Ar2r Napisano 4 Września 2007 Share Napisano 4 Września 2007 Witam wszystkich.. Mam pytanie dotyczące spita mk. Vb wersjii tropikalnej...Chciałbym ją przekształcicć samolot na którym latał mistrz owego czasu minowice Stanisława Skalskiego.(spitfire mk XIC) Chodzi mi o kalkomanie z jego napisem i numerem identyfikacyjnym na lewej i prawej burcie..Kalkomani nie mogłem znaleźć, więc zostaję chyba malowanie...Co o tym myślicie Może pomożecie mi w jakiś sposób, podpowiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 4 Września 2007 Share Napisano 4 Września 2007 To słabo szukałeś kalki robi np. Techmod 72019. Co do przeróbki to jest to totalnie nieopłacalne......lepiej kupić Italerę i doprowadzić ją do odpowiedniego poziomu albo kupić ostatnio wznowiony model Hasegawy (zdecydowanie najlepszy wybór). A jeszcze jedno... Spit Skalskiego to wczesna wersja więc i tak będziesz musiał coś w modelu skrobać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 4 Września 2007 Autor Share Napisano 4 Września 2007 Ja mam spita mk.Vb z italerki i są tam wszystkie części potrzebne do zrobienia tej wersjii. Przynajmniej tak mi się wydaję.. A jeżeli to nie wypali to zrobię wersję z filtrem antypyłowym.. Pozdrawiam Artur Radkiewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 4 Września 2007 Share Napisano 4 Września 2007 Jeśli chodziłoby o skalę 1:48, to poleciłbym Ci model Spitfire'a Mk. IX ICM-u gdyż ma wszystkie potrzebne części ( m.in. odpowiednią dolną część okapotowania silnika). Model nie należy do najłatwiejszych i samosklejalnych, ale jest tani. Model Hasegawy choć również nie jest najłatwiejszy, to moim zdaniem przyjemniejszy w budowie (popełniłem takowy niedawno). Przedstawia on późniejszą wersję IXc/XVI. Jeśli chciałbyś zrobić z niego model samolotu służącego w "Cyrku Skalskiego", to musiałbyś trochę popracować i wymienić kilka części (m.in. wspomnianą część okapotowania). Produkuje je kanadyjska firma Ultracast i można je zamówić przez internet. Pamiętaj, że model Hasegawy pakuje obecnie również Revell i jest dzięki temu tańszy od swojego odpowiednika w oryginalnym pudełku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JBZ Napisano 4 Września 2007 Share Napisano 4 Września 2007 Sitfire'y Mk.IXc z PFT były w standardowej europejskiej wersji bez filtrów tropikalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 4 Września 2007 Share Napisano 4 Września 2007 Tak dla przypomnienia - na początku PFT używał Spitów Mk.V , tyle że w wersji C Trop , tak że bez ingerencji pilnika i tego typu podobnych narzędzi się nie obejdzie ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Września 2007 Share Napisano 5 Września 2007 A może by tak Spitfire'a Vb Skalskiego w malowaniu tropikalnym ale z Dywizjonu 601? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 5 Września 2007 Autor Share Napisano 5 Września 2007 Witam.. W tym modelu jest tak.. Wersja A:czyli z filtrem Wersja B: wersja bez filtra ale jest trochę inny wlot powietrza.. No i C:Gdzie jak na razie wszystko pasuję..Wloty powietyrza, owiewka itp. Kalki wersjii A i B są RAF'u a C jest U.S Army Corp..kalkomania polska nie sprawia problemu bo w każdej chwili mogę kupić.. Więc się jeszcze pomyśli i zobczymy co wyjdzie.. Pozdrawiam Artur Radkiewicz PS:A jeżeli chodzi o tego mk.Vb Skalskiego Andzin to napewno poszukam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 7 Września 2007 Autor Share Napisano 7 Września 2007 (edytowane) No to powiem tak..Zaczynam mały modelik... Budowa napewno ruszy już dziś, lecz nie będę mógł zamieścić fotek.. (Brak aparatu w domu, a koledze nie chce truć..) Będe tylko dokładnie wszystko opisywał..Model zrobię w polskich szachownicach..Po rozmowie z kolegami modelarzami mam kilka opcii zrobienia więc wszystko wyjdzie w trakcie..Pozdrawiam serdecznie. Artur Radkiewicz Edytowane 8 Września 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 7 Września 2007 Share Napisano 7 Września 2007 Zmieniłeś nazwisko z tej okazji !!! O rany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 7 Września 2007 Autor Share Napisano 7 Września 2007 O co chodzi?? Nie kumam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 7 Września 2007 Share Napisano 7 Września 2007 Kiedyś skumasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 8 Września 2007 Autor Share Napisano 8 Września 2007 Już wiem..Nic się nie ukryje. Nawet najmniejszy szczegół.. A tak wracając do modelu to wczoraj skleiłem kabinę(dodałem pilota w skali 1/72 który pałętał się w rzeczach) po czym została wklejona w kadłub.Prace na razie są na etapie sklejonego kadłuba... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi