Skocz do zawartości

Ku chwale PZLki

fiedotow

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 63
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Doskonale widać na zdjęciach rozebranej PZLki. Są to głównie profile zamknięte. Np kratowniczka z blaszki powinna być ceownikiem. Są duże uproszczenia. Polecam nr 5-6 / 11 Aeroplana ze świetnymi zdjęciami - z resztą pewnie masz... Nie będę modyfikował w tym modelu. Jak nabiorę wprawy powstanie pewnie jeszcze nie jedna 1 stka

Jakby kogoś bardziej interesowało, to uściślę:

- najdłuższe 4 podłużnice kratownicy, to znitowany profil z kątownika i zetownika.

- pionowe i poziome podłużnice, to kątowniki,

- ukośne na burtach kratownicy, to profile kwadratowe z rozcięciem na jednej ściance o szerokości 20mm, więc poniekąd to taki ceownik.

- to co u kolegi jest z blaszki, powinno być tak, jak napisał, czyli ceownikiem. Ta pionowa na środku, to 2 ceowniki znitowane obustronnie płaskownikiem, tworząc profil pusty w środku.

- od spodu są jeszcze 3 rozpórki z teownika.

Rafalik i karambolis8 . Po przeglądzie papierów melduję: Odpowiedź dokładna w miniReplice 29 (1/2003). Mam jakby co... Ładne rysunki i w połączeniu z AP o którym wyżej mamy wszystko. Ja jeszcze nie na tym etapie... Może kol W.F. - men

Tak, te plany są całkiem dobre. Jak do tej pory, to właśnie Pan Miąsik popełnił najlepsze plany do P.11

Lepsze już będą tylko te, które są opracowywane w 3D przez Legendy Lotnictwa.

Witam. Bardzo dobre plany(autor W. Szewczyk) i zdjęcia na których bardzo ładnie jest pokazana kratownica i wnętrze kabiny były zamieszczone w Model Hobby(14) z 2002 roku. Dodatkowo jest zamieszczone zdjęcie blachy z górnego poszycia skrzydła na którym jest widoczna oryginalna oliwkowobrązowa farba, którą był pomalowany pierwotnie egzemplarz 8.63 .

Witam. Bardzo dobre plany(autor W. Szewczyk) i zdjęcia na których bardzo ładnie jest pokazana kratownica i wnętrze kabiny były zamieszczone w Model Hobby(14) z 2002 roku. Dodatkowo jest zamieszczone zdjęcie blachy z górnego poszycia skrzydła na którym jest widoczna oryginalna oliwkowobrązowa farba, którą był pomalowany pierwotnie egzemplarz 8.63 .

A dałbyś radę podesłać mi skany?

• 2 weeks later...

Szlachetni. Po małej przerwie dalej działam. Troszkę silnika.

Co prawda mam ten od Wojtka, ale postanowiłem powalczyć troszkę. Na początek silnik w pierścieniu dokleiłem do wieczka od pudełka wykałaczek.

imgp2525d.jpg

imgp2527tf.jpg

Powierciłem otwory i wkleiłem osie dźwigni zaworów.

imgp2528b.jpg

imgp2531m.jpg

Z kawałków oplotu struny gitarowej zrobiłem sprężyny.

imgp2532m.jpg

imgp2535v.jpg

Tym ustrojstwem wyznaczyłem położenie otworów przewodów doprowadzających mieszanką

imgp2538yg.jpg

imgp2539m.jpg

imgp2540m.jpg

Teraz już tylko wklejać przewody.

imgp2541h.jpg

Cześć Bogdan, no, no, mamy tu trochę pomysłów do wykorzystania. Bardzo ciekawe patenty. Ale jedno mnie zastanawia i niepokoi - dlaczego prace precyzyjne wykonywane są na nieobrobionej części głównej? Potem ryzyko rozsypania tego w drobny mak przy obróbce jest za wysokie nawet w stosunku do ułatwienia jakim było przyklejenie do pudełka po wykałaczkach na ramce wtryskowej.

Aha, w końcu też wiem, co mi nie pasowało w tytule - jak się da to zmień "PZLce" na "PZLki"

Witaj Mikołaju! Najlepszego z okazji minionych imienin...

Nie sądzę, żeby się posypało. A jeśli, to niewiele... Cały czas będzie silnik na stelażu, dopiero w końcowej fazie zostanie odcięty od pierścienia. Będę starał się wykonać "jedenastkę" jak najlepiej, choć jest ona bardziej poligonem doświadczalnym niż modelem wystawowym... Silnik jest niewiele widoczny ale w następnym wydaniu chcę go wyeksponować.

Za Twoją sugestią zmieniłem nazwę...

Pozdrawiam.

Bogdan

Kurcze, też bym oczyścił wstępnie te cylindry! Chyba że fiedi, to Fredi i ma opanowane do perfekcji posługiwanie się ostrymi narządami Bacznie się przyglądam i choćby z tego powodu ten warsztat ma być sfinalizowany, bo jak nie, to w Koszalinie zostaniesz rozliczony

A mam taki nożyk... Na razie walczę i zobaczę, co wyjdzie... Tył cylindrów jest praktycznie niewidoczny... Jarek, mam nadzieję zdążyć do Koszalina z PZLką. No może to, co już na ukończeniu i jeszcze coś. Zależy od czasu jakiego mi zapewne zabraknie

Pozdrawiam.

Co dziś zrobiłem? zamiast plastiku użyłem cyny - wygodna w obróbce.

1120g.jpg

1121tg.jpg

Czas na siedzisko pilota - koszmar!!!

1122sg.jpg

1123bk.jpg

1124ak.jpg

Najlepiej montaż wykonywać na igle do zastrzyków.

1125ek.jpg

1127vh.jpg

Klinem z zapałki skorygowałem położenie siedziska.

1128bn.jpg

Obok znany niektórym niedokończony projekt

1129q.jpg

1130l.jpg

1131dc.jpg

I jeszcze orczyk nie odcięty od ramki.

1132zr.jpg