Skocz do zawartości

KING TIGER PORSCHE TURETT [relacja z budowy]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

No i nawalił mi areo muszę pomyśleć o jakimś kamo którego nie trzeba malować areo, w internecie znalazłem takie oto kama jednostek należących do s.pz.abt 503

001_ktiger.jpg

503-1.jpg

ktiger02.jpg

Tutaj jest najłatwiejsze kamo a raczej jego brak (wersja ostateczna jażeli niczego nie znajdę ):lol:

(te kamo mi się podoba ↓)

503-9.jpg

ktiger09.jpg

Tutaj link (foty nie da rady było skopiować)

KLIK

Edytowane przez Gość
  • Odpowiedzi 78
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Najprostszym wyjściem będzie kamo zimowe

Rozmyte plamy kamuflażu można całkiem skutecznie robić również pędzelkiem, wymaga to jednak trochę wprawy. Próbowałem kiedyś tego z me-109 (wyszło całkiem przyzwoicie).

Napisano

Mógłbyś mi napisać co to za metoda (domyślam się że to coś z suchym pędzlem), Za pomoc będe wdzięczny

Najprostszym wyjściem będzie kamo zimowe Smile

- Myślałem nad takim kamo ale się rozmyśliłem, chcę zrobić normandię

Napisano

A co ci nawaliło w aero?? Lepiej poczekaj napraw niż na szybko spiepszyć model....

Napisano

Przez jakieś 1/2 minuty na początku maluje dobrze potem zaczyna pluć, a potem w ogóle nie maluje. Czyściłem go już setki razy ale dalej to samo . Jest to aerograf jednofunkcyjny o zasilaniu podciśnieniowym firmy air brush, a w dodatku nie da rady go rozłożyć. Zasilam go butlą ze sprężonym gazem (która akurat również mi się skończyła). Oczywiście kupił bym chętniej jakaś pseudo-iwatę i kompresor ale mnie nie stać (utrzymuje się z kieszonkowego, przecież jeszcze jestem niepełnoletni)

Napisano
Myślałem nad takim kamo ale się rozmyśliłem, chcę zrobić normandię

W Normandii też była zima

Weź kup Cleanlux firmy Lakma, nalej do słoika i wykąp aero przez dzień. Potem poczyść wacikami i drucikami i może jakoś będzie.

Napisano

A to nie jest przypadkiem wina butli? Przy rozprężaniu izochorycznym spada ciśnienie i temperatura...

Butli używałem bardzo krótko, ale takie właśnie były objawy przy dłuższym malowaniu przy jej pomocy.

Napisano
przez jakieś 1/2 minuty na początku maluje dobrze potem zaczyna pluć a potem wogóle nie maluje. Czyściłem go już setki razy ale dalej to samo . Jest to areograf jednofunkcyjny o zsilaniu podciśnieniowym firmy air brush, a w dodatku nie da rady go rozłożyć. Zasilam go butlą ze sprężonym gazem (która akurat równierz mi się skończyła). Oczywiście kupił bym chętniej jakąs pseudo-iwatę i kompresor ale mnie niestać (utrzymuje się z kieszonkowgo, przecież jeszcze jestem niepełnoletni)

Aaa to ja już wiem dlaczego to jest wina butli gdy uwalniasz powietrze ona się robi bardzo zimna, albo co chwile musisz przerywać i ją grzać rękami albo załatw sobie kompresor bo tak daleko nie zajedziesz....... miałem ten sam problem kiedyś...

Napisano
Weź kup Cleanlux firmy Lakma, nalej do słoika i wykąp aero przez dzień. Potem poczyść wacikami i drucikami i może jakoś będzie.

A czy mógłbyś mi drogi Reggy powiedzieć ile to kosztuje etc. etc...

Napisano
Mógłbyś mi napisać co to za metoda (domyślam się że to coś z suchym pędzlem)...

Dokładnie tak. W moim przypadku wyglądało to tak:

Najpierw z grubsza malowałem plamę kamuflażu, a potem przy brzegach poszerzałem ją coraz bardziej suchym pędzelkiem. Jeśli gdzieś poszedłem za daleko, brałem na suchy pędzel kolor podstawy i niejako "kasowałem" część namalowanej plamy kamo.

Tak powstał ten samolot:

th_me109.jpg

Nie jest to mistrzostwo świata, ale zrobiłem to pierwszy raz, "z marszu".

powodzenia

Napisano

Dzięki origami- przyda się, ide wypróbować tą technikę na jakimś złomie.

Napisano

Mam pytanie: czy ten modelarz dobrze zrobił kolor farby podkładowej zimerittu i kolor "wnętrza" zimerittu. Bo na moim KT jest też dość sporo takich odprysków zimerittu. I czy można prosić o numery farb do tego (pactra i Model Master).

3116-44448.jpg

Napisano

Kolor mini jest zdecydowanie za ciemny - powinien być bardziej czerwony, ew. wpadać nawet w pomarańczowy.

Co do koloru Zimmeritu - przez jakiś czas dodawano do niego barwnik - orche - powinien więc być nieco jaśniejszy od koloru bazowego.

Napisano

Serdeczne dzięki , a czy mógłbyś podać mi numery farb, czy muszę farby sobie pomieszać

• 1 month later...
Napisano

No to po prawie mieśęcznej przerwie kontynuję relację. Trochę rzeczy od tamtego czasu zmieniło się:

-Główna bryła modelu już sklejona.

-Większość narzędzi już pomalowałem i jest gotowa do przyklejenia.

-Gąski równierz sklejone i pobrudzone.

Po za tym model gotowy do nanieśenia kamo.

Narzędzia:

dsc04493.jpg

Główna bryła modelu (podwozie i nadwozie spasowane na sucho)

dsc04490.jpg

dsc04489.jpg

dsc04488.jpg

Pzdr.

Napisano

No to model gotowy jest do naniesienia kamo. (folią zabezpieczyłem elementy na którym kamo nie jest porządane)

dsc04497-1.jpg

dsc04498.jpg

Pzdr.

Napisano

No to modelik już pomalowany, więc teraz przedemną już sama zabawa. Ale z malowania wyniosłem 2 wnioski:

- nie używać butli ze sprężonym gazem ( ale z drugiej strony nie stać mnie na kompresor)

- muszę kupić sobie lepszy areo

Więc oto zdjęcia już pomalowanego modelu:

dsc04503.jpg

dsc04505.jpg

dsc04506.jpg

dsc04513.jpg

Pzdr.

Napisano

Jakub - konstruktywnie, zim jest jest trchę za gruby ale tu już po ptokach

Daltego teraz cała zabawa w malowaniu. Możesz to wszystko jeszcze plastycznie wyprowadzić. Jak naśladuj najlepszych. A w przypadku twojego pytania dotyczącego mini i całej wykończenióki to tylko valleyo i oleje artystyczne

Napisano

Ok dzięki, a kamo to chyba zrobię na nowo bo nie mogę na mojego KT teraz patrzeć .

Napisano

A dlaczego wniosek nr.1 jest zeby nie uzywac butli ze sprezonym powietrzem ? (pytam bo sam o malo nie kupilem).

Napisano
A dlaczego wniosek nr.1 jest zeby nie uzywac butli ze sprezonym powietrzem ? (pytam bo sam o malo nie kupilem).

Primo: Zmienne (malejące) ciśnienie na wyjściu.

Secundo: Nieekonomiczność. Parę butli i już jest na sprężarkę z agregatu lodówkowego.

Tercio: Powietrze kończy się za szybko i zawsze w nieodpowiednim momencie. Chcąc je oszczędzić niedokładnie myjemy aerograf.

Napisano

Postanowiłem tanka zrobić na "nudziarza" czyli bez kamo, model pomalowałem jeszcze raz. A jako że dioramkę już zaczołem, dam tam innego King Tigera (być może tago nowego z zimmeritem z drago) . Modelik wygląda narazie tak :

dsc04561.jpg

Napisano

Nie rozmumiem dlaczego tylko kolor bazowy zostawiasz, Koenigs bez kamo, mi by było żal...

Napisano

Lepszy ładnie wykonany KT bez kamo niż brzydki z kamem - to wszystko wina mojego areo.