kowal76 Napisano 16 Kwietnia 2013 Share Napisano 16 Kwietnia 2013 Witam Stawiam pierwsze kroki z aerografem i zakupiłem biały akrylowy podkład Vallejo 73.600 Imprimacion Blanco . Czy podkład ten także rozcieńczam , czy mogę to zrobić czystą wódką ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2013 zakupiłem biały akrylowy podkład Vallejo ..innymi słowy wyrzuciłeś pieniądze w błoto Jeśli tak to trudno , w sklepie modelarskim taki właśnie polecił mi sprzedawca. Czy w takim razie nadaje się on czy mam zakupić nowy ?. Dodam że chcę pomalować An 24 kolorem białym i jasnoszarym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 16 Kwietnia 2013 Share Napisano 16 Kwietnia 2013 Ja rozcieńczałem tym;http://www.exito.sklep.pl/pl/p/LIFECOLOR-THL-Acrylic-Thinner/10946 Myślę,że ten też się nada; http://www.exito.sklep.pl/pl/p/AK-INTERACTIVE-712-Acrilic-Thinner-60-ml/14210 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2013 Ja rozcieńczałem tym;http://www.exito.sklep.pl/pl/p/LIFECOLOR-THL-Acrylic-Thinner/10946Myślę,że ten też się nada; http://www.exito.sklep.pl/pl/p/AK-INTERACTIVE-712-Acrilic-Thinner-60-ml/14210 Dzięki , a jak myślisz wódką też da radę ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 16 Kwietnia 2013 Share Napisano 16 Kwietnia 2013 Nie mam pojęcia. Spróbuj odrobinkę rozcieńczyć psiknąć z aero i zobacz co się będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2013 Dziękuję, z tym aero to nie jest taka prosta bajka . W sobotę pierwszy raz próbowałem malować i cały czas mi się zatykał aero. Muszę popracować nad gęstością farbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2013 próbowałem malować i cały czas mi się zatykał aero. Muszę popracować nad gęstością farbki. a jakiej używałes i czym rozcienczałes? Używam farbek Pactra i rozcieńczałem zwykłą wodą. Częściej aero nie chciał psikać , musiałem cieniutkim drucikiem przepychać otwór w słoiczku. Przeczytałem że rozcieńczanie wódką zapobiega schnięciu farbki w przewodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Kwietnia 2013 Share Napisano 17 Kwietnia 2013 kup leveling thinner z gunze i lej do pactry ,nic ci sie nie zatka a podkład surfacer 1200 z gunze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2013 kup leveling thinner z gunze i lej do pactry ,nic ci sie nie zatka a podkład surfacer 1200 z gunze Dzięki Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Kwietnia 2013 Share Napisano 17 Kwietnia 2013 kup leveling thinner z gunze i lej do pactry ,nic ci sie nie zatka a podkład surfacer 1200 z gunze Dzięki Robert Grzesiu jak nie masz ich duzo to przejdz na gunze i tamiye ,szkoda zdrowia na pactre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2013 kup leveling thinner z gunze i lej do pactry ,nic ci sie nie zatka a podkład surfacer 1200 z gunze Dzięki Robert Grzesiu jak nie masz ich duzo to przejdz na gunze i tamiye ,szkoda zdrowia na pactre Ok , przemyślę dzięki za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tolo303 Napisano 18 Kwietnia 2013 Share Napisano 18 Kwietnia 2013 Problemem z podkładem vallejo (jak zresztą z ich farbkami, przynajmniej serią AIR) jest jego marna przyczepność do malowanej powierzchni. Niby wygładza powierzchnię, ale bardzo łatwo jest go zedrzeć. Zatykanie aero to normalna sprawa, używaj patyczka do uszu nasączonego rozicieńczalnikiem lub rozpuszczalnikiem do farb akrylowych i co jakiś czas przecieraj delikatnie końcówkę iglicy (wszystko to jest opisane na tym forum we właściwych działach). Oczywiście nie oznacza to, że farby nie należy rozcieńczać. Do Pactry polecam ich dedykowany produkt A00 acrylic enamel thinner, który zawiera w sobie także retarder. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 18 Kwietnia 2013 Share Napisano 18 Kwietnia 2013 Do Pactry polecam ich dedykowany produkt A00 acrylic enamel thinner, który zawiera w sobie także retarder. cena 5 zł za 10 ml ,za 100 juz 50zł to chyba najdroższy rozcienczalnik levelling thiner za 100ml. 20zł i jesli ktos raz sprobował nim pactre rozcienczyc to wie o czym ja mówie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 18 Kwietnia 2013 Share Napisano 18 Kwietnia 2013 Kowal76, ja Ci polecam tak samo jak Robert przejście na Gunze lub Tamiya. Rozcieńczam je alkoholem izopropylowym, na allegro 5l za 50 zł a nawet mniej. Czyli wychodzi 100ml za 1zł, 10 ml za 10gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Maja 2013 Autor Share Napisano 3 Maja 2013 Co do tego podkładu białego Vallejo to faktycznie porażka . Walczyłem z malowaniem Pactrami i rozcieńczaniem ich wódką , wodą oraz dedykowanym rozcieńczalnikiem i dalej się zatyka . Położyłem szary podkład Valejo Air i nic mi się nie zatykało , chyba zakupie na próbę białą Vallejo Air i zobaczę jak wyjdzie. Jak będą problemy to wypróbuję gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 Grzesiek jak chcesz że by pactra ci nie zatykała dyszy to lej Leveling Thiner z Gunze a najlepiej przejdz na Gunziaki ,szkoda Twojego zdrowia i kasy na pactre i valejo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Maja 2013 Autor Share Napisano 3 Maja 2013 Grzesiek jak chcesz że by pactra ci nie zatykała dyszy to lej Leveling Thiner z Gunze a najlepiej przejdz na Gunziaki ,szkoda Twojego zdrowia i kasy na pactre i valejo Robert zapewne tak uczynię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi