Skocz do zawartości

Grumman F9F-3 Panther, Hobby Boss, 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Po 3 lub 4 latach od ostatniej galerii prezentuję ulepek, który powstał w ciągu kilku ostatnich miesięcy. Jest to F9F-3 z zestawu Hobby Boss. Samodzielnie wykonałem odchylony nos i to co pod nim się kryje (brak jeszcze taśm amunicujnych i kilku małych bambetli). Skrzydła wraz z mechanizacją rónież zrobione włąsnym sumptem. Podobnie hamulce aero i klapy wraz z wnękami. Dodałem też od siebie panele boczne kabiny pilota i kilka detali w fotelu katapultowanym. Ciągnik to Clarktor z zestawu Academy wzbogacony gaśnicą. Pokład to kopia wyrobu Edka wydrukowana na laserówce, naklejona na tekturkę i poddana trasowaniu wszystkich deszczółek pokładu.

Ulepek przedstawia maszynę 51 dywizjomu myśliwskiego staconującego na USS Essec latem 1950r. Maszyna ta zapisaął się w historii lotnictwa zestrzeleniem pierwszej pn. koreańskiej maszyny na koncie US Navy. Był to bodajże Jak-9P.

obraz002ug.jpg

obraz005lw.jpg

obraz006ohv.jpg

obraz008hh.jpg

Pozdrawiam

Damian Biwo

Napisano

Bardzo zacny modelik Brakuje tylko życia podstawce, przydałoby się postawić kilku figurantów

Napisano

Fantastyczny temat (Korea!) i znakomite wykonanie! Znam ten zestaw i zdaję sobie sprawę, ile w Twoim modelu jest tzw. "wkładu własnego". Kawał dobrej roboty!

Mam tylko jedną uwagę, i to zupełnie niezwiązaną z samym modelem - mianowicie wszelkie znaki na niebie i Ziemi wskazują, że opis na podstawce zawiera błędy:

- powinno być "Panther", a nie "Phanter"

- powinno być "Morze Japońskie", a nie "morze japońskie"

Napisano

Witam,

Dziękuję za komentarze. Jak napisałem to ulepek z masą błędów. Pierwszy i największy popłniłem na samym początku. Nie dość dobrze przygotowałem się merytorycznie do budowy. Nie określiłem również koncepcji i skali przeróbek. Do następnego przygotuję się lepiej.

Pozdrawiam

Damian Biwo

• 1 month later...