Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

WITAM:)

NO to powoli się zabieram za SU17. Model ma bardzo dokładną instrukcje malowania w 5 wzorach ale coś jest zamieszane:

image4ju5.th.jpg

image5gv2.th.jpg

To jakie mają być w końcu te kolory? Na drążku jest PS-35526 (H33 Czarny), na bocznych częściach fotela też jest PS-35526 (H33 Czarny) ale pod spodem pisze Pale Blue...

Elementy i kadłub:

image6wb0.jpg

kalki:

picture184bl6.jpg

Napisano

Nie lepiej przykleić owiewkę na końcu już pomalowaną ?? Bo może ci sie zabrudzić szpachlą , klejem czy farbami.

Napisano

No nareszcie się wziąłeś za suczkę To z dyszy trzeba chyba wyciąć, ja tak zrobiłem w 22-ce

Powodzenia w budowie i zasiadam w pierwszym rzędzie

Napisano
No nareszcie się wziąłeś za suczkę To z dyszy trzeba chyba wyciąć, ja tak zrobiłem w 22-ce

Powodzenia w budowie i zasiadam w pierwszym rzędzie

Myślałem że skleiłeś i gumki przytrzymują model żeby sie nie rozpadł i klej dobrze trzymał.

Napisano

Myślałem, że już skleiłeś, ja używam ich jako ściskacza po klejeniu aby się nie rozpadł

Napisano

No, puki co nie mam nawet kasiory na farbki więc będzie szło bardzo powoli..., w dodatku nie wiem za bardzo jak zabrać się za kamuflaż i chcę kupić sobie aerograf.

A co do tej dyszy to tak myślałem jak zaglądałem suczką do silników :P

PS. Kolega dd1968 mógłby coś zrobić z postem?

• 2 weeks later...
Napisano

Troszkę robota ruszyła. Wprawdzie wg. instrukcji malowania dołączonej do modelu miał być to kolor H122 (nawet go na palecie nie znalazłem) ale ponieważ widziałem 3 różne kolory malowania kabiny postanowiłem użyć podobnego do tych które widziałem czyli H47 (jasno niebieski). Czarny jest wg. instrukcji H33. Dysze silnika pomalowałem na H33.

image1wq1.jpg

http://hsfeatures.com/features04/su22m4id_1.htm

http://www.old.modelarstwo.org.pl/lotnicze/galeria/trojanowski/su-22/20.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6474792acd2e1da0.html

• 3 weeks later...
Napisano
w dodatku nie wiem za bardzo jak zabrać się za kamuflaż i chcę kupić sobie aerograf.

Dobrze mówisz.Koniecznie kup porządny aerograf.Ja swojego shermana zacząłem malować pędzlami i powiem szczerze doprowadziło mnie to do furii.Smugi,zacieki...lepiej zaoszczędzić troche kasy kupić porządny kompresor i porządny aerek(polecam pseudowiate).Oszczędzisz sobie zepsutych nerwów a malowanie będzie przyjemnością

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Nadszedł wreszcie czas by zakupić farbki. Jest jednak problem na instrukcji malowania MasterCraft jest tak zamieszane że nie wiem jakie farbki kupić, kilku numerów nie ma na liście a są przy rysunku modelu itp. :/

Chcę Su-17 pomalować tak jak były malowane samoloty z 3rd Squadron, 20th Guards Fighter-Bomber Regiment 16th Air Army WS(Soviet Air Force), Gross-Dolln A,B. Germany, Europe 1992

Może ktoś malował Su-17 mastercrafta?

Napisano

Kup sobie Przegląd konstrukcji lotniczych poświęcony Su-22.

Tam znajdziesz kolory farb samolotu który Cię interesuje. Kolory te są takie same jak kolory samolotów dostarczonych do Polski prosto z ZSRR, tzn. że jeżeli masz rozkład plam kamo to kolorki z polskich suk będą pasowały.

Napisano

Jestem ciekawy efektu końcowego bo słyszałem,ze to trudny dość model.

Napisano
A w Typy Broni i Uzbrojenia będą takie informacje?

http://www.allegro.pl/item257797465_tbiu_2_sztuki_108_havoc_32_il_10_.html

TBiU nie wydało zeszytu o Su-22M4.

Zrób jak dd1968 napisał poszukaj na Allegro Przeglądu konstrukcji lotniczych - kosztuje mało a będziesz miał plany, zdjęcia i rozkład kamo dla polskiej maszyny.

Napisano

O Su-22 wydaliśmy AeroPlana z płytą CD - jest tam praktycznie wszystko, żeby zrobić dobry model. Schematy malowań i setki zdjęć też są. Plus sporo informacji o zestawach uzupełniajacych.

Pozdrawiam

Andrzej Ziober

• 2 months later...
Napisano

Witam po przerwie Oczywiście w sklejaniu nie próżnowałem i Su-17 a raczej Su-22 jest już prawie gotowy. Fotki wkleję najprawdopodobniej w połowie tygodnia jak tylko zakupię dobry aparat

Mam jednak problem. W pierwszym poście są małe fotki, ostatnia prezentuje małe bomby, ktoś wie co to są za bomby i na jaki kolor je pomalować?

Ostatecznie nie dogadałem się z instrukcją malowania która była dołączona do modelu, straszny chaos i nie można było ustalić gdzie jaki kolor. Zdecydowałem się pomalować go tak: http://wp.scn.ru/en/ww3/a/42/19/0/5

Napisano

Twoje bomby to P-50 (tzn. coś do nich zbliżonego). Możesz je pomalować H-126. Odnośnie malowania to te które wybrałeś nie występowało na sukach w Niemczech. Wszystkie tamtejsze suki miały kamo w 3 kolorach, a nie w 2.

• 7 months later...