Skocz do zawartości

M4A1(76) Sherman - 1/35 Italeri

Abaddon89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jest to mój pierwszy warsztat nie tylko dotyczący pancerki ale i na tym forum. Więc może kilka słów wstępu "bawiłem się w sklejanie modeli" w czasach podstawówki i gimnazjum porzucając to około 7 lat temu popełniłem wtedy kilka "modeli" lotnicze, pancerne, a nawet jakieś okręty się trafiły. Nie powiem żebym z któregoś z nich był teraz zadowolony. Jakieś dwa lata temu postanowiłem wrócić do modelarstwa, a raczej zacząć od nowa przygodę z nim

Poszukiwałem modelu z tematu pancerki 1/35, który pozwoli mi się "odblokować modelarsko" ponieważ nie mogę ruszyć z mijsca w pracy nad moim F4F. Zastanawiałem się nad kilkoma modelami ale za radą Miro2s1 wybrałem M4A1 Sherman od Italeri in box.

114_rd.jpg

www.mojehobby.pl

Spodziewałem się że więcej czasu minie między decyzja, a zakupem; a tu akurat przy odbieraniu dawnego zamówienia zobaczyłem go na półce i kupiłem

Plan jest dość prosty poprawnie skleić i pomalować nie zagłębiając się w kwestie nie odpowiednich wymiarów i kształtu itp; jednocześnie żeby wzbogacić swój warsztat postanowiłem wykorzystać zestaw Eduard 35339 i lufę Jordi Rubio -TG42 76mm M1A1: M-4, oraz Browing M-1919 A4. Czytałem też nie przychylne opinnie o gąskach więc może pomyślę nad ich wymianą, tylko nie wiem na jakie

Wieczorem postaram się dodać zdjęcia postępu prac.

@Bazylms - ambitny plan mówi o figurkach i podstawce ale to zależy jak wyjdzie model i później malowanie, więc to kwestia jeszcze otwarta zobaczymy

@Tenggeri - to już mam pierwsze pytanie: na co uważać zwrócić szczególną uwagę ?

zaczynam pracę więc dziś pewnie wrzucę "postępy"

Warto zrobić fakturę wieży, kadłuba i osłony transmisji. Można metodą na nitro lub na szpachlówkę w płynie. Smarujesz powierzchnię nitro lub szpachlówką, czekasz chwilkę, i dziobiesz pionowo pędzlem o sztywnym włosiu. Kiedy już podziobiesz, dajesz modelowi trochę wolnego, po czym jak plastik stanie się na nowo twardy przecierasz papierem ściernymi gotowe.

zestawowe gąsienice są trochę za krótkie, ja swoje połączyłem nitką za błotnikiem, tak, że nie widać

Poza tym model składa się dosyć bezproblemowo. Powodzenia

Fotki dziś będą wczoraj nie chciałem dawać robionych w nocy tel, dziś zrobię aparatem makro choć postępy nie wielkie: wanna i kadłub wycięte, plus jeden komplet kół. Wczoraj "straciłem trochę czasu na szukanie w necie i posiadanych materiałach zdjęć tej wersji z Normandii lub Arden ew. Operacja Market Garden; zainteresowało mnie pierwsze malowanie w tym zestawie Dragona

Pierwsze wrażenie plastik trochę twardy, miejscami nadlewki i ślady po wypychaczach ale myślę że dam sobie z tym radę

@Tenggeri faktura odlewu jest w planach w weekend postaram się znaleźć coś na czym bym potrenował obie metody. Tylko mam pytanie czy przed robieniem faktury usuwać elementy, które zastąpię częściami PE czy usuwać na koniec Gąsienice chyba wymienię tylko muszę poszukać na jakie i zamówić...

@Fenek dzięki za podpowiedź z osłonami, bo zastanawiałem się nad tym i od tego wyszło szukanie zdjęć, będzie wersja bez

Czy ktoś może spotkał się z zimowym malowaniem tej wersji zdjęcia, kolorowe "plansze" ?

Z tego co pamiętam shermany należące do 3 armi patrona ruszając na pomoc amerykaną w ardenach zostały pospiesznie pomalowane na biało to znaczy cały kadłub za wyjątkiem oznaczeń taktycznych i Białych gwiazd to znaczy pod oznaczeniami i bezpośrednio na około nich pozostawiano oryginalny kolor kamuflażu choć widziałem zdjęcia gdzie gwiazdy na kadłubie był zakryte przez załogi niekiedy nawet zalepione śniegiem jak znajdę jakieś fotki to ci wrzucę

Dzięki to już jest pomysł na malowanie mógłbym nawet zaadaptować kalki z zestawu ale nim to nastąpi to może zdecyduje się na Pacyfik

a teraz obiecane zdjęcia wczorajszych postępów

wózek w częściach

pa191374.jpg

pa191376.jpg

i w całości poskładany na sucho

pa191361.jpg

pa191370.jpg

a teraz kadłub i wanna

pa191381.jpg

pa191385.jpg

pa191388.jpg

dziś robię kolejny wózek więc kolejne zdjęcia pewnie dopiero po zrobieniu wszystkich

zamówienia na blaszkę i lufę wysłane czekam kiedy będzie można odebrać

a w tak zwanym między czasie przeszukuję internet może akurat coś znajdę interesującego

Jeśli chodzi o Pacyfik to też można uwzględnić kilka przeróbek jak siatki nad włazami coś takiego: http://www.mojehobby.pl/products/M-4-Sherman-US-Marines-ITA-684701.html i zdjęcie 0,50 tik z wieży podobno Japończycy potrafili wskakiwać na czołg obracać km i szczekać do marins

Tenggeri faktura odlewu jest w planach w weekend postaram się znaleźć coś na czym bym potrenował obie metody. Tylko mam pytanie czy przed robieniem faktury usuwać elementy, które zastąpię częściami PE czy usuwać na koniec Gąsienice chyba wymienię tylko muszę poszukać na jakie i zamówić...

Skoro chcesz użyć blaszek proponuję usunąć elementy, które będziesz wymieniał, zrobić fakturę i przykleić blaszki.

Robienie faktury to niezła zabawa, powodzenia

Można go jeszcze zrobić na POLAKA tylko trzeba dokupic kalkomanie z latająca krową. Może kiedyś jeszcze go skleję w naszych barwach trochę żałuję że tego od razu nie zrobiłem. Mi gąsienice spasowały nie były krótkie tylko rolki wózków skleiłem sa stałe bo gąski je podciągały do góry. Powodzenia.

Niestety M4A1 przegrał z ładną pogodą w weekend i postęp prac niewielki, w niedzielę odebrałem lufę, a wczoraj wyciąłem wieżę i osłonę transmisji

Wszystko poskładane na sucho.

wp000049n.jpg

wp000053nm.jpg

dziś postaram się dodać lepsze zdjęcia niż te...

@Miro2s1 nad naszym Shermanem zastanawiałem się, tylko bardziej myślałem zrobić jakiegoś Firefly'a z lepszego zestawu bo tu nie planowałem bardzo zagłębiać się w dokumentację, a przy budowie naszego wypadałoby

@Fenek ciekawy pomysł, widziałem zestaw Dragona więc miałbym na czym wzorować się z malowaniem i oznaczeniami będę musiał to przemyśleć

Dragon ma chyba ZEMSTA II . Teraz jak patrzę po latach na niego to mogłem zrobić fakturę odlewu i jeszcze jakieś bajery. Prawda jest takaże nie ma co wmawiać sobie że następny będzie lepszy tylko na bieżąco dawać z siebie wszystko to wychodzi po czasie jak patrzysz na model i widzisz błędy. Ale najważniejsze żeby CIę to cieszylo

@Lipstein to jest 76mm M1A1(przynajmniej tak twierdzi to producent) więc bez hamulca wylotowego; zdjęcia i szkic M4A1(76) z tym działem można zobaczyć w Militariach - 308 M4 Sherman. To chyba była wczesna wersja M4A1(76) ale nie jestem pewien.

@Miro2s1 w tym właśnie chodzi głównie o to żeby cieszył dlatego rezygnuje ze zgłębiania dokumentacji i po prostu wzbogacanie o dostępne dodatki inaczej mógłbym utknąć na "poprawkach"...

Zaraz dodam zdjęcia tylko trzeba je trochę poprawić.

Mam pytanie jeżeli planuję robić fakturę odlewu nitro to czy wieżę kleić Revelem, Humbrolem czy CA

Teraz zdjęcia mam nadzieję że lepsze bo robione aparatem, a nie telefonem i trochę więcej czasu na poprawienie ich poświęciłem.

Wieża na sucho

pa231412.jpg

kadłub

pa231414.jpg

lufa z zestawu

pa231400.jpg

przymiarka z metalowa lufa

pa231393.jpg

planuję ciąć po czarnej linni tak żeby uzyskać odpowiednią długość jeżeli się mylę to proszę o informacje

pa231395.jpg

i na koniec tylna płyta

pa231421.jpg

chyba jedyne miejsce gdzie Italerii próbowało robić spawy

pa231430.jpg

• 2 weeks later...

Wreszcie udało mi się "coś" ruszyć z Shermanem, a raczej w jego pobliżu. Próbowałem zrobić fakturę odlewu na złomie modelarskim. Pierwsze podejście szpachla Wamodu rozcieńczona rozpuszczalnikiem tego samego producenta nakładana w różnym stopniu rozcieńczenia, sztywnym pędzlem. Natomiast drugie to po prostu nitro i zarysowania tym samym pędzlem.

Efekty działań na zdjęciach.

Przed rozpoczęciem prac

pb011434.jpg

po nałożeniu

pb031437.jpg

pb031439.jpg

pb031442.jpg

i po obróbce papierem sciernym

pb031443.jpg

pb031446.jpg

Bardziej przekonany jestem do stosowania nitro więc tą metodą zrobię Shermana

Niestety nadal czekam na blachy, a nie chcę nim je dostanę usuwać części z modelu...

• 2 weeks later...

Witam, po przerwie dziś odebrałem blaszki więc myślę że prace ruszą dalej. Muszę skończyć układ jezdny i brać się za fakturę odlewu tylko wcześniej usunąć to co będę zastępował

Mam też pytanie jaka farbę Olive ? Chciałem dziś kupić Pactrę(tych akryli używam) tylko nie jestem pewien czy ANA 613 będzie dobra ew może inny producent najlepiej dobrze rozcieńczalny wódką i "przyjemny" w malowaniu aero