Skocz do zawartości

Schnellboot S-100 Revell 1:72

Seba77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zawsze miałem ochotę wykonać ciekawy okręt. I poza paroma epizodami kartonowymi nic z tego nie wyszło. Więc jako laik w tej materii postanowiłem zacząć od czegoś co dam radę wykonać. Ostatnio nadarzyła się okazja i na allegro zakupiłem tę oto jednostkę za 60 zł razem z przesyłką. Żeby nie było tak kolorowo okazało się że w modelu jest już sklejony mostek. ( który z resztą przy pomocy kleju głęboko penetrującego jakoś rozkleiłem )

Do tego zestawu dokupiłem blachy Edka i teraz czekam już na farby które nadejdą w tym tygodniu.

Czekając szperam w necie poszukując zdjęć.

Będę wdzięczny za wskazówki w trakcie budowy.

Pozdrawiam

P6160018_zpsfeb3c052.jpg

P6160019_zps20b223b7.jpg

P6160020_zpsd907e1be.jpg

• Odpowiedzi 141
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam

Dzięki za odzew z Waszej strony. Czy błędy Revell są do poprawienia ??

Mam też pytanie czy ktoś stosuje inny środek do klejenia blaszek niż CA lub podobny klej.

Dzisiaj zacznę pomału obrabiać pokład główny pod przyszłe elementy fototrawione.

Pozdrawiam

Witam

Dzięki za odzew z Waszej strony. Czy błędy Revell są do poprawienia ??

Wszystko można poprawić

Tylko tu musisz sobie zadać pytanie!

Czy chcesz model schnellopodobny czy też chcesz odtwarzać dokładnie tą jednostkę

bo przy drugiej opcji jest sporo do zmian zaczynając od pokładu dziobowego

Heh, też mam (a raczej miałem) ochotę kupić ten model, ale raczej z blaszkami Griffona, coś jak tutaj: http://www.ebay.co.uk/itm/111095538157?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 oraz ewentualnie White Ensing. Zacznij od studiowania dokumentacji, zwłaszcza jeśli chcesz dogodzić Pawełkowi (ps. BALROG).

Trochę zdjęć już pościągałem z internetu. Trzeba będzie jeszcze zweryfikować je z modelem i blaszkami.

Na początek biorę się za pokład główny na którym zaczynam usuwać wzmocnienia pod słupki relingu. Zastąpią je fototrawione.

Pozdrawiam

Prace bardzo powoli do przodu.

Usunąłem wzmocnienia relingów. Zanim to zrobiłem ponawiercałem otwory mocowania tak aby po usunięciu wiedzieć gdzie przykleić zamienniki fototrawione.

P6200037_zps6af26fb6.jpg

Na zdjęciu okręgami zaznaczono miejsca już obrobione ,a krzyżykiem czekające na usunięcie.

Na włazach pousuwałem klamki i zawiasy.

P6200033_zps6a14afe9.jpg

Mam pytanie do szanownego gremium bardziej doświadczonych kolegów odnośnie malowania. W instrukcji podano że góra kadłuba to szary a poniżej linii wodnej na czarno. Szperając w internecie znalazłem anglojęzyczne opracowanie" Schnellboot w akcji" gdzie podano malowanie góra szara potem czarny pas na linii wodnej i poniżej na czerwono.

Oraz drugie pytanie gdyż zamierzam użyć akryli Pactry to góra kadłuba to bardziej A 43 czy A 41.

Ewentualnie inny odpowiednik w Tamce.

Pozdrawiam

Łatwiej powiedzieć niż zrobić

Jaki jest wymiar ich w modelu??

Średnica, długość pióra, długość trzpienia.

Znalazłem stronę poświęconą modelom RC gdzie można kupić śruby w różnych rozmiarach.

Pozdrawiam

Potrzebny Ci będzie kawałek plastikowego patyka ( na przykład profil z plastructa czy innego evergreena ) tudzież podobny ,miniwiertarka typu dremel , proxon , kawałek polistyrenu albo blaszki mosiężnej , nożyk i nożyczki , papier ścierny i do dzieła . Sama przyjemność

Jak wytrzymasz do jutra , to mogę Ci pomierzyć śruby ze sznelbota 1/35 i sobie przeliczysz skalę .

Wiele nie straciłeś kolego, bo właśnie śruby to bodajże najsłabszy element tego zestawu, tutaj dobry zamiennik: http://www.modelwarships.com/reviews/misc/cw/s-100-props/props-gh.html

A tu jeszcze kawałek niezłej relacji http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=59&t=99008

Ha! Żebym to ja wiedział...

Gdybyś jednak przypadkiem znalazł, to daj znać, i bądź przygotowany psychicznie na anglosaski cennik . Idę o zakład, że te trzy metalowe pierdółki będą kosztować więcej niż cały plastik od szkopa. Plus przesyłka do kraju-raju. Ogólnie wyszło mi, że ten schnellboot ze wszystkimi fancy dodatkami wyniesie niewiele mniej niż 1/35 od italki (w tym miejscu nie muszę chyba nadmieniac, że jedynie słuszną skalą dla wszelkich modeli, z Bismarckiem na czele, jest 1/72).

Więc może lepiej strugać samemu dremelkiem, Ja chętnie popatrzę na tutorial.

I nie gniewaj się na mnie, chciałem pocieszyć że te śrubki których Ci tak brakuje, to w zasadzie nadają się tylko do przetopu

EDIT: chociaż nie, sorry, spójrz tu:

http://www.ptboatworld.com/PT_Boat_Models/Schnellboot.htm

tylko 6 dolarów, ale to już jakiś czas temu...

Nie gniewam się

Jak mam czas to grzebię w internecie i szukam zamienników za niewielkie pieniądze. Tylko nie znam wymiarów tych z modelu.

A oto efekt 4 godzinnego sobotniego dłubania. Kolory kabiny to nie moje. Model zakupiłem ze sklejoną więc porozklejałem lub rozłamywałem

Później całość potraktuję Mr.Surface 1200.

P6230070_zps3a4dc635.jpg

P6230071_zpsa139b3ad.jpg

P6230072_zps586c2830.jpg

P6230073_zps41943202.jpg

P6230075_zps0cd75b4e.jpg

P6230076_zpsca6c6ceb.jpg

P6230077_zps5bbf35ba.jpg

Pozdrawiam

Kolejny ZONG

Brak następnego elementu. Tym razem to aparaty torpedowe. Tak to jest jak człowiek chciałby kupić taniej bo to interes życia

Dzisiaj zakupiłem nowy model ( wersja nowsza ) dorzucę tylko elementy już wykonane .

Jak na razie dłubię przy pokładzie.