Seba77 Napisano 16 Czerwca 2013 Share Napisano 16 Czerwca 2013 Witam Zawsze miałem ochotę wykonać ciekawy okręt. I poza paroma epizodami kartonowymi nic z tego nie wyszło. Więc jako laik w tej materii postanowiłem zacząć od czegoś co dam radę wykonać. Ostatnio nadarzyła się okazja i na allegro zakupiłem tę oto jednostkę za 60 zł razem z przesyłką. Żeby nie było tak kolorowo okazało się że w modelu jest już sklejony mostek. ( który z resztą przy pomocy kleju głęboko penetrującego jakoś rozkleiłem ) Do tego zestawu dokupiłem blachy Edka i teraz czekam już na farby które nadejdą w tym tygodniu. Czekając szperam w necie poszukując zdjęć. Będę wdzięczny za wskazówki w trakcie budowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 16 Czerwca 2013 Share Napisano 16 Czerwca 2013 Witam Będę wdzięczny za wskazówki w trakcie budowy. Ten model to koszmar nie mający za wiele wspólnego z oryginalną jednostką Ale mimo to życzę powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 17 Czerwca 2013 Share Napisano 17 Czerwca 2013 Witaj Seba77, przedmówca już cie pocieszył on tak ma od urodzenia /ale też ma dużo racji / Trzymam kciuki i kibicuje, chętnie będę zaglądał. Może odkurzę swojego i dokończę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 17 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2013 Witam Dzięki za odzew z Waszej strony. Czy błędy Revell są do poprawienia ?? Mam też pytanie czy ktoś stosuje inny środek do klejenia blaszek niż CA lub podobny klej. Dzisiaj zacznę pomału obrabiać pokład główny pod przyszłe elementy fototrawione. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 17 Czerwca 2013 Share Napisano 17 Czerwca 2013 Witam Dzięki za odzew z Waszej strony. Czy błędy Revell są do poprawienia ?? Wszystko można poprawić Tylko tu musisz sobie zadać pytanie! Czy chcesz model schnellopodobny czy też chcesz odtwarzać dokładnie tą jednostkę bo przy drugiej opcji jest sporo do zmian zaczynając od pokładu dziobowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 17 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2013 Aż się boję zapytać co wymaga przeróbki Raczej pozostanę przy obecnej bryle plus blacha Edka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 17 Czerwca 2013 Share Napisano 17 Czerwca 2013 Heh, też mam (a raczej miałem) ochotę kupić ten model, ale raczej z blaszkami Griffona, coś jak tutaj: http://www.ebay.co.uk/itm/111095538157?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 oraz ewentualnie White Ensing. Zacznij od studiowania dokumentacji, zwłaszcza jeśli chcesz dogodzić Pawełkowi (ps. BALROG). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 17 Czerwca 2013 Share Napisano 17 Czerwca 2013 Zacznij od studiowania dokumentacji, zwłaszcza jeśli chcesz dogodzić Pawełkowi (ps. BALROG). To nie mnie ma sie model podobać tylko właścicielowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 17 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2013 Trochę zdjęć już pościągałem z internetu. Trzeba będzie jeszcze zweryfikować je z modelem i blaszkami. Na początek biorę się za pokład główny na którym zaczynam usuwać wzmocnienia pod słupki relingu. Zastąpią je fototrawione. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 I ja chętnie będę tutaj zaglądał,syn dostał ten model i suszy mi głowę aby go zbudować, a mi raczej w po głowie chodzi ten większy od "itarelki" . Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 20 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2013 Prace bardzo powoli do przodu. Usunąłem wzmocnienia relingów. Zanim to zrobiłem ponawiercałem otwory mocowania tak aby po usunięciu wiedzieć gdzie przykleić zamienniki fototrawione. Na zdjęciu okręgami zaznaczono miejsca już obrobione ,a krzyżykiem czekające na usunięcie. Na włazach pousuwałem klamki i zawiasy. Mam pytanie do szanownego gremium bardziej doświadczonych kolegów odnośnie malowania. W instrukcji podano że góra kadłuba to szary a poniżej linii wodnej na czarno. Szperając w internecie znalazłem anglojęzyczne opracowanie" Schnellboot w akcji" gdzie podano malowanie góra szara potem czarny pas na linii wodnej i poniżej na czerwono. Oraz drugie pytanie gdyż zamierzam użyć akryli Pactry to góra kadłuba to bardziej A 43 czy A 41. Ewentualnie inny odpowiednik w Tamce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 Niemcy używali czarnej farby przeciwporostowej i najczęściej spotykało się kolor czarny czerwony bym raczej dał do typów S-38 i starczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 20 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2013 Ok , a co jeżeli chodzi o dobór kolorów?? Jakie zastosować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Prace powoli do przodu Jeśli chodzi o kolor staubgrau, matt77 ja pryskałem A37 /Pact./ Edytowane 20 Czerwca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 ja znam kolory pod modelmastera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 21 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2013 Potrzebuję pomocy!!! Przeglądałem części i stwierdziłem brak śrub napędowych. Ma ktoś pomysł co w tej materii można zrobić?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 21 Czerwca 2013 Share Napisano 21 Czerwca 2013 dorobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 21 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2013 Łatwiej powiedzieć niż zrobić Jaki jest wymiar ich w modelu?? Średnica, długość pióra, długość trzpienia. Znalazłem stronę poświęconą modelom RC gdzie można kupić śruby w różnych rozmiarach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 21 Czerwca 2013 Share Napisano 21 Czerwca 2013 Potrzebny Ci będzie kawałek plastikowego patyka ( na przykład profil z plastructa czy innego evergreena ) tudzież podobny ,miniwiertarka typu dremel , proxon , kawałek polistyrenu albo blaszki mosiężnej , nożyk i nożyczki , papier ścierny i do dzieła . Sama przyjemność Jak wytrzymasz do jutra , to mogę Ci pomierzyć śruby ze sznelbota 1/35 i sobie przeliczysz skalę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 21 Czerwca 2013 Share Napisano 21 Czerwca 2013 Albo zrobić waterline. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 22 Czerwca 2013 Share Napisano 22 Czerwca 2013 Wiele nie straciłeś kolego, bo właśnie śruby to bodajże najsłabszy element tego zestawu, tutaj dobry zamiennik: http://www.modelwarships.com/reviews/misc/cw/s-100-props/props-gh.html A tu jeszcze kawałek niezłej relacji http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=59&t=99008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 22 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2013 Gdzie można kupić takie zamienniki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 22 Czerwca 2013 Share Napisano 22 Czerwca 2013 Ha! Żebym to ja wiedział... Gdybyś jednak przypadkiem znalazł, to daj znać, i bądź przygotowany psychicznie na anglosaski cennik . Idę o zakład, że te trzy metalowe pierdółki będą kosztować więcej niż cały plastik od szkopa. Plus przesyłka do kraju-raju. Ogólnie wyszło mi, że ten schnellboot ze wszystkimi fancy dodatkami wyniesie niewiele mniej niż 1/35 od italki (w tym miejscu nie muszę chyba nadmieniac, że jedynie słuszną skalą dla wszelkich modeli, z Bismarckiem na czele, jest 1/72). Więc może lepiej strugać samemu dremelkiem, Ja chętnie popatrzę na tutorial. I nie gniewaj się na mnie, chciałem pocieszyć że te śrubki których Ci tak brakuje, to w zasadzie nadają się tylko do przetopu EDIT: chociaż nie, sorry, spójrz tu: http://www.ptboatworld.com/PT_Boat_Models/Schnellboot.htm tylko 6 dolarów, ale to już jakiś czas temu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2013 Nie gniewam się Jak mam czas to grzebię w internecie i szukam zamienników za niewielkie pieniądze. Tylko nie znam wymiarów tych z modelu. A oto efekt 4 godzinnego sobotniego dłubania. Kolory kabiny to nie moje. Model zakupiłem ze sklejoną więc porozklejałem lub rozłamywałem Później całość potraktuję Mr.Surface 1200. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2013 Kolejny ZONG Brak następnego elementu. Tym razem to aparaty torpedowe. Tak to jest jak człowiek chciałby kupić taniej bo to interes życia Dzisiaj zakupiłem nowy model ( wersja nowsza ) dorzucę tylko elementy już wykonane . Jak na razie dłubię przy pokładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi