Skocz do zawartości

Gloster Meteor FMk III, CyberHobby 1/72 plus blaszki Eduard

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zawsze chciałem budować modele samolotów, na których latali Polacy na świecie, nawet te które niekoniecznie nosiły

dumnie oznaczenia w postaci szachownicy. Jednym z tych modeli był od dawna Gloster Meteor F MK III, z dywizjonu 245 RAF,w którym w 1946 roku latało największa liczba polskich lotników. Trzy lata temu pojawił się na rynku model, który w pełni zasługuje na miano repliki Meteora, a który prezentuję poniżej.

nowe007r.jpg

nowe027d.jpg

nowe028k.jpg

nowe029i.jpg

nowe030f.jpg

nowe032e.jpg

nowe033.jpg

nowe074.jpg

Napisano

Bardzo fajny, moje MPMy sa nadal w proszku, choc jednego pokroilem lata temu by wpasowac w niego zestawy CMK.

Napisano

To nie jest maszyna Żurakowskiego. To jedna z maszyn 245 Dywizjonu RAF, w którym jak wspomniałem, latało w 1946 roku najwięcej Polaków, którzy nie wrócili do Polski. Natomiast model MPM Meteora Mk 8 w wersji High Tech Który zbuduję jako maszynę Żurakowskiego czeka na budowę spokojnie w pudełku. Ten egzemplarz na którym Żurakowski wyczyniał cuda w czasie pokazów, cały w naturalnym kolorze aluminium, pokazany jest na okładce i w środku książki Billa Zuka p.t Janusz Żurakowski Legenda Przestworzy". Oczywiście Żurakowski latał też na F4, T7 i innych.

Napisano
To jedna z maszyn 245 Dywizjonu RAF, w którym jak wspomniałem, latało w 1946 roku najwięcej Polaków, którzy nie wrócili do Polski.

Czy dotarłeś do jeszcze jakichś informacji na ten temat oprócz wzmianki, która jest u Morgały?

Natomiast model MPM Meteora Mk 8 w wersji High Tech Który zbuduję jako maszynę Żurakowskiego czeka na budowę spokojnie w pudełku. Ten egzemplarz na którym Żurakowski wyczyniał cuda w czasie pokazów, cały w naturalnym kolorze aluminium, pokazany jest na okładce i w środku książki Billa Zuka p.t Janusz Żurakowski Legenda Przestworzy".

Warto dodać, że nie był to zwykły F.8, tylko występująca w jednym egzemplarzu wersja uderzeniowa G.44 F.4 GAF Reaper. Pokaz w Farnborough mozna zobaczyć na filmie http://www.britishpathe.com/video/highlights-of-farnborough-1951/query/farnborough+1951 od ~1:50 min.

Oczywiście Żurakowski latał też na F4, T7 i innych.
F.8, FR.9, PR.10 ... - pewnie na wszystkich, które wypuścił Gloster do 1952 roku.
Napisano

Jeszcze w odpowiedzi Pawłowi: co do udziału Polaków w 245th Squadron RAF, to niestety nie udało mi się nic nowego znależć. Oczywiście co do samej jednostki, a także konkretnego egzemplarza, którego model wykonałem to i owszem, ale muszę przyznać się bez bicia, że jestem zbyt leniwy, jak chodzi o "poszukiwania naukowe" - być może mi coś umknęło. Chętnie "łyknę" wszelkie linki, zdjęcia czy inne informacje, którymi się możesz podzielić. Malowanie MR-Q było możliwe po zamówieniu indywidualnym kalkomanii u znajomego.

m002c.jpg

Napisano

Bardzo fajnie zrobiony kamuflaż.

Jesli nie tajemnica, zapytam o technikę użytą do zrobienia przebarwień kolorów na górnych powierzchniach

Napisano

Przebarwienia, te z góry, jak te z dołu, robię naogół suchymi pastelami w kolorach zielonym, oliwkowym, rdzawym, szarym, czarnym naniesionym na kosmetyczne "waciki" ale z koińcówkami z gąbki. Odpryski głównie srebrnym lub szarym ołówkiem Koh-I-Noor, czasami długopisem Pentel Hybrid Gel.

Napisano
Jeszcze w odpowiedzi Pawłowi: co do udziału Polaków w 245th Squadron RAF, to niestety nie udało mi się nic nowego znależć.

Też niestety, nie mam nic więcej. Miałem nadzieję, że od Ciebie się dowiem

Napisano

Dzięki za odpowiedź, a jeszcze dopytam - czy po pastelowaniu idzie poszła na to zabezpieczająca warstwa lakieru?

Bo zdaje się, są dwie szkoły pastelowania - z lakierem na koniec lub bez niego.

Napisano

Pastelowanie idzie na końcu, po lakierze końcowym matowym w tym przypadku. Zresztą wszelkie przebarwienia, otarcia np. od smug z rur wydechowych naruszają jednolitość warstwy wierzchniej płatowca i trochę dziwnie by wyglądały smugi za rurami wydechowymi o takim samym jak blachy wykończeniu. Poniżje dwa zdjęcia; najpierw po nałożeniu kalkomanii i powleczeniu Klear Kote Alcladu (matowy), a następnie po "uplastycznieniu" modelu pastelami i srebrnym ołówkiem (odpryski lakieru) sczególnie przy zamkach pokrywy silnika.

m010e.jpg

nowe070.jpg