Archelaos Napisano 1 Września 2013 Autor Share Napisano 1 Września 2013 Podkład to Chaos Black Citadela w sprayu, nakładany z puszki. Na to, po zamaskowaniu czarnych plam, mieszanka farb akrylowych Tamiya - zielonkawej której numer muszę sprawdzić i żółtej (9:5), nakładana aero. W efekcie powstał kolor trochę podobny do Brown Violet z Vallejo (70887) Trudno mi powiedzieć jak by wyglądały porównane na papierze (trudno mi ocenić wpływ podkładu), ale BV doskonale się nadawał do korekt na modelu - minimalne różnice odcienia zniknęły pod efektami AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Jeśli farbkami Tamiya to bardzo bym cie prosił o sprawdzenie numerów. Kolor bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Na moje oko to Tamiya XF-52 khaki drab ale BV doskonale się nadawał do korekt na modelu No proszę, a ja w życiu bym nie sięgnął po coś co ma w nazwie violet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 2 Września 2013 Autor Share Napisano 2 Września 2013 Dzięki Modelarzu! Ty powinieneś wiedzieć najlepiej, to w końcu twoje farby . A co do Brown Violet - to kolor ten w rzeczywistości nie jest ani brown ani violet Tak jak wspominałem, poprzedni etap był trochę opóźniony. Teraz przedstawiam aktualny stan modelu. Prawie gotowe, ale jeszcze chcę parę rzeczy poprawić - miejscami malowanie, linki mocujące bagaże itp Muszę jeszcze skończyć Browninga na wieżę, dodać linę holowniczą, a co najważniejsze, planuję prostą podstawkę i jakieś figurki. Wie ktoś wie jak długa powinna być antena? Żeby dociągnąć do tego etapu korzystałem z wielu produktów AK - muszę powiedzieć, że rzeczywiście bardzo przyjemnie się z nimi pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Bardzo mi się podoba. Zapowiada się jeden elszych Shermanów na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Fajny model. Jak będziesz następnym razem coś malował do nie was:bip: czarną tylko brązowymi , zółtymi i zielonymi. Zobaczysz różnicę. Ja czarną odstawiłem ,bo po prostu daje efekt takiej zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Model fajny ale zdjęcia trochę za mało naswietlone, Popracuj trochę nad fotkami i będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 wyszedł bardzo fajnie, od siebie dodam że następnym razem przy takim kamuflażu możesz psiknąć filtrem z bardzo rożcięczonej farby bazowej daje efekt spłowienia tych czarnych plam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 Całkiem fajnie, tylko ten maryjny kolor na wizjerach psuje odbiór, cały model jest ciemny a ten akcent jest zbyt jasny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 można by te wizjery potraktować czarnym filtrem albo czarną transparętną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 Model miodzio, gratuluję umiejętności, obicia i brudzenie wyszły super Całkiem fajnie, tylko ten maryjny kolor na wizjerach psuje odbiór, cały model jest ciemny a ten akcent jest zbyt jasny. Zależy co z tym modelem potem robić, bo jakby stał na dioramie to taki "maryjny" kolor mógłby imitować odbijające się w nich błękitne niebo - kiedyś widziałem taki efekt na jakiejś hiszpańskiej dioramce i wyglądał OK jak dla mnie - ale to kwestia gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 3 Września 2013 Autor Share Napisano 3 Września 2013 Dzięki za opinie! Muszę przyznać, że fajnie się kleiło coś większego. Chyba zagoszczę w trzydziestkachpiątkach na dłużej! Washowałem ciemnobrązowym washem AK, ale rzeczywiście spróbuję następnym razem dodać też inne kolory, żeby lepiej zróżnicować powierzchnię. Co do zdjęć... Staram się jak mogę, a i tak wychodzi tak sobie. Peryskopy rzeczywiście są zrobione tak, żeby zasymulować odbijające się w nich niebo. Początkowo zrobiłem je bardzo ciemnym błyszczącym granatowym, ale potem pooglądałem fotki zachowanych czołgów i zauważyłem, że są raczej jasne - bo to efektywnie są skierowane w niebo lusterka - i taki efekt próbowałem odtworzyć. Być może kolor powinien być mniej nasycony? Bardziej szary niż niebieski... Pomyślę. A podstawka i ze dwie figurki są planowane, owszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi