Jakub W. Napisano 6 Października 2007 Autor Share Napisano 6 Października 2007 (edytowane) No i nawalił mi areo muszę pomyśleć o jakimś kamo którego nie trzeba malować areo, w internecie znalazłem takie oto kama jednostek należących do s.pz.abt 503 Tutaj jest najłatwiejsze kamo a raczej jego brak (wersja ostateczna jażeli niczego nie znajdę ) (te kamo mi się podoba ↓) Tutaj link (foty nie da rady było skopiować) KLIK Edytowane 7 Października 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
origami Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 Najprostszym wyjściem będzie kamo zimowe Rozmyte plamy kamuflażu można całkiem skutecznie robić również pędzelkiem, wymaga to jednak trochę wprawy. Próbowałem kiedyś tego z me-109 (wyszło całkiem przyzwoicie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 7 Października 2007 Autor Share Napisano 7 Października 2007 Mógłbyś mi napisać co to za metoda (domyślam się że to coś z suchym pędzlem), Za pomoc będe wdzięczny Najprostszym wyjściem będzie kamo zimowe Smile - Myślałem nad takim kamo ale się rozmyśliłem, chcę zrobić normandię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 7 Października 2007 Share Napisano 7 Października 2007 A co ci nawaliło w aero?? Lepiej poczekaj napraw niż na szybko spiepszyć model.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 7 Października 2007 Autor Share Napisano 7 Października 2007 Przez jakieś 1/2 minuty na początku maluje dobrze potem zaczyna pluć, a potem w ogóle nie maluje. Czyściłem go już setki razy ale dalej to samo . Jest to aerograf jednofunkcyjny o zasilaniu podciśnieniowym firmy air brush, a w dodatku nie da rady go rozłożyć. Zasilam go butlą ze sprężonym gazem (która akurat również mi się skończyła). Oczywiście kupił bym chętniej jakaś pseudo-iwatę i kompresor ale mnie nie stać (utrzymuje się z kieszonkowego, przecież jeszcze jestem niepełnoletni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 7 Października 2007 Share Napisano 7 Października 2007 Myślałem nad takim kamo ale się rozmyśliłem, chcę zrobić normandię W Normandii też była zima Weź kup Cleanlux firmy Lakma, nalej do słoika i wykąp aero przez dzień. Potem poczyść wacikami i drucikami i może jakoś będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 7 Października 2007 Share Napisano 7 Października 2007 A to nie jest przypadkiem wina butli? Przy rozprężaniu izochorycznym spada ciśnienie i temperatura... Butli używałem bardzo krótko, ale takie właśnie były objawy przy dłuższym malowaniu przy jej pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 7 Października 2007 Share Napisano 7 Października 2007 przez jakieś 1/2 minuty na początku maluje dobrze potem zaczyna pluć a potem wogóle nie maluje. Czyściłem go już setki razy ale dalej to samo . Jest to areograf jednofunkcyjny o zsilaniu podciśnieniowym firmy air brush, a w dodatku nie da rady go rozłożyć. Zasilam go butlą ze sprężonym gazem (która akurat równierz mi się skończyła). Oczywiście kupił bym chętniej jakąs pseudo-iwatę i kompresor ale mnie niestać (utrzymuje się z kieszonkowgo, przecież jeszcze jestem niepełnoletni) Aaa to ja już wiem dlaczego to jest wina butli gdy uwalniasz powietrze ona się robi bardzo zimna, albo co chwile musisz przerywać i ją grzać rękami albo załatw sobie kompresor bo tak daleko nie zajedziesz....... miałem ten sam problem kiedyś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 7 Października 2007 Autor Share Napisano 7 Października 2007 Weź kup Cleanlux firmy Lakma, nalej do słoika i wykąp aero przez dzień. Potem poczyść wacikami i drucikami i może jakoś będzie. A czy mógłbyś mi drogi Reggy powiedzieć ile to kosztuje etc. etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
origami Napisano 7 Października 2007 Share Napisano 7 Października 2007 Mógłbyś mi napisać co to za metoda (domyślam się że to coś z suchym pędzlem)... Dokładnie tak. W moim przypadku wyglądało to tak: Najpierw z grubsza malowałem plamę kamuflażu, a potem przy brzegach poszerzałem ją coraz bardziej suchym pędzelkiem. Jeśli gdzieś poszedłem za daleko, brałem na suchy pędzel kolor podstawy i niejako "kasowałem" część namalowanej plamy kamo. Tak powstał ten samolot: Nie jest to mistrzostwo świata, ale zrobiłem to pierwszy raz, "z marszu". powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 8 Października 2007 Autor Share Napisano 8 Października 2007 Dzięki origami- przyda się, ide wypróbować tą technikę na jakimś złomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 12 Października 2007 Autor Share Napisano 12 Października 2007 Mam pytanie: czy ten modelarz dobrze zrobił kolor farby podkładowej zimerittu i kolor "wnętrza" zimerittu. Bo na moim KT jest też dość sporo takich odprysków zimerittu. I czy można prosić o numery farb do tego (pactra i Model Master). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 12 Października 2007 Share Napisano 12 Października 2007 Kolor mini jest zdecydowanie za ciemny - powinien być bardziej czerwony, ew. wpadać nawet w pomarańczowy. Co do koloru Zimmeritu - przez jakiś czas dodawano do niego barwnik - orche - powinien więc być nieco jaśniejszy od koloru bazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 12 Października 2007 Autor Share Napisano 12 Października 2007 Serdeczne dzięki , a czy mógłbyś podać mi numery farb, czy muszę farby sobie pomieszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 12 Października 2007 Share Napisano 12 Października 2007 Osobiście mieszam, więc nr jedynych, słusznych odcieni nie jestem w stanie podać ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 3 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2007 No to po prawie mieśęcznej przerwie kontynuję relację. Trochę rzeczy od tamtego czasu zmieniło się: -Główna bryła modelu już sklejona. -Większość narzędzi już pomalowałem i jest gotowa do przyklejenia. -Gąski równierz sklejone i pobrudzone. Po za tym model gotowy do nanieśenia kamo. Narzędzia: Główna bryła modelu (podwozie i nadwozie spasowane na sucho) Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 4 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2007 No to model gotowy jest do naniesienia kamo. (folią zabezpieczyłem elementy na którym kamo nie jest porządane) Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 5 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2007 No to modelik już pomalowany, więc teraz przedemną już sama zabawa. Ale z malowania wyniosłem 2 wnioski: - nie używać butli ze sprężonym gazem ( ale z drugiej strony nie stać mnie na kompresor) - muszę kupić sobie lepszy areo Więc oto zdjęcia już pomalowanego modelu: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 5 Grudnia 2007 Share Napisano 5 Grudnia 2007 Jakub - konstruktywnie, zim jest jest trchę za gruby ale tu już po ptokach Daltego teraz cała zabawa w malowaniu. Możesz to wszystko jeszcze plastycznie wyprowadzić. Jak naśladuj najlepszych. A w przypadku twojego pytania dotyczącego mini i całej wykończenióki to tylko valleyo i oleje artystyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 5 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2007 Ok dzięki, a kamo to chyba zrobię na nowo bo nie mogę na mojego KT teraz patrzeć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio-jedi Napisano 5 Grudnia 2007 Share Napisano 5 Grudnia 2007 A dlaczego wniosek nr.1 jest zeby nie uzywac butli ze sprezonym powietrzem ? (pytam bo sam o malo nie kupilem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 5 Grudnia 2007 Share Napisano 5 Grudnia 2007 A dlaczego wniosek nr.1 jest zeby nie uzywac butli ze sprezonym powietrzem ? (pytam bo sam o malo nie kupilem). Primo: Zmienne (malejące) ciśnienie na wyjściu. Secundo: Nieekonomiczność. Parę butli i już jest na sprężarkę z agregatu lodówkowego. Tercio: Powietrze kończy się za szybko i zawsze w nieodpowiednim momencie. Chcąc je oszczędzić niedokładnie myjemy aerograf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 12 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2007 Postanowiłem tanka zrobić na "nudziarza" czyli bez kamo, model pomalowałem jeszcze raz. A jako że dioramkę już zaczołem, dam tam innego King Tigera (być może tago nowego z zimmeritem z drago) . Modelik wygląda narazie tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 12 Grudnia 2007 Share Napisano 12 Grudnia 2007 Nie rozmumiem dlaczego tylko kolor bazowy zostawiasz, Koenigs bez kamo, mi by było żal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 12 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2007 Lepszy ładnie wykonany KT bez kamo niż brzydki z kamem - to wszystko wina mojego areo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi