Skocz do zawartości

[Projekt F-16] F-16DG/DJ Italerii 1:48 + silnik (scratch)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zacząłem budowę szesnastki z italeri. ( z tego co wiem przepak Kinetic) Model zdetalowany pięknie, gorzej ze spasowaniem, ale tragedii nie ma. Postanowiłem zrobić małą dioramkę na której F-16 stałby na linii montażowej, z otwartym radarem i silnikiem na wózku obok. Bryła modelu jest już sklejona, kożystając z tego że jestem chory i siedzę w domu dłubię silnik. Zbudowałem go właściwie ze śmieci, kanał dolotowy i dysza są zestawowe, a reszta korpusu to rurka pozyskana z kleju w sztyfcie, na to poszły paski plastiku z jakiś opakowań i szpachla, Potem większość została obklejona grubą taśmą samoprzylepną aluminiową do izloacjii kominków. Teraz dłubię agregaty które są pod silnikiem, zaraz idę malować i biorę się za kable. Teraz fotki :

pict0809j.jpg

pict0808.jpg

A tu moja perełka ( ) czyli F110-GE-100, silnik ma 9,5cm a średnica to 2,4cm, widać już zalążki wyposażenia umieszczonego pod spodem. Wentylatory są 3, z tym że 3 na żywo prawie nie widać, z tyłu jest oryginalna turbina i bodaj stabilizator płomienia lub wtrysk dopalacza. (albo jedno i drugie nie wiem dokładnie co to za element )

pict0807k.jpg

pict0806w.jpg

pict0805.jpg

Zrobiłem też komorę silnikową (widać biały plastik w miejscu mocowania statecznika pionowego) ale komórka nie chciała złapać ostrości :/

Napisano

Tak więc silnik jest już prawie gotowy do malowania, dorobię jeszcze wtryskiwacze i siłowniki sterowania dyszy ( pewnie coś się jeszcze znajdzie/ urwie ) i leci pod aerograf. Był już w sumie malowany i chciałem pomalowane druciki przyklejać ale poległem. Teraz trochę fotek : (aż szkoda to zamalowywać, super to wygląda na żywo 8) )

pict0804m.jpg

pict0803.jpg

pict0801d.jpg

Tu oryginał razem z wózkiem :

http://www.primeportal.net/hangar/don_busack/f110-ge-100_f-16/

A tak widział bym dioramkę :

Img329524288.jpg

Malowanie takie samo ( kevlar ? ), dodałbym tylko silnik na wózku obok i otwarty radar, no i oczywiście byłaby tylko jedna szesnastka ;)

Napisano

Dzięki rozważam zmianę dioramki na przegląd Polskiej F-16, bo strasznie mi się podoba Ale nie znaczy to że będzie mniej otwarte, wręcz przeciwnie, jak znajdę frez zaczynam otwierać Dorabiam też garb, jest już przyklejony, teraz szpachla i detale. Gotowa też jest ścianka pod radar i wklejnone sloty, klapy i stateczniki poziome. Fotki dam jak tylko będę mógł

Napisano

Zapowiada się interesująco, ale proszę, wywal ten "rozrzutnik" z silnika. Łopatki turbiny są dużo węższe.

Do polskich szesnastek musisz zmienić w silniku dyszę wylotową. Ta jest od GE, a powinna być od P&W.

Zyczę cierpliwości i kibicuję.

Napisano
Zapowiada się interesująco, ale proszę, wywal ten "rozrzutnik" z silnika. Łopatki turbiny są dużo węższe.

Do polskich szesnastek musisz zmienić w silniku dyszę wylotową. Ta jest od GE, a powinna być od P&W.

Zyczę cierpliwości i kibicuję.

Ok, postaram się poprawić. Co do przedóbek, pisałem że tylko rozważam, oprócz dyszy czy są jeszcze jakieś inne różnice ?

Napisano

Dyszy? Cały silnik do wymiany. Jak myślisz, czy silnik General Electric jest taki sam jak Pratt & Whitney, prócz dyszy?

Chwyt powietrza do silnika GE ma zupełnie inny kształt w porównaniu do P&W.

GE

E2.JPG

PW

337.jpg

Wlot, po lewej do P&W, po prawej do GE

inletsx500_126.jpg

intakes_299.jpg

Napisano

Witam

Dorobiłem garb (jeszcze bez detali), oraz komorę silnikową, ramka wygląda na trochę krzywą ale w rzeczywistości tego nie widać bo ma 3 cm Polskie malowanie odpada, zostaje kewlarowe

Fotki:

pict0808b.jpg

pict0810.jpg

pict0812l.jpg

pict0815g.jpg

pict0817c.jpg

I na sucho :

pict0820f.jpg

Jakość szału nie robi ale co nie co widać ;)

Napisano

Fajna robota, ambitne podejście. Na pewno zaowocuje to świetnym modelem ;) Ja się przymierzam do zrobienia Polskiej dwu osobówki ale odstrasza mnie trochę budowa garba

Napisano

Garb to pikuś, skleiłem 4 paski plastiku 1,5mm, oszlifowałem, przykleiłem szpachla i gotowe ;) Pamiętaj że z tego zestawu Polaka nie zrobisz jak napisał wyżej kolega Young

Napisano
Garb to pikuś, skleiłem 4 paski plastiku 1,5mm, oszlifowałem, przykleiłem szpachla i gotowe ;) Pamiętaj że z tego zestawu Polaka nie zrobisz jak napisał wyżej kolega Young

Ale w/g mnie to z tym Twoim garbem cos nie halo,nie znam sie na tych jaszczebiach ale mnie nie przekonuje ,za wąski ,inny kształt przy kabinie

2613l.jpg

Napisano

Wiem, ja i tak tylko w 72 siedzę.

Napisano

Fakt, przy kabinie jest skopane, spròbuję poprawić, natomiast na szerokość jest ok, porównywałem z kineticiem i rysunkami w książce różnice to 0,63mm mniej od kinetic i 0,39mm od rysunku, czyli tragedii nie ma, garb jest wypukły i na fotce wygląda na szeroki.

• 2 weeks later...
Napisano

Model pomalowany Niestety garbu nie udało mi się wyprowadzić, a tylko zrobiłem gorzej. Jeszcze drobne poprawki malowania i składamy do kupy. Kolejność malowania :

- czarny preshading

- na całość żółta Pactra błyszcząca

- maskowanie i psiknięcie pomarańczem (żółty plus czerwony)

- pactra żółta i biała 1:1 i pędzlowanie paneli dla zróżnicowania, rozcieńczane wodą, nic innego się nie nadaje, na wodzie super się rozpływa, pokrywa równomiernie, nie zasycha na pędzlu i można zetrzeć jak się wyjedzie 8-)

- potem olejna żółcień kadmowa prosto z tubki rozcierana pędzlem na niektórych panelach ( te bardziej jaskrawe )

- szuszenie suszarką do włosów

- ścieranie "podsuszonej" olejnej coby pozbyć się smug.

- bezbarwny

- wash olejny sienna

teraz dostanie jeszcze trochę szarości i metalizera.

to tyle gadania teraz fotki : ( na żywo różnice w kolorach są większe )

img20121207133524.jpg

img20121207133813.jpg

img20121207133608.jpg

img20121207133716.jpg

img20121207133729.jpg

img20121207133759.jpg

Na zdjęciu powyżej najlepiej widać zróżnicowanie kolorów.