Polee Napisano 17 Stycznia 2013 Share Napisano 17 Stycznia 2013 Witam, chciałbym właśnie nałożyć kalkomanie na model, i chciałbym się zapytać czy koniecznym jest to tego posiadanie tych specjalnych mikstur Set /Sol .. Obecnie posiadam lakier połysk i mat. I gdzieś kiedyś wyczytałem że można do wody dodać kilka kropel octu, albo spirytusu j,akie to ma działanie i jaki będzie miał efekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 17 Stycznia 2013 Share Napisano 17 Stycznia 2013 Kto szuka, ten znajdzie. viewtopic.php?f=104&t=22731 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 17 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2013 No, tak czytałem to już ;) Dla pewności przeczytałem jeszcze raz ;) Czyli trzeba jednak trzeba mieć te płyny ;/ Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Czyli trzeba jednak trzeba mieć te płyny ;/ To zalezy od powierzchni na jaka kładziesz kalki i ich jakosci jak sie układaja ,wcale te płyny nie sa niezbedne ,po za tym jesli juz to kup tylko ten czerwony z microscale bo ten niebieski jest bezuzyteczny /przynajmniej jest takie moje doswiadczenie / http://www.microscale.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=MI-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 18 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2013 Kalkomanie są firmy Armo. Obecnie mój model jest wysmarowany sidoluxem. Czyli jak teraz położę kalkę z roztworem wody 60% i octu 40% powinno to wyjść tak ;)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 nie mam pojecia czy ocet zadziała /choć chyba gdzies o tym czytałem i microscale własnie octem śmierdzi / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 to, że śmierdzi octem nie znaczy że nim jest. napisałem: ...microscale własnie octem śmierdzi / a nie że jest octem .a set się jednak przydaje np. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 18 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2013 Czyli ostateczne pytanie, kalka po nałożeniu na powierzchnie pokrytą sidoluxem , włożona do roztworu wody/ lub wody z octem będzie jakoś wyglądała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 18 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2013 No podobno 40% octu i 60 % wody działa tak Jak Sol No więc edytuję pytanie czy po nałożeniu kalek samą wodą na powierzchnie błysk kalka będzie jakoś w miarę wyglądać czy jednak konieczny jest zakup tych specyfików ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 No więc edytuję pytanie czy po nałożeniu kalek samą wodą na powierzchnie błysk kalka będzie jakoś w miarę wyglądać czy jednak konieczny jest zakup tych specyfików ? Nałóż kalkomania na Sidolux czy tam inny gloss lakier i jeżeli coś nie tak (widać brzegi kalkomanii czy chcesz żeby weszło w linie podziału) to dokup ten płyn zmiękczający i ostrożnie używaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 18 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2013 Czyli jeśli, dziś nałożę kalkomanie i coś będzie nie tak mogę np za 2 dni dokupić ten preparat_? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Czyli jeśli, dziś nałożę kalkomanie i coś będzie nie tak mogę np za 2 dni dokupić ten preparat_? Nie jestem pewien ale raczej nie i ja bym nie ryzykował. Preparaty zmiękczające nieumiejętnie stosowane potrafią zniszczyć kalkomanie. Najlepiej zakup płyn i dopiero działaj. Pamiętaj też, żeby kalkomanie już nałożoną zabezpieczyć np. Sidoluxem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Kiedyś takich cudów nie było (a przynajmniej u nas nie były dostępne) i ludzie jakoś żyli, a nawet robili modele. Ale skoro już ktoś to wymyslił i są dostępne, to nie lepiej kupić od razu i nie kombinować? Lepiej się kładzie i lepiej wygląda, a taki flakon (czy dwa) powinien Ci wystarczyć na lata świetlne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 18 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2013 No ok, Czyli zakupić od razu set i sol ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Kiedyś takich cudów nie było (a przynajmniej u nas nie były dostępne) i ludzie jakoś żyli, a nawet robili modele. Ale skoro już ktoś to wymyslił i są dostępne, to nie lepiej kupić od razu i nie kombinować? Najlepiej kombinować nowe ze starym: Kiedyś nie było płynów i jedynym w zasadzie sposobem było b.dokładne wycinanie skalpelem kalkomanii, tuż przy granicy nadruku. Dziś płyny rozwiązują sporo problemów, ale wycięcie starą metodą nadmiaru przezroczystego filmu nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 na przykład do tego, do czego służy jakos ja nie zauważyłem przydatności niebieskiego płynu i uwazam go za zbedny wydatek ,ale to moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 mało robisz, to nie masz okazji.. byc może ,ze jeszcze nie trafiłem na takie które potrzebuja tego specyfiku ,a czy mało ,w/g mnie sporo ale na pewno nie tyle co Ty i wszystko przede mną ,buteleczka z niebieskim napisem czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 W wolnym tlumaczeniu-niebieski Sol zmieksza kalke i zwieksza przyczepnosc -czerwony Sol zmiekcza kalke i pozwala sie jej dopasowac do nieregularnych powierzchni aby wygladalo jak namalowane. Z tym ze stosowanie niebieskiego przy niektorych filmach robi sie problematyczne,gdyz sam film kalki ma mocny klej sam w sobie i nawet przeszkadza w przesuwaniu kalki na modelu. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 W wolnym tlumaczeniu-niebieski Solzmieksza kalke i zwieksza przyczepnosc -czerwony Sol zmiekcza kalke i pozwala sie jej dopasowac do nieregularnych powierzchni aby wygladalo jak namalowane. Z tym ze stosowanie niebieskiego przy niektorych filmach robi sie problematyczne,gdyz sam film kalki ma mocny klej sam w sobie i nawet przeszkadza w przesuwaniu kalki na modelu. Pozdro. nadal nie widze i nie znalazłem zastosowania tego płynu Zawsze stosuje tylko czerwony na każda kalke bez znaczenia jaki to producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Tak ale zdazaja sie kalki ktore zjezdzaja nawet po 20 min.Ale jesli zapodasz im niebieskiego sola pod kalke trzymaja sie duzo lepiej.Jest to bardzo zalezne od firmy produkujacej kalki;przeciez wiadomo ze sa kalki podatne na plyny i sa rowniez te pancerne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Tak ale zdazaja sie kalki ktore zjezdzaja nawet po 20 min. być może ja nie nie trafiłem na takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 19 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2013 Czyli czerwona buteleczka, jest od oddzielenia kalki od foli tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 19 Stycznia 2013 Share Napisano 19 Stycznia 2013 mogę ci wysłac parę fajnych, do testów Wierzę Ci na słowo Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polee Napisano 20 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2013 To może tak , co byście my radzili kupić z tego asortymentu? http://www.hobby.szeroka5.pl/index.php/cat/c472_Chemia-do-kalkomanii.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Ja używam płynów Gunze (Mr. Mark Softer i Mr. Mark Setter) i z efektów jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi