Bocian Napisano 7 Sierpnia 2007 Share Napisano 7 Sierpnia 2007 Dlaczego mój chrom jest bez połysku? Tak jak na wieku?? A chrom który mi wyszedł wygląda tak: NA zdjęciach tego niewidac jest po prostu bez połysku, byłby super jako aluminium ale pisze ze to jest CHROM?? JAK WY ZAWODOWI MODELARZE NAKŁADACIE CHROM?? (elefantes, kubamich, tornato, pretorian i wszyscy) PROSZĘ WSZYSTKICH O PORADĘ JAK ZROBIĆ BY BYŁ TO PRAWDZIWY CHROM?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 7 Sierpnia 2007 Share Napisano 7 Sierpnia 2007 (edytowane) Ile takich samych tematow masz zamiar zalozyc? Zostalo Ci jeszcze kilka dzialow do obskoczenia... Edytowane 7 Sierpnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 7 Sierpnia 2007 Share Napisano 7 Sierpnia 2007 Może musisz przed nałożeniem chromu pomalować element na czarny połysk i wtedy chromem (obiło mi się to kiedyś o uszy ) Ale lepiej poczekaj na wypowiedź samochodziarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 7 Sierpnia 2007 Share Napisano 7 Sierpnia 2007 Nie daj się nabrać na chrom w spreju bo to lipa. Nie ma takiej możliwości żeby wyszedł. Na twojej nakrętce jest chrom nałożony próżniowo w specjalnym urządzeniu, a to co w środku to srebrna farba i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pszczółka Napisano 7 Sierpnia 2007 Share Napisano 7 Sierpnia 2007 Nie daj się nabrać na chrom w spreju bo to lipa. Nie ma takiej możliwości żeby wyszedł. Na twojej nakrętce jest chrom nałożony próżniowo w specjalnym urządzeniu, a to co w środku to srebrna farba i tyle. A właśnie że to nie prawda jak nałoży czarny połysk a potem ten chrom to wyjdzie tak jak jest na dekielku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 7 Sierpnia 2007 Share Napisano 7 Sierpnia 2007 Może tak jak na deklu nie ale, bardziej zbliżony. Polecam model master chrom silver kładziony na humbrol czarny pół matt. A jak kogoś stać to alcad II i podkład do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 7 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2007 zaraz ide spróbowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 7 Sierpnia 2007 Share Napisano 7 Sierpnia 2007 Ja malowałem bez podkładu Alclada Alcadem, tylko jako podkład użyłem błyszczącego Humbrola, efekt super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Sierpnia 2007 Share Napisano 7 Sierpnia 2007 Ja się podłączę do tematu. Proszę również o rady, jak uzyskać chrom, bo niedługo będę się zabierał za cysternę Italeri #758, którą całą (beczkę) chcę zrobić w chromie... Jak najlepiej wyjdzie, bo na razie są takie wskazania: 1. Podkład czarny błyszczący + śnieżka połysk metaliczny 2. Model Master Chrom na Czarny półmat Humbrola lub błyszczący 3. Chrom jak wyżej na Alcada Alcadem. Jakieś inne techniki? Ja chcę pomalować stosunkowo duże powierzchnie, w dodatku okrągłe, czy o czymś powinienem wiedzieć, żeby nie zepsuć efektu? Ile takich warst chromu? Czy przed chromem, warstwę podkładową przeszlifować papierem 2500 na wodzie? Czy bez szlifowania warstwa chromu będzie się trzymać dobrze podłoża - będę później jeszcze malował szczegóły innym kolorem, więc na chrom będę musiał nakleić taśmy maskujące. Proszę o wskazówki, ew. przekierowania do tematu, jeśli był wcześniej omawiany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 8 Sierpnia 2007 Share Napisano 8 Sierpnia 2007 Przdewszystkim czy masz aerograf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 8 Sierpnia 2007 Share Napisano 8 Sierpnia 2007 Ja się podłączę do tematu. Proszę również o rady, jak uzyskać chrom, bo niedługo będę się zabierał za cysternę Italeri #758, którą całą (beczkę) chcę zrobić w chromie... Jeżeli chcesz mieć efek lustra to najepiej oklej beczkę folią chromowaną. Żadna z omawianych technik nie da efektu idealnego "lustra", zawsze będzie to mniej lub bardziej błyszczący srebny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Sierpnia 2007 Share Napisano 8 Sierpnia 2007 Przdewszystkim czy masz aerograf? Mam, ale jeszcze muszę dokupić kompresor. Na razie zrobiłem tylko parę testów z butlą, ale to się nie nadaje. Ja się podłączę do tematu. Proszę również o rady, jak uzyskać chrom, bo niedługo będę się zabierał za cysternę Italeri #758, którą całą (beczkę) chcę zrobić w chromie... Jeżeli chcesz mieć efek lustra to najepiej oklej beczkę folią chromowaną. Żadna z omawianych technik nie da efektu idealnego "lustra", zawsze będzie to mniej lub bardziej błyszczący srebny kolor. Hmmmm. A jakieś szczegóły, co to za folia? Gdzie ew. szukać? Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 8 Sierpnia 2007 Share Napisano 8 Sierpnia 2007 Jest to folia samoprzylepna, można kupić ją w sklepie papierniczym lub jakimś markecie. Ja kupowałem arkusz A1 za 13 zł w hurtowni papierniczej, ale to było w zeszłym roku. Dla przykładu masz na fotce cysternę oklejoną taką folią: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Sierpnia 2007 Share Napisano 8 Sierpnia 2007 Jest to folia samoprzylepna, można kupić ją w sklepie papierniczym lub jakimś markecie Dzięki, poszukam. Mam jeszcze jedno pytanko. Ładna ta cysterna, ale w jaki sposób zdobyć lub wykonać takie nadkola (błotniki)? Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi