Skocz do zawartości

Russian KV-2 Trumpeter 1:35

Kaseton

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich . Na wstępie dodam że mam na imię Konrad.

Będzie to mój pierwszy post na forum i zarazem sklejanie mojego pierwszego modelu. Do zaczęcia sklejania modeli natchnął mnie pan Teusz oraz jego prace

Jako mój pierwszy cel postawiłem sobie rosyjski czołg KV-2 - http://www.mojehobby.pl/products/Russian-KV-2.html

I jestem na etapie wyjmowania części z ramki potrzebnych do 1 kroku.

Oto parę zdjęć :

IMG_20130605_155855.jpg

IMG_20130605_155949.jpg

IMG_20130605_160721.jpg

IMG_20130605_165247.jpg

Zaopatrzyłem się w klej z igłą, farbę, skalpel oraz klej.

Proszę o porady oraz o wszelkie uwagi.

Edytowane przez Gość

Trochę tych Trumpeterowskich kawuszek ostatnio przerzuciłem. Ogólnie dobry model ale musisz bardzo uważać przy wklejaniu górnych płyt. Płyta od przedniej krawędzi po wykrój wieży jest bez problemu ponieważ była spawana do kadłuba i w modelu jest doskonale dopasowana. Gorzej z płytami nad przedziałem silnikowym. Są w oryginale przykręcane i dlatego należy zachować szczeliny jednakowej szerokości po obu burtach. Mnie się to udawało po odcięciu kołków ustalających które wcale nie ustawiały płyty centralnie na wannie kadłuba. A z resztą poradzisz sobie bez problemu. Powodzenia!

Musisz kleić bo na wcisk nic się trzymać nie będzie. Z tym wierceniem otworów uważaj. Trumpeter przygotowa boki kadłuba pod wiele kolejnych wersji KW. Otwór w jednej wersji ma sie nijak do innej wersji. Czytaj uważnie instrukcję. Ja osobiście otworów nigdzie nie robiłem.

O ile się nie mylę ten otwór jest pod hak trzymający linę z boku kadłuba. Sprawdź w instrukcji pozycję tego zaczepu. A czym wywiercić? Można wiertłem a potem poprawić jakimś małym pilnikiem, nożykiem modelarskim. Sposobów pewno jest kilka a najlepszy ten który tobie najlepiej pasuje.

Dziękuję za podpowiedź, ale mam pomysł co do tego zaczepu. Ominąłem etap otworów i zamocuje go moim nowatorskim sposobem

Oto mój postęp:

IMG_20130605_204352.jpg

IMG_20130605_204347.jpg

IMG_20130605_204334.jpg

IMG_20130605_204329.jpg

zabieram się właśnie do przyklejenia osłony silnika.

Na zdjęciu nie za dobrze widać czy masz tył wyszlifowany po wycięcie z ramki - widać dwa ślady. No i chyba jednak spaw ci zaginął na górnej półokrągłej części na łączeniu z bokami wanny.

No nie tak szybko. Najpierw zeszlifuj te dwa prostokątne znaczniki z każdej strony boku wieży. Imitacja kabla zasilającego klakson jest za krótka. Lepiej wymień ja na jakis kawałek przewodu miedzianego. koła masz troszkę słabo obrobione po wycięciu z ramek. Szkoda że dajesz winyle. Zestaw ma dość ładnie odlane plastikowe gasienice ze zwisami które uatrakcyjniają wygląd modelu. To tak z tego co na szybko zauważyłem z tych dwóch zdjęć.