Skocz do zawartości

Shnellboot S100 Italeri 1/35

bożo wpożo

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę mnie znużyły podwodne łótki , więc zacząłem to ustrojstwo składać . Poza tym każdy szanujący się współmodelarz ma dużo rozbabranych modeli .

Musze pomyśleć nad jakimś patentem z racji gabarytu modelu , żeby zdjęcia jakie normalne robić , bez dywanów , tapczanów obrusów i kapci w tle

Tymczasem jeszcze zdjęcie będzie syfiaste .

schnellboots100022_zpsb8a5c3b3.jpg

Jeżeli bożo wpożo jest tym, kim przypuszczam, że jest, to dziwi mnie trochę ten syf na tej macie... I wcale nie mam na myśli tego modelu...

Spodziewałem się, bo on zawsze takie ładne, czyściutkie modele robił. Świnka, to takie małe odstępstwo od reguły... Pewnie chłop chciał sobie małe co nieco uświnić...

Czystym modelom mówimy kategoryczne nie

Podłubałem przy wyrzutniach torped , trzeba jeszcze dopieścić gdzieniegdzie śpachlom i papierem ściernym. Przykleiłem i skręciłem na śrubsztoki pokład na śródokręciu i rufie . Wnętrze kadłuba na łączeniu zalałem distalem i położyłem na to kawałeczki tkaniny szklanej , by w przyszłości mi się nie rozpękł .

schnellboots100034_zpsd8133fe2.jpg

schnellboots100028_zps9f5ef88f.jpg

schnellboots100024_zps0b451996.jpg

Zainstaluj jeszcze z trzy disle , odpowiednia ilosc ropy zalej w zbiorniki i na akwen no chyba ze to bedzie tylko statyk . Chyba tez go zamowie , ale jak dokoncze inne . Czekam na ciag dalszy !

Model będzie FULL STATYK , nie FULL RC . Z napędem do pływania to mam ze cztery inne brytfanny , takie co z 10 i 13 kila wody wpierają Dwa z nich w wiecznej budowie ...

• 2 weeks later...

Tak jak mówiłem , łótka będzie mocno używana . Poeksperymentowałem sobie z wyrzutniami torped , inspirując się taką fotką , muszę jeszcze łosza powycierać w niektórych miejscach , bo dopiero na zdjęciach widzę niedoróbki :

sznel3_zps2b33bf9f.jpg

schnellboots100078_zps0cf4b5f0.jpg

schnellboots100081_zps44e104a9.jpg

schnellboots100082_zps2d3e0659.jpg :

Tyle że to jedna z fotek s-100 ktory zostal wydobyty z dna i nigdy juz nie wszedl do sluzby że wzgledu na uszkodzenia

i koniec wojny

Zaznaczam że na dnie troche polezal

No i co w związku z tym ?

Piszesz że robisz jednostke mocno styrana a tym czasem znalazles fotke wraku wydobytego po tym jak oberwal zapalil sie i zatonol, na dnie tez spedzil troche czsu.

Zostal wydobyty i rozebrany po wojnie

Pokaz zdjecie tak styranej wyrzutni na jednostce bedacej w sluzbie

I nie wiem co cie tak smieszy

Tyle że to jedna z fotek s-100 ktory zostal wydobyty z dna

no to dał byś więcej zdjęć tego egzemplarza, bo brzmi ciekawie

Sa tylko 3 albo 4 fotki

Do domu wracam dopiero 7 czerwca a do modelarstwa i dokumentacji dopiero po 31 czerwca

Chetnie bym pomogl ale jestem w hotelu kolo rudy slaskiej

Zazdrosny nie jestem

Po powrocie się pakuje bo przeprowadzam się do Wawy

Grzebie w necie i jak cos znajde to wrzuce ale ciezko się szuka w tablecie

Ten to by wszystko wywalał . Swoje niech wywali !

Tymczasem sobie dłubię jakieś pierdołki do mojego okręciku co one te okręciki się nie brudzoM .

schnellboots100091_zps626d7454.jpg

To zdzialaj wersje zdewastowanego szkorbudu powyginana , zdewastowana z wyrwami w burcie ---> bedzie pieknie sie prezentowac . Podziwiam i czekam na dalsze prace !

• 1 month later...

Barlog twoje wersje tez sa napewno tak dokladnie odwzorowane ??? Bo widze ze sporo bledow porobiles w modelu skoro juz zaczoles konkretna wersje robic , sam przejzyj co jest zle w twojej setce

Do wywalenia

Przesadzasz, nie wygląda źle, może jeszcze coś z nim zrobi.

to tyczyło się postu a nie modelu, zdublował się i napisałem że jest do wywalenia

Barlog twoje wersje tez sa napewno tak dokladnie odwzorowane ??? Bo widze ze sporo bledow porobiles w modelu skoro juz zaczoles konkretna wersje robic , sam przejzyj co jest zle w twojej setce

Po pierwsze, naucz sie pisać nick mój albo go kopiuj

po drugie wskaż mi błędy albo dokumentację pełną do jednej jednostki

Jeśli to zrobisz to będziesz wielki, to nie Bismarck że zachowało sie masę zdjęć i dokumentacji

ponadto załogi same przebudowywały jednostki a i stocznie wypuszczały modele pośrednie

No sorki dla kolegi bo literka mi sie przesunela . Co do jednostki z emblematem Jelenia to jest inna niz ja wykonales , niestety nie posiadam skanera ale maz tez chyba te ksiazke str14 wyglada calkiem inaczej , nastepne co do wersji z minami kadlub juz jest jako wersja siedemsetki i osadzenie przedniego dziala takze jest calkiem inne ( Geerman S-Boats ) str61 . takze chyba raczej Flakvierling 38 nie powinien byc na tym kadlubie a skoro ty masz jakies konkretne fotki do tej jednostki to prosilbym o wyprostowanie tego , i na spokojnie nikt nie zamieza sie tu klucic

No sorki dla kolegi bo literka mi sie przesunela . Co do jednostki z emblematem Jelenia to jest inna niz ja wykonales , niestety nie posiadam skanera ale maz tez chyba te ksiazke str14 wyglada calkiem inaczej , nastepne co do wersji z minami kadlub juz jest jako wersja siedemsetki i osadzenie przedniego dziala takze jest calkiem inne ( Geerman S-Boats ) str61 . takze chyba raczej Flakvierling 38 nie powinien byc na tym kadlubie a skoro ty masz jakies konkretne fotki do tej jednostki to prosilbym o wyprostowanie tego , i na spokojnie nikt nie zamieza sie tu klucic

Co do malowania masz tylko jeden schemat a są wzmianki że występowały w kamo z tym oznaczeniem ( ale tu jest podejrzenie hipotetyczne )

A jelonek jest godłem dywizjonu a nie konkretnej jednostki

siedemsetka to najsilniejszy schnel (wyprodukowany w egzemplarzach od S-700 do S-710 choć być może było ich więcej) posiadający aż osiem torped i aż cztery wyrzutnie ( dwie do dziobu i dwie do rufy )

owszem jest w nim inna armata na dziobie bo jest to bofors 40mm i przezto że jest wieksze musiano zmienić owe stanowisko

ponadto przez wyrzutnie torped na rufie stracił możliwość przewożenia min i posiada tylko zrzutnie bomb głębinowych

Kadluby S-100 i S-700 poza niewielkimi zmianami są identyczne

S-100 i jego prawie wszystkie warianty uzbrojenia

lateplan1.jpg

S-700

Jeżeli sugerujesz sie tym rysunkiem to jest błędny bo kadłub jest za krótki

sboot7012.jpg

zdjęcie niestety małe ale posiadam sporo większe na kompie w tej chwili stoi zasypany gratami bo jestem w trakcie przeprowadzki

s701-z-kl.jpg

Polecam książki czytać a nie przeglądać obrazki

bo w tych książkach co podałeś masz wszystkie jednostki z wymiarami które sobie porównaj

Czyli twoja setka do poprawki idzie czy zostaje w wersji hipotetycznej ??? Co do czytania to czytam i to sporo , natomiast jezeli chodzi o dlugosc i setka i siedemsetka jest ta sama a dokladnie 114.83 stopy .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.