Bodzio Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 Chciał bym Wam zaprezentować model który ostatnio popełniłem. Jest to Scania T142 Roadrunner Italeri. Torpeda po długim przestoju w końcu na finiszu- no nie tak do końca, bo jeszcze jedna rzecz mi w niej została, a mianowicie przedni zderzak, który jest już zrobiony tylko czeka na lakier. Co do budowy, to może ją jakoś troszeczkę streszczę. Na warsztat wziąłem ją w 2010 roku, a skończyłem po dużej przerwie w marcu tego roku. Ogółem budowę wspominam miło, wiadomo nie obyło się bez kilku przygód, z najgorszych to bezbarwny, przyklejony palec superglutem do dachu... Co w niej porobiłem? Może napiszę to w formie listy : - okablowanie ramy oraz silnika, - "zaślepione" okna z prawej strony i na tylnej ścianie, - pogłębione linie podziału, - zmodyfikowane wnętrze(podniesiona leżanka, dodana półka z TV i jakimiś tam dokumentami, przerobiona kierownica na wzór starszych Scań), - w spodzie podłogi zrobiłem przetłoczenia, - Scaniopodobne piasty na osi napędowej, skrócone piasty Italeri na osi wleczonej, - szerokie kapcie z przodu, - do szerokich opon z przodu dorobiłem felgi SS. "Bęben", pierścień zewnętrzny Italka, śruby,piasta, pierścień wewnętrzny żywica, - zaślepiona przednia ścianka(oddzielająca komorę silnika od wnętrza), dorobiona uszczelka pod maskę, - wklęsłe odbłyśniki przednich reflektorów - usunięty komin dopływu powietrza, - nowy układ wydechowy zaadoptowany z Volvo VN780, - zderzak "NL Style" dorobiony we własnym zakresie, - trąbki(zmieniłem z chromów na czarne), - 2 okrągłe halogeny, - 2 lampki na grill- do pełni szczęścia brakuje mi napisu S-U-P-E-R , - siateczka za grillem, - listwa chromowana z 3 obrysówkami na stronę pod kabiną, - kable do naczepy z mini panelem, - chlapacze za przednimi kołami. No i tyle, chyba że o czymś zapomniałem Nie przynudzam prezentuje fotki- nie najdokładniejsze ale innych nie umiałem zrobić: Z chęcią odpowiem na pytania co do modelu, więc jak ktoś by takowe miał to zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 11 Listopada 2012 Share Napisano 11 Listopada 2012 Bardzo bardzo sterylny, rozumiem, że taki miał być i taki Ci wyszedł bardzo dobrze. Jedynie lusterka, pamiętaj o ich prawidłowym ustawieniu. W tej pozycji kierowca by w nich nic nie widział. Kąt padania równa się kątowi odbicia i takie tam z fizyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 11 Listopada 2012 Autor Share Napisano 11 Listopada 2012 copycat, co do tych lusterek to nie zwróciłem na to uwagi. W wolnej chwili poprawię to, bo z odklejeniem ich nie powinno być problemu, albo być może dobuduje jeszcze do tego obudowy a'la Streamline bo szczerze te lustra nie wyglądają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 11 Listopada 2012 Share Napisano 11 Listopada 2012 Piękna ta twoja skakanka. Najbardziej podoba mi się tylni zderzak (z czego jest chlapacz?) oraz kominy nadają jej charakteru. Ogólnie model z najwyższej półki .Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 11 Listopada 2012 Autor Share Napisano 11 Listopada 2012 Dziękuje z czego jest chlapacz? Chlapacz/fartuch- jak kto woli, to nic innego jak czarny blok techniczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 12 Listopada 2012 Share Napisano 12 Listopada 2012 Kawał pięknej i groźnej maszyny Co tu dużo mówić model wygląda kapitalnie. Kominy dodawają jej "pazura". Szperacze i trąby na dachu też dają swój efekt Jedyne co się mogę doczepić to to, że w liście modyfikacji nie wymieniłeś anteny na dachu ;) P.S. Mogę prosić o zdjęcie z przodu ujmując kominy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi_td1 Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Super model, Jak zrobiłeś białe paski na błotnikach z tyłu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 14 Listopada 2012 Autor Share Napisano 14 Listopada 2012 Jedyne co się mogę doczepić to to, że w liście modyfikacji nie wymieniłeś anteny na dachu ;) A no zapomniałem o niej Co do fotki to miałem ją dzisiaj zrobić ale nie miałem kiedy. Mam nadzieje że jutro mi się uda. Super model, Jak zrobiłeś białe paski na błotnikach z tyłu? Poprawiłem wytłoczenie na błotniku białym markerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 Super,gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 Bodzio - Scania pierwsza klasa, co tu duzo pisac. Zarowno kolorystyka, jak i wykonanie 10 z 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 Podoba mi się. Co tu dużo gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 16 Listopada 2012 Autor Share Napisano 16 Listopada 2012 Dzięki za dotychczasowe komentarze Łukasz, mam nadzieje że się nadadzą te fotki : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Bodzio fajna kolorystyka czyste wykonanie dużo trafionych dla tego modelu dodatków które dodały babci scani uroku odejmując lat .Dobra robota dzięki której miło popatrzeć na starsze modele scanii!!! Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Bodzio mam nadzieję że się nie obrazisz jak dam jedno z tych dwóch zdjęć na tepetę na moim kompie. Można jeszcze gdzieś tę wersję kupić ? 142M widziałem a wersji T jakoś nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 17 Listopada 2012 Autor Share Napisano 17 Listopada 2012 Bodzio fajna kolorystyka czyste wykonanie dużo trafionych dla tego modelu dodatków które dodały babci scani uroku odejmując lat .Dobra robota dzięki której miło popatrzeć na starsze modele scanii!!! Dziękuje za opinie Co do starszych Scanii to to nie będzie ostatnie moje słowo w tym temacie. W kolejce czeka kilka Trójek i jedna "Jedynaczka", ale to po tym jak skończę aktualny model czyli Actrosa w wersji z kabiną L Bodzio mam nadzieję że się nie obrazisz jak dam jedno z tych dwóch zdjęć na tepetę na moim kompie. Można jeszcze gdzieś tę wersję kupić ? 142M widziałem a wersji T jakoś nie Nie mam nic przeciwko . A co do samego modelu to po tym jak ta Scania była wszędzie dostępna teraz coś jej nie widać. Na allegro widzę jedną sztuke w miarę rozsądnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 22 Listopada 2012 Share Napisano 22 Listopada 2012 Foteczki piękne fajnie wyglada jak kominy wyłaniają się nad dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 24 Listopada 2012 Autor Share Napisano 24 Listopada 2012 fajnie wyglada jak kominy wyłaniają się nad dachem A no fajnie, nie powiem. Po przymiarkach nawet aż za bardzo odstawały od tego dachu : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 27 Listopada 2012 Share Napisano 27 Listopada 2012 O kurde flak ... faktycznie trochę za bardzo odstawały :P Ale wyobrażasz sobie jakby się prezentował z tymi długimi kominami i z zaczepioną chłodnią ale to by była przesada i teraz jest czad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 29 Listopada 2012 Autor Share Napisano 29 Listopada 2012 hehehe... W Stanach by to jeszcze przeszło ale w Europejczyku tego nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi_td1 Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 fajnie wyglada jak kominy wyłaniają się nad dachem A no fajnie, nie powiem. Po przymiarkach nawet aż za bardzo odstawały od tego dachu : Jak by dołożyć spoilery dachowe to wcale nie wyglądałby tak strasznie. Ja mam taki model z kominami z Truck Accesories1 bez żadnego przycinania. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/49fd594b8e8a6f69.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 2 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2012 Niestety od samego początku nie planowałem montowania dachowego spoilera, dlatego zdecydowałem się na taki krok Poza tym w moim wypadku trzeba by było go chyba zamontować pionowo by je zakryć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
velvet_1986 Napisano 18 Grudnia 2012 Share Napisano 18 Grudnia 2012 Szacun Bodzio pięknie wykonana Scania :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 20 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2012 Dzięki Velvet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody Napisano 21 Grudnia 2012 Share Napisano 21 Grudnia 2012 Kurcze, Bodzio, fajna Scania, bardzo ładnie pomalowana, czyściutka, ale mi się podoba.Jedyne co mi się rzuciło w oko, oprócz wcześniej wspomnianych lusterek, to zbyt czarny silnik, znaczy się przydałby się tam jeszcze jakiś kolor jak dla mnie, bo jakoś się to zlewa, ale cóż, to tylko detal.Ogółem jest miodzio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi