Skocz do zawartości

F-4S Phantom II - ITALERI 1/72

bartek532

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zacząłem sklejac Phantoma. Jest to mój pierwszy post na tym forum z relacji budowy samolotu, liczę na waszą pomoc.

20121226143005.jpg

Potrzebował bym nr farb do tego malowania, jeśli byłoby to możliwe proszę o pomoc.

20121226143121.jpg

Zdjęcia z budowy, będą bardziej pod wieczór, jesli się uda

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Apache ma rację, coś się tam pokrzywiło. Na Szczęście łatwo to poprawić. Można by też trochę więcej szarości tam dać bo tablica nie była cała czarna napewno.

Tak to wygląda w skali 1/48

9.jpg

Oczywiście nie chodzi mi o to, że tak ma to dokładnie wyglądać u Ciebie, bo bez blach nie ma na to szans, ale może pomyśl o zmianie proporcji szarego do czarnego. W przeciwnym razie po założeniu osłony kabiny będzie wrażenie pustki w kokpicie Twojego modelu.

Mam pytanie, czy dobrze dobrałem farbkę Humbrola, według tego poniżej.

FS36307 - 166

Jeżeli to możliwe prosiłbym o w miarę szybką odpowiedź, z góry dziękuje.

Nie do końca, bliżej FS 36307 jest np. Pactra A40

Podpowiem tylko, że z tego co kiedyś wyczytałem, system hydrauliczny Phantoma miał to do siebie, że podczas postoju maszyny, kiedy wszystko było wyłączone, klapy oraz hamulce aerodynamiczne były w pozycji opuszczonej. Można by więc je wyciąć i zrobić w ten sposób, ale oczywiście wszystko to zależy od tego jak szybko ten model ma być zrobiony.

Podglądam dalej.

Kurcze Bartek nie chcę wyjść na marudę, ale na zdjęciu widać jakby cała wanna kokpitu była przekoszona. Może to tylko wina zdjęcia, ale może na etapie klejenia wanny do jednej strony kokpitu coś nie poszło.

Zapewne jest to wina zdjęć, ponieważ sprawdziłem to i na moje oko jest dobrze, pozatym wanna nie jest doklejana bezpośrednio do jednej ze stron kokpitu, jest jeszcze element do którego przykleja się całą wanne a dopiero później są sklejane dwie połówki kadłuba. Jeśli opis nie jest zbyt jasny jutro wytłumacze to na zdjęciu.

Witam

Mam wrażenie, że upaprałeś model trochę szpachlą, a niektóre miejsca są nie doszpachlowane. Daj zbliżenia na szpachlowane miejsca.

Jeżeli morzesz to daj jeszcze zbliżenia na fotele bo coś mi nie pasują.Będziesz malował

aero czy pędzlem?

Witam.

Mam ten sam modelik w takiej samej fazie prac

Jest miodzio, jedyny mankament to te linie podziału, które są wg mnie lekko zbyt wypukłe.

Mam jedno pytanie:

Czy Dark Sea Blue Model Mastera (akryl) będzie do niego odpowiedni?

Pozdrawiam.

=====

Na warsztacie:

Spitfire Mk V Revell 1:72

Avro Lancaster Mk I/Mk III Revell 1:72

F-15 Strike Eagle Italeri 1:72

Focke -Wulf 190 D-9 Eduard 1:48