

7811.jpg

7812.jpg

7813.jpg

7814.jpg

Kilka fotek od Henka.

Zaznaczę, że zmieniły się ceny oraz zestaw składa się z 2. modeli w skali 1/72.

• 1 month later...