sargon75 Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Witam, mam zamiar zmontować sobie Fw 189. Czy jest szansa na jakiegoś In-boxa z tym modelem ? A może ktoś doradzi z jakiej firmy najlepiej kupić ta maszynkę ? Pozdrawiam i góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Trochę na temat modeli 1/72 FW-189 znajdziesz w mojej galerii: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=30279. Generalnie ciężka sprawa. Oprócz bardzo starego Airfixa, wszystkie pozostałe na rynku zestawy zawierają te same wypraski przypominające short-runa. W in-boxie wyglądają ładnie, ale złożenie modelu jest po prostu wymagające. Najlepiej z nich się prezentuje produkt MPM. Kosztuje podobnie jak Revell, ale ma extra jakąś drobną blaszkę i żywicę. Condor i Italeri można nabyć w granicach połowy tej ceny, ale bez dodatków. Najgorzej wypada Revell, który za ten półprodukt modelarski żąda ceny podobnej np do pudełkowanego He-111 Hasegawy albo nowo opracowanego Ju-88. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sargon75 Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2013 O i już mi rozjaśniło się w głowie ... zakupie sobie MPM z dodatkami i jak wena mi najdzie to pewnie go sobie poskładam ... a twój Fw-189 dla mnie super i ekstra !!! ... pozwolę sobie wzorować się na jakości tego modelu choć pewnie nie mam szansy nawet się zbliżyć ... zbyt mało umiejętności ... ale z pewnością spróbuję ... Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yzerman Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Tu masz wszystko na temat dostępnych Fw-189: http://scalewiki.ru/fw-189_kits Moim zdaniem jedyna normalna Rama to niedawno wypuszczony zestaw GWH - ale nie ma go w 1:72. Produkt MPM jest tak samo "sklejalny" jak i Airfix i jego pochodne. MPM to przecież typowy short-run tyle że z dodatkami. Jeśli zależy Ci na dodatkach i masz za dużo kasy (troszkę żywicy + mała blaszka) to kupuj MPM. Ja jednak poczekałbym na coś lepszego a jeśli już koniecznie musiałbym kupić to nie przepłacałbym i wziąłbym za grosze jakiś przepak Airfixa... A zrobisz jak zechcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 10 Stycznia 2013 Share Napisano 10 Stycznia 2013 O jakim "przepaku" Airfixa mówisz? Airfix wznowił niedawno ten stareńki zestaw i jest łatwo go dostać w oryginale. Z tym, że to model z lat 60-ych. Raczej dla zatwardziałych wielbicieli vintage, bo doprowadzenie go do współczesnych standardów zajmie bez wątpienia więcej czasu niż poradzenie sobie z niedoskonałościami w spasowaniu np Condora (który zresztą kosztuje podobnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yzerman Napisano 10 Stycznia 2013 Share Napisano 10 Stycznia 2013 O jakim "przepaku" Airfixa mówisz? Airfix wznowił niedawno ten stareńki zestaw i jest łatwo go dostać w oryginale. Z tym, że to model z lat 60-ych. Raczej dla zatwardziałych wielbicieli vintage, bo doprowadzenie go do współczesnych standardów zajmie bez wątpienia więcej czasu niż poradzenie sobie z niedoskonałościami w spasowaniu np Condora (który zresztą kosztuje podobnie). Jak tak sobie patrzę na ceny Ram to widzę jedynie Airfixa za 3 dyszki, czasem używane jego przepaki za ułamek tej ceny (na znanym portalu aukcyjnym). Condor dostępny w Martoli za nieco ponad 5 dych a MPM (czyli wzbogacony przepak) za prawie 6 dych. Poza tym jeśli Twoim zdaniem Rama MPM-u spełnia współczesne standardy to wybacz ale inaczej rozumiemy to słowo... Mam Ramę MPM-u w 1:48... Dłubałem pół roku... W końcu kupiłem GWH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 10 Stycznia 2013 Share Napisano 10 Stycznia 2013 Mówimy o 1/72 i jak ktoś chce zrobić Ramę w tej skali to nie ma wyboru. A różnica pomiędzy np delikatnymi wgłebnymi liniami a oceanem wypukłych nitów jest mimo wszystko dość drastyczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yzerman Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Jak dla mnie - oba modele są raczej "ramopodobne" ale jak to mówią - na bezrybiu i rak ryba... Kwestia - ile chcemy wydać pieniędzy i co chcemy z tego uzyskać. Moje małe doświadczenie raczej nakazuje mi omijać produkty MPM-u szerokim łukiem - nawet żywica i blacha nie zrekompensują fatalnie spasowanych części... A wypukłe nity zawsze można zeszlifować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Jak dla mnie - oba modele są raczej "ramopodobne" ale jak to mówią - na bezrybiu i rak ryba...Kwestia - ile chcemy wydać pieniędzy i co chcemy z tego uzyskać. Moje małe doświadczenie raczej nakazuje mi omijać produkty MPM-u szerokim łukiem - nawet żywica i blacha nie zrekompensują fatalnie spasowanych części... A wypukłe nity zawsze można zeszlifować... Nity to jeden z mniejszych problemów starego Airfixa. Większym jest osłona kabiny. Dośc skutecznie zasłania pustkę wnętrza i to jej jedyna zaleta. MPM robiło różne modele, ale internet jest pełen pięknych modeli zbudowanych z tych zestawów, podczas gdy vintagowe Airfixy robią co najwyżej karierę u sentymentalnych starszych panów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 A wypukłe nity zawsze można zeszlifować... A pewnie, ale trzeba by było także wyryć nowe linie. Zresztą o poziomie zdetalowania airfixa to już wspomniał letalin. Tak w ogóle to oczywiście można też zbudowac model Ramy od podstaw, samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sargon75 Napisano 14 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2013 Dzięki za 'burzliwą' dyskusję, ale jeżeli chodzi o skalę to tylko 1/72 i jak wcześniej zdecydowałem się na MPM to tak zostaje (jestem 'leniwcem' i lubię mieć elementy waloryzacyjne i model w jednym opakowaniu) ... szlifowania i szpachlowania się nie boję, ale dorabianie (lub tworzenie) na całości modelu linii podziału to już raczej nie dla mnie, a w skali 1/72 to nawet w snach się za to nie zabiorę ;) ... Poza tym chcę sobie po prostu sklecić fajnie wyglądający model, a nie budować zbliżoną do ideału replikę. Dzięki wszystkim za wypowiedzi. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi