Jump to content

Fokker Dr.I Eduard 1/48

bartek33365
 Share

Recommended Posts

Witam w kolejnej galerii. Tym razem pierwszy szmatopłat w 1/48 i znowu Fokker ale nie Richthofena tym razem pilotem tej maszyny jest Werner Steinhauseras aslotnictwa niemieckiego Luftstreitkräfte z 10 potwierdzonymi zwycięstwami. Został zestrzelony 26 czerwca 1918 roku. Przy tym modelu pracowało mi się bardzo dobrze i dłużej zostanę w tej skali. Tutaj dla mnie było dużym wyzwaniem chyba malowanie smugowe. Do reszty nie mam zastrzeżeń. Zapraszam do komentowania i oceniania.

img2218bm.jpg

img2219fk.jpg

img2220z.jpg

img2221v.jpg

img2222sn.jpg

img2223atu.jpg

img2224cv.jpg

img2225ht.jpg

img2226h.jpg

img2227x.jpg

img2228gd.jpg

img2229aw.jpg

img2230v.jpg

img2231ij.jpg

Pozdrawiam Bartek

Ale żeś go zmęczył! Lotnisko było chyba po wiosennych roztopach. widać w tym brudzeniu jednak pewną logikę i konsekwencję. Możesz jeszcze dodać na lewym dolnym płacie trochę śladów oleju. Silnik rotacyjny obracał się w prawo i spaliny z olejem wyrzucał właśnie na lewą stronę (kolektórów spalin nie było - piloci mieli od tych oparów nudności i nie tylko).

Mazy wyszły fajnie, może trochę zbyt delikatnie, ale są różne szkoły: niektórzy używają kilku kolorów, inni nanoszą smugi w jednym odcieniu na beżowe (płócienne) tło.

Też sklejałem ten model, jako revellowski przepak, i wspominam go miło Namawiam Cię Bartek do wybrania jednej skali, bo np. takiego Albatrosa D.V w 1/72 trudno porównywać z Camelem 1/32. A tak, tworzysz jakąś całość.

Gratuluję, Fokkerek bardzo OK.