A51 Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 Witam, co prawda czytam forum juz od kilku lat nie bardzo mialem odwage pokazywac robione modele samolotow raczej dla odprezenia nerwowego niz dla efektu. Teraz zaczalem robic model, ktory ma spelnic pewne marzenia i plany. Pokazany na zdjeciu kadlub zostanie wykonany jako model statyczny, jednak wczesniej zdjeta zostanie z niego forma do zrobienia kadlubow plywajacych. PRZEPRASZAM za brak polskich znakow, ale nie mam mozliwosci ich uzywania, bez zmian w systemie i to ze wzgledow zawodowych jest zbyt uciazliwe, jak wam to ma przeszkadzac to prosze napisac i nie bede nikogo zameczal tym pol polskim pisaniem, rowniez z gramatyka jak i pisownia moge miec problemy, od 35 lat uzywam tego jezyka jako drugiego. tyle wstepu i do pracy. PS: Czy mozna podczepiac zdjecia bezposrednio na forum ? Mam przygotowane zdjecie w odpowiednim formacie i pomimo usilnych poszukiwan nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie. Moza tak na poczatek dostane troche wsparcia techniczno - duchowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=7808 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A51 Napisano 5 Lipca 2013 Autor Share Napisano 5 Lipca 2013 DZIEKUJE ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 Krakowiak,Kujawiak czy Ślązak? A może coś w barwach Royal Navy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 Na takie relacje czekam. Jedynie słuszna skala imperialna, 1,18m długości. Pan będzie łaskaw zaczynać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A51 Napisano 5 Lipca 2013 Autor Share Napisano 5 Lipca 2013 no to zaczne od poskladanego na suchu kadluba. Jutro bedzie dalszy ciag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 Mnie się podoba już teraz. To jeszcze prosiłbym o parę słów na tematy koncepcyjne . Użyte materiały, pochodzenie planów itp. Od szóstej wręgi wycinane środki to w celu zmniejszenia masy, czy coś będzie wewnątrz (RC w domyśle)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 Od szóstej wręgi wycinane środki to w celu zmniejszenia masy, czy coś będzie wewnątrz (RC w domyśle)? Pokazany na zdjeciu kadlub zostanie wykonany jako model statyczny, jednak wczesniej zdjeta zostanie z niego forma do zrobienia kadlubow plywajacych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A51 Napisano 5 Lipca 2013 Autor Share Napisano 5 Lipca 2013 Przepraszam, ale nie odpowiedzialem na pytanie jaki ? Otoz okretow tego typu bylo 34 sztuki, wiec bedzie mozna cos wybrac. Srodki faktycznie sa powycinane tylko po to zeby nie dostac przepukliny. Wycinam wszystko z POLYSTYROLU i kadlub ma juz dobre 200 czesci, dlaczego tyle pokaze w dalszej fazie pracy. Poniewaz samo robienie kadluba nie jest zbyt ciekawe zaczalem juz troche dlubac przy glownej nadbudowce, jutro obiecane zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 Ja naliczyłem 36 a w dodatku kilka z nich miało podwójną tożsamość. Będę bardzo gorąco kibicował a zapowiada się rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekaz Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 Wycinane recznie czy juz raczej nowa tehnologja ploterem laserowym ? Tez zasiade w wolnej chwili i popatrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A51 Napisano 5 Lipca 2013 Autor Share Napisano 5 Lipca 2013 Wycinanie laserem - projekt i przygotowanie moj syn ( nowe technologie to jego specjalnosc ), ja jestem od brudnej roboty, tej tradycyjnej, szlifowanie - klejenie - lakierowanie. Widze wpisy kolegow zamieszkujacych wyspy, to moze uda mi sie dostac troche pomocy - ja jestem w czesci przeciwnej ( osi ) i jest tu troche problemu ze zdobyciem dokumentacji do detali ( plany - rysunki - zdjecia ), jednak te jednostki roznily sie wyposazeniem. Bede bardzo zobowiazany i wdzieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 Czyżby Azja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A51 Napisano 5 Lipca 2013 Autor Share Napisano 5 Lipca 2013 moga byc Wlochy, lub Niemcy. Chodzilo mi o panstwa "osi". Mieszkam w niemiecko jezycznej strefie wiec anglo dokumentacje sa raczej trudne do otrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekaz Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 Jak masz jakies konkretne tytuly wydawnictw to moge cos poszukac podczas przemierzania wyspy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 Ja również mogę poszukać. Od czasu do czasu bywam w miastach tak na szybko znalazłem: http://www.abebooks.co.uk/servlet/SearchResults?an=john+english&sortby=3&sts=t&tn=the+hunts&x=82&y=5. Do Niemiec też mogą wysłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A51 Napisano 6 Lipca 2013 Autor Share Napisano 6 Lipca 2013 obiecane zdjecie, troche nie wyrazne, ale jak ktos sie przyjzy to widac dlaczego kadlub ma tyle czesci. Dzieki za informacje, zobacze czy tu da sie zorganizowac ta ksiazke, jezeli nie to bardzo chetnie skorzystam z pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekaz Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 Przydalo by mi sie takie opragromowanie co bym takze Szkwala sobie tak wycia wedlug planow . Czy przerabiacie plan specjalnie pod program ? zeby odpowiednio dopasowac elementy do wyciecia ploterem . A te twozywo to typowo stosowane chyba pod reklamy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A51 Napisano 6 Lipca 2013 Autor Share Napisano 6 Lipca 2013 Programy to specjalnosc mojego syna, na czym innym projektuje, a na innym wycina. Tworzywo to absolutny, popularny standart. Nic specjalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 Ale konspiracja:) Koledzy nie ukrywajmy w czym projektujemy. U mnie idzie AutoCAD 2013. Śruby dorabia mi kolega na grawerce laserowej. Proponuję założyć temat dotyczący spraw zaopatrzeniowo wykonawczych. tzn gdzie i co można kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A51 Napisano 6 Lipca 2013 Autor Share Napisano 6 Lipca 2013 Konspiracji tu nie widze - nie wypisuje o czyms, o czym nie mam zielonego pojecia. Pomysl watku zaopatrzeniowo-wykonawczego uwazam za bardzo ciekawy, ale to musi moderator zrobic. Ja robie z synem model i nic wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekaz Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 Znaczy kadlub posluzy jako kopyto pod wykonanie formy do dalszej produkcji kadlubow z laminatu , a reszta tworzywo mowie o tych co beda plywac . Jaki macie ten ploter , moze takze grawerowac ? w sumie to juz by wyszlo ze nie plastiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A51 Napisano 6 Lipca 2013 Autor Share Napisano 6 Lipca 2013 Tak pisalem na samym poczatku - tylko nie laminat. Wszystko bedzie z POLYSTYROLU. No i GRAWEROWAC moze kazdy ploter laserowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 Wszystko bedzie z POLYSTYROLU. Chyba polistyrenu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A51 Napisano 6 Lipca 2013 Autor Share Napisano 6 Lipca 2013 masz racje Polystyrol (Kurzzeichen PS, andere Namen: Polystyren) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi