Robert Ostrowski Napisano 28 Stycznia 2013 Napisano 28 Stycznia 2013 Witam. Jako ,ze dostałem zlecenie na ten model , postanowiłem załozyc tutaj warsztat z dwóch powodów ,raz że polskich przedwojennych maszyn nigdy za dużo a dwa licze na pomoc szanowne grono w kwestii malowania . Jesli bedzie zapotrzebowanie to dzisiaj wieczorem zrobię dokładny inbox modelu. zebrałem troche materiału na temat tego samolotu: model przedstawia drugi prototyp wyposażony w silnik Lorraine-Dietrich 18 kd o mocy 650 KM I teraz kwestia malowania ,instrukcja oprócz artboxa nic nie mówi na jego temat.Ale znalazłem taki opis "Prototypy samolotów R-VIII malowano w całości na kolor kremowy, blachy duralowe stanowiące osłonę silnika pozostawiono w barwie naturalnej. Wszystkie napisy namalowane czerwoną farba, a emblemat przedstawiający „słonia w kole” także był barwy czerwonej" Jak widac na okładce pudełka napisy są czerwone ale juz słoń niebieski to pierwsza wątpliwość a druga to samo malowanie na zdjeciach wyraznie widac że osłony silnika /cały przód/ jest w kolorze aluminium i rejon kabin a jaki ma być kolor reszty ? w opisie jest kremowy tzn.jaki ? jakis numer farby ,jakieś sugestie ? Cytuj
Mikolaj75 Napisano 28 Stycznia 2013 Napisano 28 Stycznia 2013 Bardzo fajny temat, nietypóweczka - lubię Zasięgnąłem wiedzy z ksiąg i jak zwykle pełno niejasności. Rzeczywiście wszędzie piszą o kolorze "kremowym". Do konsultacji społecznych proponuję przejrzeć jednak fotki z opracowania A. Glassa "Polskie konstrukcje lotnicze" tom I, str. 188 i 189 (proszę wybaczyć, że nie wrzucam tych zdjęć, ale mam obiekcje czy wolno). Wygląd dolnego płata (lśnienia i odbicia) sugeruje sreberko - rzecz do przedyskutowania. Robert - a na ile zlecenie jest ścisłe? Możesz np wziąć egzemplarz seryjny w oliwce. Do rozstrzygnięcia pozostanie kolor słonia - czasem niebieski czasem czerwony. Albo losowanie albo próba dociekania - sam wybrałbym niebieski z dwóch przyczyn: po pierwsze tradycyjne (a zatem utrwalone w pamięci) ujęcie na planszy w książce "Polski samolot i barwa" z 1990 r. (argument natury raczej emocjonalnej), po drugie mam nieprecyzyjne wrażenie, że na zdjęciu na str 266 najnowszego wydania w/w pozycji zachodzi bardzo subtelna różnica odcieni słonia i szachownicy... No chyba, że koledzy mają tu jakieś ściślejsze dane i gadam po próżnicy... Proszę się podzielić Cytuj
hadzi Napisano 28 Stycznia 2013 Napisano 28 Stycznia 2013 Mialem te same dylematy, ale lata temu model spadl z warsztatu i tak lezy ze sklejonym kadlubem usterzeniem i jednym dolnym skryzdlem. Z tego co pamietam to jest troche zabawy z zastrzalami baldachimu i podwozia. W Model Fan chyba byl artykul Wojtak Butrycza. Bylo tez takie zdjecie, co sugeruje kremowy kadlub ale juz platy w srebrzance. Wszystkie elementy metalowe sa w kolorze naturalnej blachy to na 100%. O sloniu bylo gdzies, ze przemalowali z granatowego na czerwony czy na odwrot. Cytuj
Wojciech Butrycz Napisano 2 Lutego 2013 Napisano 2 Lutego 2013 Ten model opisywałem w nieistniejącym już ModelFanie 3/2007. Może coś pomogą scany tego numeru - w załączeniu. Miłej zabawy. Uploaded with ImageShack.us Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 2 Lutego 2013 Autor Napisano 2 Lutego 2013 Dzięki Wojtek Powiedz mi skąd informacja ,że skrzydła i powierzchnie sterowe są srebrne ? ze zdjęć jakie mam wynika że jednak były w kolorze kości słoniowej jak kadłub. Cytuj
tombie01 Napisano 2 Lutego 2013 Napisano 2 Lutego 2013 Skąd Robercie bierzesz te wszystkie zlecenia, z jednej strony pozazdrościć z drugiej to hobby chyba lepiej smakuje jak się je robi nie komercyjnie ;) Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 2 Lutego 2013 Autor Napisano 2 Lutego 2013 Skąd Robercie bierzesz te wszystkie zlecenia, z jednej strony pozazdrościć z drugiej to hobby chyba lepiej smakuje jak się je robi nie komercyjnie ;) A jakos tak sie trafia a smakuje mi tak samo jak bym robil dla siebie Cytuj
Wojciech Butrycz Napisano 2 Lutego 2013 Napisano 2 Lutego 2013 Polecam zdjęcie na str. 3 Fanatyka Plastyku (też już nie istnieje) mojego modelu z nr 5, lub na str. 189 I tomu "Polskie Konstrukcje Lotnicze" A. Glassa. Z tym, że tak nie było z innymi egzemplarzami np. prototypem (str. 188). Takie malowanie dotyczy tylko tego z nr 5, z Lotu Małęj Ententy i Polski w 1928 roku! Oczywiście zdjęcie to jest pewnie w innych publikacjach -ważne, aby było dobrej jakości, wtedy odcięcia srebrnych płatów, panelu za drugim siedliskiem, czy steru kierunku jest oczywiste. Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 2 Lutego 2013 Autor Napisano 2 Lutego 2013 choc piatki nie robię ale ciekaw jestem ciekaw tej fotki ,jak bys mógł wrzucic Cytuj
hadzi Napisano 2 Lutego 2013 Napisano 2 Lutego 2013 Znam te zdjecie opisywane przez Wojtka. Wszystko sie zgadza. Cytuj
KayFranz Napisano 2 Lutego 2013 Napisano 2 Lutego 2013 W uzupełnieniu Wojtkowej interpretacji fotografii ze str. 189 PKL1 dokładam to: Zaznaczyłem obszary, gdzie chyba dość jednoznacznie widać różnice w kolorach pokrycia boków kadłuba. Jeśli tło "słonika" ma być białe - to patrząc na kontrast między bielą szachownicy na sterze a kolorem steru oraz na kontrast tła godła i koloru boku kadłuba, widać, że ten na sterze jest inny. To samo widać na fotografii w PKL1, tyle że tam jest to widoczne w stosunku do pokrycia płatów. Czy te obszary były pokryte kolorem srebrnym, nie da się jednoznacznie powiedzieć, ale faktycznie - ich połysk oraz niewielka (o ile jest w ogóle) różnica w stosunku do koloru "blach" sugeruje takie rozwiązanie. W każdym razie interpretacja zaprezentowana przez Wojtka trafia do mnie. Czy ja mam coś ze wzrokiem czy też napis "RVIII" jest innej barwy niż "LUBLIN" oraz czerwień szachownicy? Oraz drugie - nie jestem do końca przekonany, że słonik miał białe tło. Na "mojej" fotografii też tło godła ze słonikiem wygląda na "mało białe"... Może go w ogóle nie było (czyli zastosowano kolor podkładu, albo może też stosowano tło np. srebrne). Mam foto Lublina "20" z LMEiP z 1929, gdzie wyraźnie widać, że biel numeru jest jaśniejsza niż tło godła ze słonikiem (który z kolei jest ciemniejszy niż kolor czerwieni na szachownicy, co sugerowałoby, że jednak jest niebieski a nie czerwony). Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 2 Lutego 2013 Autor Napisano 2 Lutego 2013 OK ,rejon kabin wiadomo aluminium inne foty to potwierdzają bez dwóch zdan ,natomiast co do płata to dla mnie to wyglada bardziej na okucie niz całe skrzydło w kolorze alu druga sprawa na tym zdjeciu wyzej ewidentnie widac ze usterzenie nie jest w kolorze aluminiowym Cytuj
hadzi Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Skrzydlo widac na innym zdjeciu, nie moge teraz sprawdzic. Godlo raczej nie jest na bialym tle, a interpretacja VIII spotkalem w kolorze zoltym lub pomaranczowym. Nie mam teraz dostepu do biblioteczki, wiec szukajcie a znajdziecie! Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 3 Lutego 2013 Autor Napisano 3 Lutego 2013 W takim razie OK Ja tego pomaluje jak mówiłem ,maska silnika i kadłub przy kabinie tak jak widac na foto :amelinium ,reszta w kolorze kosci słoniowej. Cytuj
KayFranz Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 hadzi, mógłbym prosić o przetłumaczenie tego: interpretacja VIII spotkalem w kolorze zoltym lub pomaranczowym na polski? Czy to chodzi o napis "RVIII" na sterze czy o coś związanego z godłem? Jakiś inteligentny inaczej dziś jestem... Cytuj
hadzi Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 hadzi, mógłbym prosić o przetłumaczenie tego: interpretacja VIII spotkalem w kolorze zoltym lub pomaranczowym na polski? Czy to chodzi o napis "RVIII" na sterze czy o coś związanego z godłem? Jakiś inteligentny inaczej dziś jestem... Zgubilem "R" - oczywiscie chodzilo o oznaczenie typu "RVIII" Cytuj
hadzi Napisano 4 Lutego 2013 Napisano 4 Lutego 2013 Tadeusz Krolikiewicz "Polski samolot i barwa 1918-39" ZP Grupa. Str. 239 2 prototyp na dole strony, powyzej caly kremowy prototyp nr 1. Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 4 Lutego 2013 Autor Napisano 4 Lutego 2013 Jurek wrzuc skan tych fotek ,niestety nie dysponuje wskazana literaturą Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 4 Lutego 2013 Autor Napisano 4 Lutego 2013 wielkie dzieki Arek Nawet nie chce mi sie gadać na temat co po niektórych "fachowców" co maja ale nie pokażą ewentualnie opowiedzą Cytuj
Mikolaj75 Napisano 4 Lutego 2013 Napisano 4 Lutego 2013 Oj, już się Robert tak nie nabijaj. Potem Ci do fabryki jeden z drugim z prokowni wyśle zlecenie na słuchanie chłopaka, który wysłał fotki i chcąc nie chcąc będziesz słuchał... Powyższe zdjęcia mają taką poświatkę nadal sugerującą możliwość sreberka na powierzchniach "nieblaszanych". W żaden sposób się nie upieram, ale ot tak do rozważenia. Robert - samokrytyka poszła na pw Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 4 Lutego 2013 Autor Napisano 4 Lutego 2013 Oj, już się Robert tak nie nabijaj. Potem Ci do fabryki jeden z drugim z prokowni wyśle zlecenie na słuchanie chłopaka, który wysłał fotki i chcąc nie chcąc będziesz słuchał... Mikołaj jesli ktos pisze żę ma foty z ksiazki i pisze jasno i wyraznie tak jak Ty że obawia sie ich udostepnienia to ja to rozumiem i nie nalegam ale chwalenie sie nimi i opowiadanie jak to on był malowany wcale mi w tym nie pomoże i tylko watek się bezproduktywnie rozkręca Cytuj
hadzi Napisano 4 Lutego 2013 Napisano 4 Lutego 2013 wielkie dzieki Arek Nawet nie chce mi sie gadać na temat co po niektórych "fachowców" co maja ale nie pokażą ewentualnie opowiedzą A moze ktos nie ma sprzetu i zeskanowac nie moze by Ci ew. na PW poslac by nie podpasc tym od praw autorskich - CO? Morde drzec latwo, a z mysleniem to juz problem. Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 4 Lutego 2013 Autor Napisano 4 Lutego 2013 Morde drzec latwo, a z mysleniem to juz problem. Mordę to chyba Ty masz ,myslicielu Ja bym jednak stawiał na to ,ze skrzydła są srebrne ale juz kadłub kremowy /oprócz silnika i okolic kabin/i blizej był bym tej nieprawdziwkowej teorii Kamila Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi