Skocz do zawartości

A-6A Intruder Tamiya 1:100

Czesio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dłubanie przy modelu zacząłem wczoraj chwilę po przyjeździe z zawodów w Koszęcinie gdzie ów model wygrałem

Skala nietypowa więc dodatków brak wszystko trzeba robić samemu bo model zbyt bogaty w szczegóły nie jest. Kokpit jest dla mnie nie do przyjęcia, producent przedstawił go jako klocek mający przypominać fotele oraz naklejkę na tablicę którą należy wyciąć z instrukcji, tak więc zacząłem robić swój. Jest już prawie kompletny brakuje tylko konsoli z drążkami oraz przełączników. (jakieś pomysły jak je wykonać ? ) Kabinka jest malutka bo tylko 2,5cm na 1,5cm, wykonana z żółtej płytki hips, fotele natomiast to zlepek balsy, plastiku i taśmy a po malowaniu dostanie jeszcze miedź i igły lekarskie. Z modyfikacji chcę jeszcze dorobić mechanizm składania skrzydeł oraz poszerzyć osłonę przyrządów bo jest za wąska o 3 mm i nowa tablica nie będzie pasować. Mam nadzieję że wam się spodoba, zapraszam do komentowania

pict0001un.jpg

pict0005em.jpg

pict0007lm.jpg

pict0012zk.jpg

pict0016j.jpg

pict0010ea.jpg

Yupiyayeyoyey! Ktoś oprócz mnie ma tan model ? Niesamowite.

Bardzo ambitnie podchodzisz do tego Intruza, zamierzasz szpachlować rowy i nanieść linie podziału? Model chyba nie jest tego wysiłku wart...a co do przełączników, ziarnka maku za duże?

PS Porównałem fotki z moim modelem- ja podczas dopasowania miałem trudności w rozłączeniu części, w twoim widać luki i szpary. No nic, będę zrzynał twoje rozwiązania i tyle Może się uda ;)

zamierzasz szpachlować rowy i nanieść linie podziału?

Linie aż takie złe nie są, spróbuję najpierw przeryć jakiś złom a potem się zobaczy. Szpar raczej nie ma ale plastik na krańcach lekko opadł i linia łączenia jest wklęsła, dziura na fotce wynika z tego że nie obrobiłem jeszcze połówek i nie są one mocno dociśnięte. Ziarnka maku czy piasku odpadają bo są okrągłe, spróbuję wyciągnąć nad ogniem jakąś białą wypraskę, może to będzie jakoś wyglądać.

No to 1 updejt, na razie pomalowałem, kokpit, zamknąłem kadłub, i wstępnie obrobiłem osłonę tablicy. Dorobiłem też zawiasy skrzydeł, teraz reszta mechanizmu i przewody : (górne połówki skrzydeł są na pattafixie)

pict0004wb.jpg

pict0006zs.jpg

• 1 month later...

Witam po dłuższej przerwie. Przeryłem linie podziału, niezbyt mi to wyszło ale powiedzmy że ujdzie Na spodzie było tyle szpachli że bałem się tego ruszać więc tam nic nie robiłem. Kabina jest już w ok. 60% gotowa, muszę dodać drążki, przepustnice, HUD/Celownik, instlację za fotelami i podmalować gdzieniegdzie. Wsyzstkie wyświetlacze, zegary itp. narysowałem w corelu i druknałem na papierze fotograficznym. Wczoraj dostał preshading i kolory kamuflażu. Misja na dziś to rozjaśnić górny szary, pomalować nos na czarno, natarcie i komory hamulców aero, oraz poprawić niebieski bo mam odbitego palucha Po niedzieli mam wrzucę nowe fotki już pomalowanego tym razem na białym tle zamiast żółtego, mam nadzieję że zdjęcia wyjdą lepsze. Malowanie będzie jednak zestawowe " The Sunday Punchers".

pict0202g.jpg

pict0198wb.jpg

pict0204l.jpg

pict0208u.jpg

pict0211o.jpg

pict0223j.jpg

pict0219ca.jpg

pict0223j.jpg

pict0224e.jpg

• 3 months later...