Karol J. Napisano 9 Lipca 2013 Share Napisano 9 Lipca 2013 Cześć! Przedstawiam Wam moje dwa nowe modele, oba prosto z pudełka. Wprawdzie Breda była już gotowa na Kraków, ale musiała poczekać na Saettę, gdyż zaplanowałem pokazać oba. Jeżeli chodzi o Special Hobby, to jest to dopiero mój drugi model tej firmy i być może niektórzy z Was zgodzą się z tym, że nie należy on do łatwych zestawów, więc proszę o wyrozumiałość. Przy montażu było trochę problemów z dopasowaniem niektórych części, co zresztą widać przy goleniach (osłona opon zeszła mi trochę za nisko), a przednia, główna osłona powinna troszkę przylegać do goleni. Był też problem przy montażu skrzydło-kadłub. Od góry, po lewej stronie zrobił się "przeciąg" o szerokości 2 mm, co w pewnym momencie zniechęciło mnie do dalszej pracy. Problemy z dokładnym osadzeniem szkła w dolnej części kadłuba trzeba było korygować podklejeniem odpowiednio przyciętej płytki plastikowej, itd. itd. Ogólnie rzecz biorąc, moim zdaniem model dla wytrwałych ale polecam ze względu na jego oryginalność i w miarę przystępną cenę. Jeżeli chodzi o Macchi, to nie było tutaj większych problemów. Jednak osobiście spodziewałem się czegoś na wyższym poziomie, po tym jak na opakowaniu napisano "New tooling". Przypomniałem sobie o starych zapasach kalkomanii i wygrzebałem "Sky Model" (wykorzystałem numer boczny, godło" Cavalletta", rózgi liktorskie i część napisów eksploatacyjnych, reszta z zestawu ITA) polecam, bardzo dobra jakość, zważywszy na to, że przeleżała u mnie nietknięta kilka dobrych lat! Pewnym urozmaiceniem tego zestawu jest niewielka blaszka z pasami pilota, deską rozdzielczą i uchwytami do osłony podwozia przy goleniach. Poza tym całkiem przyjemny montaż, bez niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Bardzo fajne makarony. Bardziej przypadła mi do gustu Saetta, choć trochę nie trafiłeś z kolorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Bardzo ładni makaroniarze. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: SB2C-4 Helldiver - Academy 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 17 Lipca 2013 Share Napisano 17 Lipca 2013 No Panie Karolu, makaron, całkiem przyjemnie przyprawiony, czekam na Twoje następne modeliki. Obicia robiłeś kredką ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi