Worius Napisano 1 Grudnia 2012 Share Napisano 1 Grudnia 2012 Witam. Przedstawiam moją pierwszą dioramę i pierwszy w życiu wykonany czołg (ogólnie 3 lub 4 model w życiu).Ten mój Sherman ma chyba warsztat tu na forum ale zapomniałem o nim i model skończyłem bez dalszych relacji... Na tym modelu pierwszy raz zastosowałem wash, suchy pędzel. Drzewko ukręciłem z cienkiego drutu stalowego. Podstawka jest wykonana z masy solnej, w takim jakby pudełeczku . Zapraszam do oglądania . created by picasa2html.com Jeszcze kilka : created by picasa2html.com I foto w sepi: created by picasa2html.com Do dioramy użyłem produktów heki: created by picasa2html.com Dziękuję za uwagę i zapraszam do komentowania Ps.Proszę nie zwracać uwagi na pudełeczko otaczające podstawkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 1 Grudnia 2012 Share Napisano 1 Grudnia 2012 Drzewo łyse takie i za bardzo schematyczne te gałęzie. Sherman się świeci. Nie podoba mi się ten kamień z przodu. Jak na pierwszą i tak super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
POLAKKK Napisano 1 Grudnia 2012 Share Napisano 1 Grudnia 2012 Jak na pierwszą dioramę to bardzo ładnie, ale farba na Shermanie jest za gęsta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 1 Grudnia 2012 Share Napisano 1 Grudnia 2012 Jak na pierwszą to nawet całkiem jest. Pomaluj glebę na dioramie wikolem,dosłownie cienkie warstwy i posyp ciemnym piaseczkiem np takim ze sklepu zoologicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 1 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2012 Shermana wcześniej zepsułem, bo zacząłem go w wakacje i jeszcze to były eksperymenty.Zrobiłem kilka modeli i go dokończyłem.Starałem się jakoś poprawić. Nie wiem dlaczego się tak świeci.Polakierowałem satyną spróbuje puścić jeszcze jedną warstewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 1 Grudnia 2012 Share Napisano 1 Grudnia 2012 Skala 1:72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 1 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2012 Tak, zapomniałem dopisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 1 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2012 Czy, mógłby mi pan podpowiedzieć jakich listków użył pan do dioramy z E 10 ? Jak pan uzyskał taki kształt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 1 Grudnia 2012 Share Napisano 1 Grudnia 2012 Byle nie pan . Jest to naturex mikro zelena brizova 9003 od Polaka. np tutaj http://exito.sklep.pl/pl/p/POLAK-9003-Naturex-Listowie-na-siatce-mikro-liscie-Zielen-brzozy/9718 Kształt - rozciągałem siatkę i odcinałem kępki skalpelem. Później naciągałem na korzeń i spryskiwałem całość wikolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Grudnia 2012 Share Napisano 1 Grudnia 2012 Po pierwsze do dobrze że go pokazałeś. Kilka rzeczy odnośnie czołgu. Przydałby mu się mocniejszy wash. Potem dobrze by było go jeszcze trochę farbami olejnymi potraktować. No i może troszkę kurzu lub urozmaicenia koloru błota. Metalowe części narzędzi z reguły maluję na czarno a potem suchym pędzlem przecieram gun metalem. Co do podstawki to przydałoby się trochę tę drogę urozmaicić kolorystycznie i poprawić trochę teksturę - troszkę więcej nierówności. Drzewo jest trudne do wykonania wiec wstrzymuje się od głosu bom nie godzien - za cienki jeszcze jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 1 Grudnia 2012 Share Napisano 1 Grudnia 2012 Jak wyzej pierwsze koty za ploty.Dioramy sa generalnie najtrudniejsze do wykonania.Ale rob,zakladaj warsztat,pytaj a twoje prace zyskaja. Co do ostatniej powloki lakieru najlepszy jest mat Revella;satyna moze blyszczec na fotkach.Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 20 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2013 Witam. Zdjęcia miałem zrobić i wrzucić już dawno, ale jakoś nie było czasu .. Przez ten okres czasu brzydkie dziwne drzewo zostało wyrwane.Posadziłem nowe i do tej pory wyrosło . Teren się ciut zachwaścił, czołg okurzył (na zdjęciach niezbyt widać ) a błoto przestało świecić . Mam nadzieję że, teraz już wygląda ładnie. Tylko w aparat w telefonie trochę kolory "wypłowił"... created by picasa2html.com Sama podstawka: created by picasa2html.com Nie polakierowałem jeszcze czołgu ponieważ nie mam jeszcze niczego do "napędzenia" aerografu. A ten lakier revella w puszeczce to się nakłada prosto z od razu z niej? Nie mogłem też jakoś docisnąć tych korzeni, za bardzo sterczą czy może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowykacper Napisano 13 Sierpnia 2013 Share Napisano 13 Sierpnia 2013 Diorama jak na pierwsza jest super ale na czołg połóż washe i nie będzie sie świecił ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
POLAKKK Napisano 19 Października 2013 Share Napisano 19 Października 2013 Italeri zrobiło Cię w konia (dopiero teraz mi się przypomniało). Sposób wklejenia jarzma w instrukcji jest błędny (w sporej części modeli włoskiego producenta, które tworzyłem w instrukcjach coś się nie zgadzało-to malowanie wnętrza wieży [sdKfz 140/1], to jarzmo [nieszczęsny Sherman] itp.). Pooglądaj zdjęcia oryginałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi