Skocz do zawartości

Schnellboot S-100 Revell 1:72

Seba77

Rekomendowane odpowiedzi

Jacek mylisz się

Standardowo to schnelle nie miały nic i właśnie przed wyjściem decydowano co zamontować a niektóre miały dany wariant przez prawie cały okres służby

jest masa zdjęć schnelli całkowicie bez wyposażenia na rufie czasem tam leżał sobie napompowany ponton

co do malowania są i ciemne ( prawie w kolorze pokładu ) jak i szare

• Odpowiedzi 141
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Głownie monografią Schnellbotty w Akcji oraz zdjęciach archiwalnych

Jestem wdzięczny za każdą podpowiedź bez różnicy . Cieszę się że moja relacja wzbudza zainteresowanie

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki

To na razie ostatnie zdjęcia z budowy Schnella. Wyjeżdżam na tydzień więc do budowy powrócę później. Wkleiłem prowadnice min, troszkę potraktowałem je Washem i preparatem symulującym rdzawe zacieki.

P7170120_zps684ed813.jpg

P7170121_zps05e8be8a.jpg

P7170122_zps990ee12b.jpg

P7170127_zps2c7e3a60.jpg

• 2 weeks later...

Miny są bardzo fajne, mam takie do swojego. Oświećcie mnie, do czego są te prowadnice, pomiędzy torpedami,a wyrzutniami? To znaczy do czego to wiem, żeby przepchać torpedy z tyłu. Tylko właśnie dlaczego z tyłu? Przecież wygodniej gdyby były bliżej wyrzutni, albo były na nich jeszcze dodatkowe dwie torpedy. Chodziło o coś ze środkiem ciężkości?

Sam nie wiem. Nie znalazłem żadnych informacji na ten temat.

Ciąg dalszy prac. W niedzielne popołudnie udało się poskładać miny w całość. Było sporo szlifowania, nawiercania niedolanych otworów i szpachlowania niedolanych fragmentów. Uchwyty wykonałem sam z drutu miedzianego. Oryginalne żywiczne były niedolane lub zalane żywicą.

Teraz czeka mnie malowanie. Czy ktoś ma pomysł jakiego koloru użyć tzn. jakiego odcienia szarości z palety Tamki lub Pactry.

Pozdrawiam

P7280169_zpse8818033.jpg

P7280170_zps642a0b4c.jpg

Postanowiłem pobawić się trochę w składanie uzbrojenia strzeleckiego. Na pierwszy ogień poszło podwójne działko 20 mm ze śródokręcia.

Lufy wymieniłem na produkt Mastera oraz dodałem szereg dodatków z blachy Eduarda. Całość dostanie kolor burt czyli jasnoszary a same działka czarny przetarty srebrnym suchym pędzlem.

P7290169_zps8c436659.jpg

P7290170_zps1c5b3229.jpg

P7290171_zps0928f6d8.jpg

P7290172_zps0e121fa7.jpg

P7290173_zps7eefda32.jpg

Uzbrojenie śródokręcia wykonane i zamontowane. Oba działka zostały zwaloryzowane elementami Eduarda i profilami Plastruct.

Lufy pomalowane czarnym matem Pactry i przetarte suchym pędzlem kolor srebrny

P7300169_zps58cb941a.jpg

P7300170_zps70bedac8.jpg

P7300171_zpsdb8b48ad.jpg

P7300172_zps995370e9.jpg

P7300173_zps029c9fbc.jpg

P7300176_zpscd39f5c3.jpg

P7300177_zpsa706d557.jpg

Pozdrawiam

Działka wyglądają dobrze. Dziwi mnie trochę, ze nie wymieniłeś ograniczników kata ostrzału – miały inny kształt niż te Revell-owskie. Miny nie powinny posiadać śladów rdzy i takich zacieków. To produkt jednorazowego użycia, pobierany jako fabrycznie nowy z magazynu celem postawienia. Nie woziło się to tego tak na wszelką okazję.

Model coraz ladniejszy, to powoli i mnie mobilizuje do zaczecia dlubaniny przy tym modelu, na razie lezy i czeka nie jesienne deszcze. Przylaczam sie do kolegi ze na minach brudzenie wyszlo bardzo ladnie tylko one byly na okret ladowane prosto z magazynu, wiec powinny prawie swiecic nowoscia.

Z tymi minami nie jestem tak do końca pewien, czy rdza jest aż takim błędem - spędziłem służbowo trochę czasu na naszych okrętach wojennych i na słonej wodzie wystarczało parę dni czasem by korodowało bardzo szybko i efektownie wszystko stalowe, co nie było zabezpieczone odpowiednio - np śruby przy gwintach właśnie, których nikt nie zabezpieczał specjalnie gdy produkt był jednorazowego użytku

To dales przyklad - wojna, gdzie miny trafialy z tasmy produkcyjnej prosto do wody i nasza flota, ktora od czasow zimnej wojny nie polozyla chyba ani jednej miny. Patrzyles na rok produkcji tych min ??

To dales przyklad - wojna, gdzie miny trafialy z tasmy produkcyjnej prosto do wody i nasza flota, ktora od czasow zimnej wojny nie polozyla chyba ani jednej miny. Patrzyles na rok produkcji tych min ??

Nie mówię o minach tylko o metalu jako takim w ogóle, - widziałem kosz metalowy funkiel nówkę przykręcony w porcie, a po 2-3 dniach na śrubach mocujących była już piękna pomarańczowiutka rdza. To samo było z nowymi osłonami bulajów itp. Na modelu zresztą to nie jest jakaś głęboka rdza, bardziej rdzawy nalot.

Skoro współcześnie zabezpieczane i malowane sprzęty potrafią tak skorodować, to zapewne tak samo mogło spokojnie by być z robionymi podczas wojny minami niemieckimi. Na łączeniach i spawach szybciutko się ruda mogła pojawić, chyba że uznajemy, iż tak jak mówisz te miny wyszły z magazynu na okręt i za parę godzin w wodę - wtedy rzeczywiście rdzy mogłoby nie być.

Trochę przetarłem miny terpentyną aby zmniejszyć wielkość rdzawych zacieków. Na wózkach zostawiłem tak jak było.

Dzisiaj dokończyłem przednie działko 20mm. Nie posiadając metalowej lufy tego typu wykorzystałem zestawowe odpowiednio nawiercając je.

Dodałem także zapasowe magazynki

P7310169_zps3370b9f9.jpg

P7310170_zps76ef0b18.jpg

Dzisiaj postanowiłem wykonać relingi wzdłuż burt. Zestawowe Revella są nie do końca tak jak w rzeczywistości. Oryginalny reling był cały stalowy do odcinak za drugim łożem torped. Dalej były słupki stalowe z przepuszczoną stalową linką. W moim Schnellbocie wykorzystałem fragment zestawowego relingu a resztę wykonałem z profili okrągłych o średnicy 1mm i 0,3mm. Słupki zostały nawiercone wiertłem 0,4mm tak aby można było przeciągnąć plastikowy profil 0,3mm. Słupek wyglądający jak odwrócona litera Y wykonałem sam. Na nim rozwieszony był fragment łańcucha. ( którego właśnie poszukuję i w ostateczności wykonam sam) . Z powodu tego że zabrakło mi profili wykonałem reling tylko z jednej strony. W tygodniu jak przyjdzie przesyłka dokończę reling. Niektóre słupki wymagają jeszcze podmalowania lecz i farba też mi się skończyła.

Na Schnella poszedł cały słoiczek Pactry A42.

Zamieszczam zdjęcia jak wyszło oceńcie sami.

Pozdrawiam

P8030190_zps5742594b.jpg

P8030191_zpsd4229f9a.jpg

P8030192_zps7aa5a8c2.jpg

P8030193_zpsd186d333.jpg

P8030194_zpsbe4a7804.jpg

P8030195_zpsc058de9c.jpg

P8030196_zpsd03ee3e5.jpg