juvart Napisano 22 Listopada 2012 Share Napisano 22 Listopada 2012 Model mam pomalowany farbami Vallejo Air i szukuje się, aby położyć na niego wash i zastanawiam się nad tym produktem http://www.mojehobby.pl/products/Sepia-Shade-Wash-200-ml.html To jest gotowy wash? tzn. nie trzeba go już rozcieńczać?, i czy kładziemy go bezpośrednio na model czy najpierw trzeba położyć warstwę np sido. Myslę sobie, że jest to produkt Vallejo wiec chyba wlasnych farb nie uszkodzi, no ale musze mieś pewność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 22 Listopada 2012 Share Napisano 22 Listopada 2012 Hej, maluję pędzlem, głównie figurki i vallejo game color oraz vallejo model color. Washe takie używam i to często - jak dla mnie są bardzo wygodne. Nie rozcieńczam i kładę bezpośrednio na farbę. Pod ręką mam zawsze drugi pędzel, waciki i kubek z wodą - jakby co można jeszcze coś rozmazać lub wyczyścić. Pamiętaj, że to wash akrylowy i szybko zasycha - proponuję trochę poćwiczyć... Ale fakt: raz mi się jeden taki sephia zdarzył, co po wyschnięciu zostawiał dziwne szare plamy także najpierw spróbuj. Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 23 Listopada 2012 Share Napisano 23 Listopada 2012 Ja z kolei odradzam Tobie ten wash,ze względu na to co wspomniał arkady. Ten wash nie jest washem olejnym i generalnie trzeba szybko z nim pracować. Nie lepiej Tobie kupić tubkę farby olejnej i white spirit. Koszt mniejszy a i samemu można zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juvart Napisano 23 Listopada 2012 Autor Share Napisano 23 Listopada 2012 Ja z kolei odradzam Tobie ten wash,ze względu na to co wspomniał arkady. Ten wash nie jest washem olejnym i generalnie trzeba szybko z nim pracować. Nie lepiej Tobie kupić tubkę farby olejnej i white spirit. Koszt mniejszy a i samemu można zrobić. I chyba faktycznie tak zrobię, sugerowałem się wygodą, ale wychodzi na to, że wash olejny daje nam jednak więcej czasu na ewentualne poprawki na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 23 Listopada 2012 Share Napisano 23 Listopada 2012 Hej, mam takie video Miga Jimeneza na temat różnych technik akrylowych (zob. tutaj)... Myślę że rozwiałoby wiele Waszych wątpliwości nt. używania washy akrylowych, również na pojazdach (a może zwłaszcza). Polecam. Ale jak mawia zaprzyjaźniony hydraulik: 'jeden woli ogórka, a inny córkę ogrodnika':) Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 23 Listopada 2012 Share Napisano 23 Listopada 2012 Trzeba jeszcze dodać jedą rzecz: i czy kładziemy go bezpośrednio na model czy najpierw trzeba położyć warstwę np sido. Obojętnie jaki wash wybierzesz, to zawsze zabezpiecz model najpierw jakimś lakierem. A tak BTW, specem żadnym nie jestem, ale zdaje się, że akrylowe farby, później akrylowy lakier (np. sido) i jeszcze na to akrylowy wash, to nie jest najlepszy wybór dla początkujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 23 Listopada 2012 Share Napisano 23 Listopada 2012 Po co kombinować z akrylowym i robic sobie pod górke ,kup olejny łosz Migowy i bedziesz zadowolony, jesli cos spieprzysz można poprawic ,oczywiscie najpierw bezbarwny lakier błyszczący akrylowy np.sidolux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 23 Listopada 2012 Share Napisano 23 Listopada 2012 Jak już chcesz być wygodny i mieć wash pod ręką kup white spirit, olejną, rozròb sobie w małym słoiczku i już, jak Ci braknie zawsze można dorobić, taniej wyjdzie i dobierzesz sobie taką konsystencję jaka Ci odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 23 Listopada 2012 Share Napisano 23 Listopada 2012 Jak już chcesz być wygodny i mieć wash pod ręką kup white spirit, olejną, rozròb sobie w małym słoiczku i już, jak Ci braknie zawsze można dorobić, taniej wyjdzie i dobierzesz sobie taką konsystencję jaka Ci odpowiada i to daje gotowy migowski łosz ,ja mam buteleczkę od ok 2 lat zrobiłem nim z 20 modeli i jest ok 3/4.trzeba dolac tylko troche WS bo lekko zgęstniał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juvart Napisano 26 Listopada 2012 Autor Share Napisano 26 Listopada 2012 Jak już chcesz być wygodny i mieć wash pod ręką kup white spirit, olejną, rozròb sobie w małym słoiczku i już, jak Ci braknie zawsze można dorobić, taniej wyjdzie i dobierzesz sobie taką konsystencję jaka Ci odpowiada i to daje gotowy migowski łosz ,ja mam buteleczkę od ok 2 lat zrobiłem nim z 20 modeli i jest ok 3/4.trzeba dolac tylko troche WS bo lekko zgęstniał chodzi Ci np. o to? http://www.mojehobby.pl/products/BROWN-WASH.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 27 Listopada 2012 Share Napisano 27 Listopada 2012 tak tego typu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi