Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Model z wątku warsztatowego

http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=32783

Jak dotąd kleiłem pancerkę w 1:72, tym razem wpadł mi w ręce samolot. Malowany Pactrami, pędzlem. Wash - oleje dla plastyków. Brudek - suche pastele. Przy pracy wspierała mnie Żona - część malowania jest jej autorstwa. Dostarczyła też włos na antenę. Dziękuję wszystkim których cenne rady uratowały mnie przed paroma wpadkami. Jak wyszło - oceńcie, fotki poniżej.

bf109final01.jpg

bf109final05.jpg

bf109final07.jpg

bf109final09.jpg

bf109final11.jpg

bf109final13.jpg

bf109final15.jpg

bf109final18.jpg

bf109final19.jpg

bf109final20.jpg

bf109final22.jpg

Napisano

Heh, sympatycznie, vintydżowo Trzeba było nakleić wszystkie kalkomanie, tzn. te małe flagi RFN i cywilną rejestrację D-FMBB też. Z tymi oznaczeniami wojennego egzemplarza i tak z niego nie zrobisz, a model repliki to sympatyczna koncepcja na wspólne klejenie z małżonką

Też popełniłem ten model, ale na początku lat 90-tych i przerabiałem na F-4.

Napisano

Model robiony w starym stylu, malowany Pactrami, ok!, ale wyrywać włosy małżonce, to już przesada

Jeżeli malujesz pędzlem, to wypróbuj Humbrole, przez lata nimi malowałem bez żadnych podkładów i przy świeżej farbce, lub później, przy odpowiednim rozcieńczeniu można spokojnie malować jedną warstwą, bez smug i zalewania szczegółów. Linka anteny z włosa jest bardzo elegancka, ale przy pierwszym nieumiejętnym łapnięciu za model strzeli, a gwarancję wytrzymałości i takiego samego wyglądu otrzymasz używając żyłki 0,07mm, polecam, żyłka wytrzymuje naprawdę wiele.

Napisano

Kombinowałem że współczesny egzemplarz odpowiada jakiemuś wojennemu i jeżeli nie dam kalek cywilnych to mi wojenny wyjdzie - jak widać przekombinowałem, dziękuję za informację.

Humbrolami kiedyś malowałem - i prawdę mówiąc nie leżą mi te farby. Jakoś smugi mi wychodziły mimo różnych prób z rozcieńczanie. O smrodzie nie wspomnę. Dlatego właśnie parę lat temu przesiadłem się na akryle (Pactra i MM, sporadyczne Vallejo) którymi maluje mi się dużo lepiej. Jak widać - ilu modelarzy tyle teorii na temat farb. Za radę z żyłką dziękuję - jak będę potrzebował to się przejdę do sklepu wędkarskiego.

Napisano

Jarek38, z Humbrolami popieram. Pamiętam zapach pierwszych kupionych w CSH w latach 70 tych...

Michal_G... Jakieś paprochy powyłaziły Ci na burtach... Teraz za późno z usuwaniem... A co do kalek to popieram Wachmistrza