Messer Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 Witam, Wzięło mnie dziś na malowanie Wybór padł na nowy nabytek - toyota prius fujimi. Model jest relatywnie dość prosty, ale bardzo ładnie odlany. Na kaście nie było widocznych szwów. Pogłębiłem linie podziału, położyłem podkład, żółty i czerwony z Vallejo. Na to poszły grafiki. Wybrałem tematy pejzaży afrykańskich. Na zdjęciach na docelowej feldze, jednak rotor będzie w innym kolorze - białym, z czerwoną kalkomanią "BBS" na kapselku. Tak to się narazie prezentuje: Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 Takie cuda z ręki malujesz czy szablon jakiś? Coś pięknego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 Piękna sprawa. Jakiego aero używasz do takich malunków? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 4 Maja 2013 Autor Share Napisano 4 Maja 2013 Maluje z ręki ( aero ) + pędzel. Aero używam aktualnie Iwata Neo 0,2mm ;) Marzy mi się H&S Infinity z dyszą 0,15mm - to dopiero było by pole do popisu Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Myślałem że Neo Iwaty to są tylko 0,35mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 5 Maja 2013 Autor Share Napisano 5 Maja 2013 A teraz to mnie zagiąłeś Marek... Dwa miesiące temu kupowałem dyszę do tego aero i w opisie miała 0,2mm, a na opakowaniu od aero mam 0,35mm... Może to i 0,35mm Nie mniej jednak dobrze się maluje, co jest najważniejsze ;) Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 U mnie też jest to jeden z częściej używanych aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 8 Maja 2013 Autor Share Napisano 8 Maja 2013 Toyotka dostała dziś kalkomanie i dwie warstewki bezbarwnego. Kolory nabrały wyrazu, a dach i lotka z tyłu czarnego kolorku ;) Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 9 Maja 2013 Autor Share Napisano 9 Maja 2013 Kolejna porcja niewielkich postępów. Pomalowałem karoserię kilkoma warstwami bezbarwnego APP. Niestety przykleił mi się na tylnym zderzaku jakiś syfek, więc lakierowania jeszcze nie koniec... Pomalowałem rotory felg na biało, dodałem kalki BBS na kapselki i pokryłem bezbarwnym APP. Zacząłem też pierwsze prace nad wnętrzem - czarna satyna i matt. Przy okazji malowania wnętrza, pomalowałem tez cienie szyb ( do małych retuszy przez kiepskie spasowanie oszklenia :( ). Te białe miejsca to odpryski od mocowania się z oszkleniem... ale rzecz jasna będą poprawki :-> Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Czy już wstępnie polerowałeś ten lakier, czy po prostu tak ci się położył? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 9 Maja 2013 Autor Share Napisano 9 Maja 2013 Lakier jeszcze nie był polerowany. Tak jak pisałem, będzie jeszcze poprawka tylnego zderzaka i dwóch miejsc na dachu - dlatego polerka będzie dopiero po poprawkach ;) Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Szczerzę podziwiam wynik nakładania bezbarwnego :: Możesz zdradzić w jakich proporcjach mieszasz lakier z rozcieńczalnikiem, żeby kładł się tak równo? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 (edytowane) Super ten bezbarwny - 2 pyłki tylko? Kurcze, czy Wy macie jakieś specjalne pomieszczenia na takie operacje? Samochodzik luksusowy. pzdr. Edytowane 10 Maja 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 9 Maja 2013 Autor Share Napisano 9 Maja 2013 A tu może Cię zaskoczę - bezbarwny APP był nakładany z puszki (spray ). Malowałem dziś w pełnym słońcu ( ok 30st.C. ), puszkę nagrzałem wcześniej w ciepłej wodzie + słoneczko na jakim stała w czasie schnięcia kolejnych warstw. Lakier nie jest idealnie gładki - miejscami widać leciutkie pofalowanie powierzchni ;) A co do miejsca lakierowania - balkon :P Nie mam narazie możliwości zrobienia sobie miejsca do lakierowania. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Jak niecierpię tego samochodu, to w Twoim wykonaniu wygląda rewelacyjnie i nawet chcialoby się pojeździc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 10 Maja 2013 Share Napisano 10 Maja 2013 Jak niecierpię tego samochodu, to w Twoim wykonaniu wygląda rewelacyjnie i nawet chcialoby się pojeździc. Właśnie miałem napisać to samo Z przyjemnością zagląda się do Twojego warsztatu na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 10 Maja 2013 Share Napisano 10 Maja 2013 Jak niecierpię tego samochodu, to w Twoim wykonaniu wygląda rewelacyjnie i nawet chcialoby się pojeździc. To i tak nie jest źle z twoim stosunkiem do tego pojazdu, niektórzy nawet nie chcą nazwać Priusa samochodem... Na cóż, amerykanie uwielbiają te auto, a w takim malowaniu pewnie skusiłby się na niego niejeden europejczyk. Lakier świetny porównując z malowaniem z aero, nie porównując już z tym co wychodzi z przeciętnej puszki :: Potem człowiek nie musi siwieć tracąc część życia na godziny polerki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 14 Maja 2013 Autor Share Napisano 14 Maja 2013 Dzięki Panowie ;) Polerka i tak trwa trochę czasu, ale fakt - im bardziej przyłożysz się do położenia lakieru tym więcej minut wolnego czasu zyskujesz A teraz dalej Zacząłem polerkę - na początek dach. Pasty tamiya - corse, fine i finish, wcześniej przeszlifowane niebieską i zieloną gąbką 3M. Resztki pasty, bo zdjątko zrobione zaraz po skończeniu polerki. Zacząłem też podwozie. Poszły podstawowe kolory - czerwień, czerń, stal i aluminium Vallejo. Następnie cieniowanie, wash i początki pastwienia się. Dodałem "rainsy" na tylnej płycie aluminiowej + kawałek papierka od papierosów jako osłona termiczna przy wydechu. Wash'a i "brudzeń" to dopiero początek. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 15 Maja 2013 Autor Share Napisano 15 Maja 2013 Karoseria została całkowicie wypolerowana pastami Tamiya. Muszę jeszcze doczyścić linie podziału, bo nie wszystko się zmyło :/ Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 Witam, Dokończyłem podwozie. Użyłem pigmentów CMK jasna i ciemna ziemia. Tylna belka dostała kilka przetarć aluminium. Tak to się prezentuje: A tak się prezentuje ustawione zawieszenie. Delikatny camber, tak zostanie już ;) Zmieniłem też końcówkę wydechu: Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Nie za "gloniście" pod autem? Gleba i z toyoty zupełnie inne auto Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 Pelny pozytyw! Piekny polysk. Mozesz zdradzic jak polerujesz, ze nie masz przecierek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 19 Maja 2013 Autor Share Napisano 19 Maja 2013 Rabbit666 - zdjęcia przekłamują kolory pigmentów. Są to odcienie ziemiste - bez zieleni. Widać mój aparat sobie nie radzi ( może to przez czerwień na podwoziu ) misioptys - szlifuje gąbkami 3M kastę całą kastę, a następnie polerkę zaczynam od płaskich powierzchni. Nie poleruje przy krawędziach pastami corse i fine ( tamiya ), a jedynie finish. Rzecz jasna zero pośpiechu - powoli, bez użycia siły poleruje każdy kawałek karoserii. Przy krawędziach poleruje bardzo wolno, co chwila sprawdzając czy się nie przetarłem. I masz taki efekt jak na fotkach ;) Tymczasem małymi krokami zbliżam się do kończenia modelu. Dziś dokończyłem wnętrze. Jest proste, nie skupiałem się na nim za bardzo - nie chciałem by odciągało wzrok od grafik na kaście. Na zdjęciu poniżej widać realny odcień szarości jaki występuje na części deski i foteli: Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 22 Maja 2013 Autor Share Napisano 22 Maja 2013 Witam, Ostatnia już aktualizacja w tym temacie. Pomalowałem przednie lampy - wkłady - na czarny matt.Podobnie postąpiłem z tylnymi, dodając pomarańczową żarówkę i czerwony pas. Tylne klosze zostały przyciemnione smoke tamiya - tak samo tylna szyba. Dolne światła przemalowałem na żółto. Lusterka też znalazły się na swoim miejscu. Wkleiłem wycieraczki, antenkę i zespoliłem podwozie i wnętrze z karoserią. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TransTech Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 A fotka całego auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi