MarJa Napisano 23 Listopada 2012 Share Napisano 23 Listopada 2012 Prezentuję model, który skleiłem 3 lata temu - pierwszy po 20. latach przerwy w sklejaniu:) T-34 76, jako przeciwnik w boju mojego STUGA III T:) w galerii: viewtopic.php?f=68&t=35589 Zapraszam do oglądania i komentowania, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Listopada 2012 Share Napisano 23 Listopada 2012 Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaszczyt Napisano 23 Listopada 2012 Share Napisano 23 Listopada 2012 Zacny ale jak na mój gust za bardzo "zużyty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 23 Listopada 2012 Share Napisano 23 Listopada 2012 Ciekawie robisz modele, choć ten raczej nie jest Twoim najlepszym. Ogólnie wydaje mi się, że zasługujesz na modele lepszej jakości niż średnie Italeri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 24 Listopada 2012 Share Napisano 24 Listopada 2012 Witaj! Mógłbyś troszkę opisać sposób nakładania kamuflażu ( chodzi mi w szczególności o to, czy stosowałeś filtry etc.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarJa Napisano 24 Listopada 2012 Autor Share Napisano 24 Listopada 2012 Witam! Dziękuję za komentarze:) Ten model - jak już napisałem powyżej - sklejałem kilka lat temu. Z tego co zapamiętałem, to (wtedy) - standard: 1. najpierw pomalowałem model kolorem podstawowym, zielonym; 2. na zielony, pędzelkiem starałem się malować tak, jakby ruscy malowali pędzlem (np. bielili wapnem); 3. niezupełnie wyschnięty biały kolor ścierałem na krawędziach pędzlem nasączonym rozpuszczalnikiem i gdzieniegdzie zdrapywałem; 4. farbami olejnymi "dla artystów":) z białym spirytusem (różnymi kolorami: brązy, czerń, biel) washowałem i podmalowywałem w różnych miejscach i zaznaczałem detale punktowo; 5. mocno rozcieńczonymi farbami akrylowymi w kolorze glinianki i piasku, gliniłem i kurzyłem powierzchnie poziome i układ jezdny, który wcześnie pokryłem starymi pastelami z drobnym piaskiem; 6. gąski potraktowałem kolorem ziemistym, później washowałem smokiem i piaskowym, trochę rdzawych akryli (dla zróżnicowania efektu) i przetarcia ołówkiem; 7. na koniec jeszcze punktowy wash w wybranych miejscach - brązowo czarny. Tak było wtedy. Teraz trochę inaczej podchodzę do malowania. Bawię się w modulację, eksperymentuję i staram się używać dużo kolorów i odcieni - wszystko pędzlem bez aerografu... Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 24 Listopada 2012 Share Napisano 24 Listopada 2012 No i fajny model choć według mnie ściochrany okrutnie (realia wojny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azazello Napisano 24 Listopada 2012 Share Napisano 24 Listopada 2012 podoba mi sie to jego zmeczenie wojna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 25 Listopada 2012 Share Napisano 25 Listopada 2012 Model mi się podoba. Fajnie wyszedł zimowy kamuflaż. Masz jakieś kwity na taki układ zbiorników dodatkowych (dwa okrągłe na burcie i prostokątny na tylnej płycie)? Pytam z ciekawości, nie zetknąłem się z taką kombinacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarJa Napisano 25 Listopada 2012 Autor Share Napisano 25 Listopada 2012 Witam! Dziękuję za opinie wszystkim oglądającym:) A co do kwitów... Prawdopodobnie nie istniała wersja, która miałaby montowane dwa typy zbiorników paliwa. Gdy sklejałem ten model nie zastanawiałem się nad tym. Model ten kupiłem koło 90-tego roku, skleiłem 20 lat później, z rozpędu, nie zastanawiając się nad merytoryczną stroną pracy. Jedyne co mnie popychało do przodu, to inspiracja modelem T-34 Sergonex'a w malowaniu zimowym:) Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi