Messer Napisano 24 Lutego 2013 Share Napisano 24 Lutego 2013 Witajcie ;) Jakiś czas temu kupiłem niekompletny model hondy civic 3g Tamiya - brakowało karoserii. Jako że potrzebowałem z niej szyb i innych elementów, została mi niepotrzebna reszta. Postanowiłem wykorzystać te części do szlifowania budowania od podstaw jak i szeroko rozumianego brudzenia ( by nie wyjść z wprawy ). I tak oto zrodził się zamysł - totalne sf. Z blaszki alu po kwiatach ( jest nieco grubsza od blaszki z puszki, i bardziej elastyczna ) zrobiłem tylne błotniki, progi, podłogę, wzmocnienia tylne i wewnętrzne. Na tylną część podłogi poszła blacha ryflowana nieistniejącej już formy KuchModel ( papier wycinany laserowo ). Przednie wew strony błotników, pas przedni, światła, maska - zrobione z polistyrenu. Jest to "lekki projekt" to też nie bazowałem na żadnych fotkach pasa przedniego, zbudowałem go z naciskiem że to składak - nie musiał przypominać hondy civic ( stąd różne światła, nieco inna maska itd )... Z założenia ma to być użytkowy wrak, używany przez rebeliantów w jednej z wojen domowych, gdzieś w afryce. I tu wychodzi moje sf - model ma na sobie dużo rdzy, a w tamtych rejonach aż tak samochody nie rdzewieją - ale ja postawiłem na "efekciarstwo" - w celu ćwiczenia malowania owej rdzy. Po tym przydługawym wstępie czas na fotki - uwaga, będzie ich sporo :-> Kasta po podkładzie: Następnie pomalowałem kastę srebrna farbą, nałożyłem sól pędzelkiem ( na wodę ) i pomalowałem bielą Vallejo + czarne pasy. Następnie zdrapałem sól i zacząłem malować rdzę. Najjaśniejszy kolor to "orange brown" Vallejo, a na to poszły dwa pigmenty CMK - ciemna i jasna rdza. W niektórych miejscach na rdzę poszedł ciemny wash akrylowy ( + we wszystkie zakamarki ): Kolejne było wnętrze. Poza rdzą dostało washa z czerni i pigmenty CMK - ciemna i jasna ziemia: I to na ten czas tyle ;) Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 24 Lutego 2013 Share Napisano 24 Lutego 2013 Świetna rdza, chciałbym taką robić. Lakier odłazi, spod spodu widać rdzę, jest ciemniejsza, jest jaśniejsza, naprawdę super! Sól była ci potrzeba do nieregularnych kształtów odprysków? Napisz co dokładnie robiłeś z tą solą bo piszesz, że kasta dostała srebrny kolor, następnie sól i biały oraz ciemne pasy. To po co srebrny kolor? Najbardziej podobają mi się niedoróbki w nadkolach co wygląda jak przeżarta blacha i to zardzewiałe wgniecenie na progu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 25 Lutego 2013 Share Napisano 25 Lutego 2013 Z tego co mi sie kojarzy to sól nakładasz pedzlem pomoczonym w wodzie. Sól przykleja sie do modelu i potem to malujesz. Po wyschnięciu zdrapujesz sól, a po pomalowaniu odpowiednio kolorami rdzy wychodzi ci taki brzydal jak Messerowi Chyba dobrze kojarzę, sam muszę kiedyś spróbować Swoja drogą, świetna koncepcja Messer Może przydała by sie jakaś pancerna osłona zamiast szyby przedniej lub jakiś daszek w stylu Flinstonów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 25 Lutego 2013 Share Napisano 25 Lutego 2013 Najciekawszy projekt ostatnich miesięcy, dla mnie. Model jest naprawdę niebanalny i oryginalny. Myślę że warto go potraktować trochę mniej lajtowo. Budowa od podstaw jest bardzo wymagająca. Trochę szpachli by się przydało. Takie modele można budować i uzbrajać w nieskończoność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 25 Lutego 2013 Autor Share Napisano 25 Lutego 2013 Dzięki Panowie. Co do srebrnego - chodziło o zaznaczenie miejsc pod rdzę, oraz o pozostawienie niektórych miejsc jeszcze nie do końca zardzewiałych - np jak na masce. Sól nakładam na mokro, moczę pędzelek w wodzie, smaruje miejsce na modelu, następnie tym samym pędzelkiem "tykam" w sól i nakładam na mokre miejsca. Rozprowadzam to tak długo aż mi się ułożenie bryłek soli spodoba i zostawiam do wyschnięcia Jako że maluje Vallejo, które mają domieszkę lateksu, to powstaje warstwa farby grubsza, dzięki temu mam efekt rdzy 3D po zdrapaniu soli. Co do dopracowania - mam kilka projektów gdzie prawie wszystko budowane jest od podstaw, i do tych się bardzo przykładam ( budowa od podstaw nie jest mi obca ), ten jest projektem w 100% odpoczynkowym . Kilka rzeczy będzie poprawianych, dodane zostaną jeszcze inne kolorki, parę ciekawych akcentów no i to co najważniejsze - mała winietka, żeby to wszystko miało ręce i nogi Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 Trzeba przyznać, że powala mnie wykonane przez ciebie zużycie modelu (rdza i uszkodzenia). Musiałbym udać się na szkolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 marek idźmy razem, może grupowo wyjdzie taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 Trzeba zebrać grupę, wycieczka, imprezka i szkolenie Patrząc po efektach bardzo by się przydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TreworBG Napisano 27 Lutego 2013 Share Napisano 27 Lutego 2013 pięknie pięknie :-) kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuss Napisano 28 Lutego 2013 Share Napisano 28 Lutego 2013 Pomysł świetny. O efektach rdzy i uszkodzeń już chyba wszystko zostało napisane wcześniej. Jedynie nie podobają mi się te pasy a'la zebra. Chyba, że jest to wprowadzenie do końcowej koncepcji modelu. Na tym etapie prac wygląda to nienaturalnie, jakby ktoś z nudów pomalował sprayem paski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 28 Lutego 2013 Share Napisano 28 Lutego 2013 Ooo, coś innego jak na razie rewelacja, ślady użytkowania rewelacja. Temat na model może po grze Far car 3? jakoś tak mi się skojarzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 1 Marca 2013 Autor Share Napisano 1 Marca 2013 Witam, Dzięki Panowie A tymczasem... Zrobiłem pół klatkę w nieco wzmocnionej konfiguracji. Dodałem płytę na górze, a na niej osadziłem szperacz ( ten dopiero po laserunkowej warstwie czerni ). Klatka dostała "kamo" i rdzę. Teraz czeka na milliputa dla scalenia z podwoziem i nadkolami. Dodałem też mocno zużytą osłonę na przodzie wozu oraz deski na tyle. Powstało też początkowe podszybie - jeszcze nie malowane. zacząłem też robić klosze - płaskie, bo to wew odbłyśniki Na sam koniec dodałem na masce flagę Malawii, zwashowaną i przetartą suchym pędzlem ( rozjaśnienia ). Oraz zacząłem prace przy winietce. Ogólny zarys i początek prac przy wodzie: Plexi, folia, still water i farby Vallejo - zielona i smoke. Dno pomalowane różnymi farbami Vallejo, drobne kamyki, posypka kolejowa i ususzone mchy - celowo takie a nie inne dno. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 1 Marca 2013 Share Napisano 1 Marca 2013 Super, po prostu super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 2 Marca 2013 Autor Share Napisano 2 Marca 2013 Witam. Zaczynam działać przy podłożu. Zmieszałem piasek dla szynszyli z pigmentami CMK + starte suche pastele. Dodałem małe kamyczki oraz wkleiłem kilka większych kamieni. Jak wyschnie to cieniowanie pigmentami + początki roślinności. Tak to się prezentuje: Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TreworBG Napisano 5 Marca 2013 Share Napisano 5 Marca 2013 prawdziwa pustynia :-) jeszcze tylko Czarnych Piratów brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 7 Marca 2013 Share Napisano 7 Marca 2013 Czego mnie tu jeszcze nie było? Super koncepcja i pomysł. W hondzie rozwaliła mnie rdza - spróbuję skorzystać z techniki prze jednej z ciężarówek. Poza tym, ta podstawka! Uspokój się. Swoją drogą, przypomniałeś mi klimaty lat 90 i gry interstate76 tym swoim zestawem - dzięki! pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 9 Marca 2013 Autor Share Napisano 9 Marca 2013 Dzięki Panowie Czasu na modelowania niewiele, bardziej z doskoku, więc dopiero teraz "uzbierało się " coś do pokazania. Zasadziłem trochę roślinek - głównie suchych, przy samej wodzie zielonych ( posypka modelarska + korzonki ), reszta to trawska + pędzel ławkowiec. Niestety poprzednia woda nie przetrwała. Coś źle zmieszałem i cała popękała, podniosła się - ogółem wywaliłem ją. To co po niej zostało pokryłem bezbarwnym still water z Vallejo. Plus jest taki że teraz widać kawałek dna, minus - nie ma tak fajnego falowania tafli wody :-/ Tak to się na obezna chwile prezentuje: Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TreworBG Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 pięknie pięknie, tylko Mela Gibsona wsadzić za kierownicę i będzie Mad Max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 10 Marca 2013 Share Napisano 10 Marca 2013 Nie, Mel Gibson nie pasuje, tu jest wojna, pustynia, zniszczone, pordzewiałe samochody współczesnych czasów robiące za zasłony przed pociskami, przed ołowiem niewiernych. Messer: chylę czoła, ristekpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi