Kaseton Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Witam wszystkich . Na wstępie dodam że mam na imię Konrad. Będzie to mój pierwszy post na forum i zarazem sklejanie mojego pierwszego modelu. Do zaczęcia sklejania modeli natchnął mnie pan Teusz oraz jego prace Jako mój pierwszy cel postawiłem sobie rosyjski czołg KV-2 - http://www.mojehobby.pl/products/Russian-KV-2.html I jestem na etapie wyjmowania części z ramki potrzebnych do 1 kroku. Oto parę zdjęć : Zaopatrzyłem się w klej z igłą, farbę, skalpel oraz klej. Proszę o porady oraz o wszelkie uwagi. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teusz Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Trochę tych Trumpeterowskich kawuszek ostatnio przerzuciłem. Ogólnie dobry model ale musisz bardzo uważać przy wklejaniu górnych płyt. Płyta od przedniej krawędzi po wykrój wieży jest bez problemu ponieważ była spawana do kadłuba i w modelu jest doskonale dopasowana. Gorzej z płytami nad przedziałem silnikowym. Są w oryginale przykręcane i dlatego należy zachować szczeliny jednakowej szerokości po obu burtach. Mnie się to udawało po odcięciu kołków ustalających które wcale nie ustawiały płyty centralnie na wannie kadłuba. A z resztą poradzisz sobie bez problemu. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaseton Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2013 Mam moje pierwsze dwa pytania 1 : Czym mogę zrobić we wskazanym miejscu dziurę 2 : Czy miejsca oznaczone strzałkami mam skleić czy wetknąć do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Witaj. Zerknij w mój warsztat KV-2, robię ten sam. Może coś ci się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Musisz kleić bo na wcisk nic się trzymać nie będzie. Z tym wierceniem otworów uważaj. Trumpeter przygotowa boki kadłuba pod wiele kolejnych wersji KW. Otwór w jednej wersji ma sie nijak do innej wersji. Czytaj uważnie instrukcję. Ja osobiście otworów nigdzie nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 O ile się nie mylę ten otwór jest pod hak trzymający linę z boku kadłuba. Sprawdź w instrukcji pozycję tego zaczepu. A czym wywiercić? Można wiertłem a potem poprawić jakimś małym pilnikiem, nożykiem modelarskim. Sposobów pewno jest kilka a najlepszy ten który tobie najlepiej pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaseton Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2013 Dziękuję za podpowiedź, ale mam pomysł co do tego zaczepu. Ominąłem etap otworów i zamocuje go moim nowatorskim sposobem Oto mój postęp: zabieram się właśnie do przyklejenia osłony silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Ja w swoim szlifowałem sprawy i robiłem je od nowa bo mi pozostawały szczeliny pomiędzy płytami. Planujesz cos robić z statkami wentylacyjnymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaseton Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2013 Jest to mój pierwszy model i nie do końca jeszcze wiem jak się robi spawy od nowa, a siatki zrobię normalne z pudełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaseton Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2013 Powoli do przodu, nic nie sprawia mi na razie większych trudności, już mniej więcej wiem ile dać kleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaseton Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2013 Zrobiłem jeszcze 6 kół, jutro dokończę resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Na zdjęciu nie za dobrze widać czy masz tył wyszlifowany po wycięcie z ramki - widać dwa ślady. No i chyba jednak spaw ci zaginął na górnej półokrągłej części na łączeniu z bokami wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Jest to mój pierwszy model i nie do końca jeszcze wiem jak się robi spawy od nowa, a siatki zrobię normalne z pudełka Każdy kiedyś zaczynał. Dasz radę. Jak się boisz spaprać spawy to ich nie rób ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Jak się boisz spaprać spawy to ich nie rób ..... Albo na czymś wcześniej potrenuj żeby nabrać wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaseton Napisano 7 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2013 Ok. Sprawy mają się następująco; Sklejanie tak mnie pochłonęło że nie wrzucałem kolejnych etapów i skończyłem go Teraz jeszcze tylko pomalować i dać napis " Za Stalina " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaseton Napisano 7 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2013 I jeszcze jedno, końcówka lufy była nie dokładnie wylana i muszę ją trochę spiłować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 No nie tak szybko. Najpierw zeszlifuj te dwa prostokątne znaczniki z każdej strony boku wieży. Imitacja kabla zasilającego klakson jest za krótka. Lepiej wymień ja na jakis kawałek przewodu miedzianego. koła masz troszkę słabo obrobione po wycięciu z ramek. Szkoda że dajesz winyle. Zestaw ma dość ładnie odlane plastikowe gasienice ze zwisami które uatrakcyjniają wygląd modelu. To tak z tego co na szybko zauważyłem z tych dwóch zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi