Skocz do zawartości

Mercedes 500SL AMG open - Fujimi - 1/24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Korzystając z okazji, że będę miał nieco więcej czasu na swoje modele, postanowiłem wystartować z czymś relatywnie prostym. Czasu mało, więc nie ma co wydziwiać - padło na mercedesa. Model leciwy, w specyfikacji AMG oraz cabrio - co czyni go ciekawym. Mój niestety jest z drugiej reki. Poprzedni właściciel zepsuł fotele ( wżery) ale dodał drugi kpl - czerwony plastik. Niestety podczas transportu oberwała rama szyby przedniej - do odratowania. Pomalowane pomarańczowe kierunki w kloszach przednich - ale to zmyję ;)

Kolorystyka już wybrana, jak to u mnie - będą grafiki, ale o tym w dalszych aktualizacjach.

Zawartość pudełka prezentuje się następująco:

in-box4.jpg[/url

in-box3.jpg[/url

in-box5.jpg[/url

in-box19.jpg[/url

in-box22.jpg[/url

in-box21.jpg[/url

in-box15.jpg[/url

in-box18.jpg[/url

in-box17.jpg[/url

in-box16.jpg[/url

in-box11.jpg[/url

in-box14.jpg[/url

in-box6.jpg[/url

in-box9.jpg[/url

in-box8.jpg[/url

in-box7.jpg[/url

in-box10.jpg[/url

Na początek dodam inne felgi - 18" Intowner Aoshima 1/24

in-box13.jpg[/url

in-box12.jpg[/url

A tak kształtuje się koncepcja całości:

in-box2.jpg[/url

in-box.jpg[/url

Pozdrawiam

Messer

Napisano

To ja oglądam. Takie pytanko, co jest jeszcze w pudełku po felgach, skoro one są takie malutkie, a pudełko duże?

Napisano

Biały kruk normalnie z tego mercedesa na forum:D:D Też podglądam. Szkoda, że się minęliśmy czasowo bo ładne te felgi zestawowe .No nic, czekamy na więcej.

pzdr.

Napisano
To ja oglądam. Takie pytanko, co jest jeszcze w pudełku po felgach, skoro one są takie malutkie, a pudełko duże?

Oprócz felg masz jeszcze kalki i czasem, ja tak miałem z jednym kompletem, jest jeszcze podkładka, tarcza hamulcowa i zawieszka do zrobienia breloczka.

Napisano

Dzięki Panowie ;)

W pudełku są felgi w ramce ( dwie ramki - jedna to chromowane ranty, a druga to reszta felgi ), opony w woreczku i kalkomanie.

Pierwsze prace już niebawem ( wypadł mi wyjazd aktualnie ).

Pozdrawiam

Messer

Napisano

Mnie te koła tu nie leżą. Myślę, że jest wiele wzorów, które lepiej pasowałyby do tak eleganckiego i jednocześnie sportowego samochodu .

• 2 weeks later...
Napisano

Witam,

No i ruszyły pierwsze prace. Jak to mówią - lepiej późno niż wcale :P

Zacząłem od pogłębienia linii podziału. Do tego celu użyłem skrobaków T2M ( jeszcze raz dzięki Akash ;o) )

part19.jpg

part110.jpg

Następnie cała karoseria została przeszlifowana gąbkami 3M.

part18.jpg

Kolejnym krokiem było dokonanie przeróbek przed nałożeniem podkładu. Zacząłem od otworzenia wylotów powietrza na przednich błotnikach:

part111.jpg

A kolejnym krokiem była przebudowa świateł. Zrobiłem tylko jedna stronę dla porównania z tym co daje producent. Według Fujimi odbłyśnik kierunkowskazu wygląda tak:

part13.jpg

A tak się prezentuje po przerobieniu ( druga strona ). To zielonkawe to milliput, nałożony na polistyrenowy stelaż. Narazie niezbyt dobrze prezentuje się na zdjęciach, ale po podkładzie będzie dokładnie widać, jaki dał efekt ;)

part14.jpg

part16.jpg

part15.jpg

Podobnie postąpiłem z tylnym odbłyśnikiem:

part12.jpg

part11.jpg

part1.jpg

part112.jpg

Jak pewnie zauważyliście z maski i tylnej klapy zniknęły znaczki. Usunąłem je bo dzięki uprzejmości kolegi Mr_Benz mam stickery na maskę i klapę ( jeszcze raz dzięki ). Doszły jeszcze żywiczne boczki drzwiowe z sl500 Tamiya.

dodatki.jpg

Pozdrawiam

Messer

• 11 months later...
Napisano

Czas odgrzebać kotleta

Przy okazji malowania innego mercedesa - A160 - postanowiłem i tego pomalować.

Biała baza - wzorki, na to trzy kolorki transparentne Tamiya, na koniec czarny Vallejo.

Karoseria czeka jeszcze na bezbarwny.

Przy okazji zmieniłem felgi na te z mercedesa slr.

grafika.jpg

grafika4.jpg

grafika2.jpg

grafika5.jpg

grafika6.jpg

grafika1.jpg

grafika3.jpg

Pozdrawiam

Messer

Napisano

Oooo stary gleba totalna. To malowanie z tymi felami to istny kozak. Mam tego meśka, i nie raz myślałem jak go zrobić. To co zaprezentowałeś jest zaj....biste. Powodzenia.

Napisano

Dobrze że zmieniłeś fele, bo poprzednie mi się nie podobały.

Projekt fajny, nie zapominaj o nim na kolejny rok