Skocz do zawartości

Zlazła farba - co jest grane ? PROFESJONALIŚCI POMÓŻCIE :)

akinom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Na wstępie WITAM Szanowne grono modelarzy i zwracam się do Was fachowcy o pomoc, a mianowicie...

Rozpocząłem swą przygodę ze sklejaniem ok. tydzień temu - tzn. wczesniej zbierałem gotowce typu Dragon Armor ale min. po lekturze niniejszego forum doszedłem do wniosku, że błądze i postanowiłem spróbować swych sił jako modelarz. W tym celu zakupiłem mix narzedzi, mix farbek ( humbrol ), aerograf za ok. 160 PLN i parę innych drobiazgów oraz T34/76 m.1941 Dragona w podziałce 1/72. Sklejanie poszło nad wyraz fajnie, lakierowanie też....do czasu. Po nałożeniu koloru bazowego, lekkim przycieniowaniu, pomalowaniu bandazy i innych drobnych detali zapragnąłem go zmatowić przed dalszymi pracami ( washe, suche pedzle i takie tam - a co, jak zaczynać to z wysokiej półki ). Do matowiena zastosowałem akrylową Pactrę mat i tutaj zonk... Humbrol sie miejscami "ściął" i odlazł od modelu ...czyli teraz pytanie do znawców tematu - co źle zrobiłem, bo ja stawiam na trzy czynniki: mokry Humbrol ( ok. 24 godziny schnięcia ale jak sie miejscami pocierało palcem to w tym miejscu się przecierał ), za dużo pactry ( no szczerze popsikałem ) oraz ew. konflikt farb ( ale na olej mozna przecie akryl ). Sorki, że tak na forum od razu z problemami ale nie znalazłem jakiegoś podobnego problemu w wyszukiwarce więc przed dalszymi eksperymentami wolę się dopytać " u źródła".

Pozdrawiam

Przemek

A właśnie, o tym nie pomyślałem ... rozcieńczałem czyms o nazwie "zmywacz farb akrylowych " wamodu i to w takich słusznych raczej proporcjach, bo wydała mi się pactra za gęsta. Mogło to ściąć Humbrola ?

To prześlicznie ścina Humbrolka:D Nie ma nic lepszego do jego zmywania. Tak naprawdę to jest zmywacz do wszystkiego. Problem rozwiązany. Dodaj wody, wódki albo czegoś do Pactry! Ja maluję Vallejo, to są akryle, i dodaję krople Wamodu po to, żeby farba się bardziej wżerała, ale tylko na akryle.

O dzięki Ci stokrotne dobrodzieju Człowiek uczy się na własnych błędach ale teraz przynajmniej juz wiem jakich - taki banalny błąd, ze aż cóż...postaram sie zastosować do twoich rad co do rozcieńczania pactry. Dzieki raz jeszcze

Czemu akryl z koniecznosci? Matowy lakier Humbrola tez daje ladny efekt. Coprawda trzeba sie nauczyc z nim obchodzic, ale ja jestem zadowolny. Nawet z tego w sloiczku (jak przegladales forum, to zapewne doczytales sie gdzies, ze lakiery Humbrola, te konfekcjonowane w sloiczkach, sa takie sobie).

Czemu akryl z koniecznosci?

Z konieczności zapewne przed Humbrolowym suchym pędzlem. Tak to można już bez obaw suchopędzlować już w parę minut to matowieniu, a nie czekać duuuużo dni zanim lakier olejny tak wyschnie, że olejny suchypędzel nic mu nie zrobi.

Tak to można już bez obaw suchopędzlować już w parę minut to matowieniu, a nie czekać duuuużo dni zanim lakier olejny tak wyschnie, że olejny suchypędzel nic mu nie zrobi.
Przyznaje, jest to jakis argument.

Z konieczności czy nie, mat Pactry to też dobry wybór. Daje piękną bardzo matową powierzchnię.
Nie przecze. Moze troche nie do konca zrozumialem sens wypowiedzi kolegi akinom.

Kolejnym argumentem jest to, że mat Pactry świetnie miesza się z sido, co pozwala osiągnąć pełną gamę powierzchnie od matowej przez satynowe do prawie błysku. Jeśli kolega akinom chce zabezpieczyć model przed wash'em to polecam właśnie sam sidolux, nie ma lepiej.

W rzeczy samej Chodziło mi o zabezpieczenie modelu przed dalszymi obróbkami typu suchy pedzel, itp , a co sidoluxa ( czytałem sporo na forum o tym ) to jeszcze pomyślę ale jakoś środek do podłóg działa na mnie odstraszająco

ale jakoś środek do podłóg działa na mnie odstraszająco

Wierz mi, jak raz użyjesz - zakochasz się w nim. Tani, ładniepachnący, wydajny, samopoziomujący lakier akrylowy idealny pod pędzel (aerek też - choć pod aerograf wolę zwykły lakier Pactry - przyjemniej się maluje).

Choć notabene, kiedyś jacyś pro-modelarze dyskutowali na temat jakości innych środków (typu Pronto), które sprawdzają się lepiej. Ale mi tam na razie sido wystarcza w zupełności.