filipsg Napisano 17 Lipca 2013 Share Napisano 17 Lipca 2013 Tak, wiem. Wiem że nie powinienem rozgrzebywać tylu tematów na raz. No ale... jakoś tak wyszło No i nie mogłem się już pohamować od rozpoczęcia dłubania przy tej pięknotce, która od pół roku kusiła mnie swymi kształtami z szafki nad biurkiem Ani okrętu, ani modelu chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. Sławetna stara Tamka, niestety pełna błędów merytorycznych. Pomocą w budowie będzie mi monografia "Superpancernik Yamato" Skulskiego. Okrojone wydanie polskie, które niestety również jest merytorycznie nieaktualne ale i tak na pewno się przyda. Model wzbogacony będzie łańcuchem RB-Model i blachami Eduarda, które są oparte na ww. publikacji Skulskiego- czyli też nieaktualne... (blaszki nota bene idą do mnie już trzeci tydzień- a że razem z blaszkami przyjdą niezbędne rzeczy do Bismarcka i Hatsuyuki, to naprawdę nie miałem już cierpliwości do siedzenia i czekania ) Mój Yamato będzie w malowaniu z ostatniej operacji Ten-Ichi-Go, czyli z... ciemnym? Czarnym pokładem? Na razie planuję użyć farby XF-63 (German Grey). Zobaczymy co z niej wyjdzie. Resztę okrętu będę pryskał sprejami Tamki, TS-33 oraz -66 Dobra, koniec paplania: budowę zacząłem od wklejenia pokładu rufowego. Jak widać szpachli trochę na to pójdzie. Z głównym pokładem też będzie trochę gimnastyki bo kadłub jest nieco węższy niż pokłady, ale to wykonalne ;) Zrobiłem też to co lubię robić najbardziej, czyli wywierciłem (a raczej wydrążyłem) otwory w lufach artylerii 460 i 155 mm. Przy Yamato z operacji Ten nie powinno zabraknąć białego proporca samurajskiego. Niestety w zestawie go nie ma. Wie ktoś może skąd można wytrzasnąć taki proporzec? Liczę na Wasze rady i wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 17 Lipca 2013 Share Napisano 17 Lipca 2013 Będe temat obserwował z uwagą. Przyznam ,że rozpoczęcie budowy Yamato ze starego zestawu , gdy nowy jest technologicznie o kilka klas lepszy ( merytorycznie tez posiada błędy) to spore wyzwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 17 Lipca 2013 Autor Share Napisano 17 Lipca 2013 Szczerze...nowego Yamato uważam za wielką wtopę Tamki- wypuszczać model za tak kosmiczną sumkę z tyloma błędami... może i ma linie podziału poszycia i inne "uwspółcześnienia", ale ta cena, zwłaszcza przy tych błędach jest wręcz zaporowa. Wolę sobie pogmerać przy "emerycie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 18 Lipca 2013 Share Napisano 18 Lipca 2013 Cena nie jest kosmiczna , tylko normalna. Mało jest okretów w 1:350 za około 1000,- ? Kurs jena jest taki ,że cena poniżej 1000,- za ten zestaw -to dobra cena. Obecnie np Eurofighter Typhoon Hasegawy 1:72 , prosty model kosztuje 200,-! Pozatym , czy ten pierwszy zestaw który sklejasz posiada mniej tych błędów ? A jeśli tak , może posiada kilkakrotnie mniej detali w których można się pomylić ? Wydaje mi się ,że to co piszesz , to trochę powielanie mitu na temat tego zestawu. W związku z zapowiedzią pojawienia się jego na rynku , wszyscy nastawili się na jakieś arcydzieło i dlatego tak skrupulatnie go obsztorcowali. Nie jestem merytorycznie przygotowany i napewno model ma wiele większych i mniejszych błędów , ale uwierz mi - widziałem oba zestawy profesjonalnie sklejone i...gdy stoją obok siebie na staruszku oka nie zawiesisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 18 Lipca 2013 Autor Share Napisano 18 Lipca 2013 Z tą normalnością się nie zgodzę. Nowiutkie japońskie krążowniki w tej skali kosztują w Japonii w granicach 9000 jenów, a nowy Yamato 20 000 jenów. Rozumiem, że superpancernik jest większy niż krążowniki, ale to wciąż nie usprawiedliwia ceny ponad dwa razy wyższej. Mam wrażenie że w nowym Yamato dopłacamy nie dość że za "metkę", to jeszcze za "Magię Yamato". Innymi słowy za pudło z napisem "PREMIUM" płacimy jak za "PREMIUM", ale dojście do jakości "PREMIUM" wymaga jeszcze sporo pracy i pieniędzy. http://fow.az.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=7096 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 20 Lipca 2013 Share Napisano 20 Lipca 2013 Hej, masz kolejnego kibica. Moj kartonik już b.długo leży pod łóżeczkiem ale powoli zbieram rożne dodatki, ostatni zakup http://www.ebay.com/itm/Photo-Etched-PE-1-350-IJN-Aircraft-Set-II-Seaplane-RB3517-/170885399060 Ostatnie nowości w RB paski mosiężne dają możliwość wzbogacenia kadłuba /płyty pancerne/ Planujesz jeszcze czymś wzbogacić swój modelik, czy pozostajesz przy Edku. Pozdrawiam i trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 20 Lipca 2013 Autor Share Napisano 20 Lipca 2013 Na pewno do modelu dojdzie kabel demagnetyzacyjny Tamki, łańcuch z RB-model i flagi (jeśli jakieś znajdę, bo chodzi tu głównie o biały sztandar- a już długo szukałem i nigdzie nie ma). Wczoraj dotarły do mnie blachy Edka i mam pytanie techniczne- blachy są czarno-szare, to już jakiś fabryczny podkład który można od razu normalnie malować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 20 Lipca 2013 Share Napisano 20 Lipca 2013 Nawet jeśli, to lepiej zrobić powtórkę. Myślałeś nad drewnianym pokładem w zestawie powinien być łańcuszek. Łańcuszek RB jest ok. ale można znaleźć łańcuszek kotwiczny który jest bardzo OK. nawet jeśli jest plaski, ale to moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi