wielkamucha Napisano 6 Sierpnia 2013 Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Do usług Mam kartonowego Orła (na wzór), więc popatruję, jak Tobie wychodzi, może kiedyś zrobię go w plastiku. bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Hej. Zdjęcia po pierwszej szpachli i wstępnych szlifowaniach. Ten etap ma za zadanie zakryć otwory w piance. Do tego celu najlepsza jest szpachla do drewna. Kolejnym etapem będą gazety nasączone rozwodnionym wikolem i szpachla ale już samochodowa, która jest wytrzymalsza choć też się nią dobrze szlifuje. Poza tym jest hmmm... bardziej zbita jeżeli chodzi o konsystencję szpachli do drewna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Widać, że wiesz co robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Hahahahahaha nie zabrzmiało to optymistycznie Ale musicie uwierzyć na słowo że wiem co robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Sierpnia 2013 Super Moderator Share Napisano 7 Sierpnia 2013 musicie uwierzyć na słowo że wiem co robię Ja cały czas patrzę w skupieniu - jak na Copperfielda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Gazeciarstwo. Teraz czekamy przez nockę i szlifujemy. Model schnie na balkonie ... mieszkam na parterze, mam nadzieję że nikt się nie połasi o niego Pewne jest jedno, jeżeli tak zrobi to spodnie do prania i łapy ufajdane na amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Kiedyś podobną techniką robiłem owiewkę silnika do PZL-23 w skali 1:25 ale używałem serwetek takich jakie były w knajpach w końcu lat 80-tych. Były bardziej jakby to powiedzieć....plastyczne i łatwiejsze w obróbce. I kleiłem na wikol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2013 No ja do mniejszych skal używam ręczników papierowych a gazet tylko do kadłubów, bo są wytrzymalsze niż ręczniki pap. Fajnie by było jakbym mógł wykorzystać ten kadłub na odlew plastikowego żeby potem zrobić RC ale kompletnie się na tym nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 8 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2013 06:20 Nikt nie ukradł Kadłub wysechł Po wstępnych oględzinach stwierdzam że jest na tyle mocny że ost. szpachla nałożona będzie tak "aby, aby" . Po oszlifowaniu nałożę pewnie elementy kartonowe kadłuba i ponownie zaszpachluje ale łączenia pomiędzy kartonem. Potem malowanko. Lekkie szlifowanko farby. I malowanko farbą już podkładową. Nie potrafię zrobić zdjęć żeby wyglądało że kadłub już jest dość ładnie opływowy ale coś tam zobaczycie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 9 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Witam. Pytanie : - Czy luki torpedowe dziobowe otwierały się od dziobu do środka w stronę wewnętrzną kadłuba tak jak zaznaczyłem na zdjęciu ? Pytanie może głupie ale nie chcę popełnić babola. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 9 Sierpnia 2013 Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Najgłupsze jest to, że śledzę relację, a odruchowo zaczynam czytać gazetowe ogłoszenia, miast skupiać się na modelu Ale kibica masz we mnie wiernego. Dobrze idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 9 Sierpnia 2013 Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Witam. Pytanie : - Czy luki torpedowe dziobowe otwierały się od dziobu do środka w stronę wewnętrzną kadłuba tak jak zaznaczyłem na zdjęciu ? Zawiasy były na tej krawędzi bliżej dziobu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 9 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Witam. Pytanie : - Czy luki torpedowe dziobowe otwierały się od dziobu do środka w stronę wewnętrzną kadłuba tak jak zaznaczyłem na zdjęciu ? Zawiasy były na tej krawędzi bliżej dziobu. Wiedziałem że mogę na Ciebie liczyć i że zaraz się zjawisz Dzięki A ... no skoro o nie pytałem to już chyba się domyślacie że zrobię z otwartymi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 10 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2013 Witam. Na razie samo pisanie bo nie ma co pokazywać Podjąłem decyzję że obrotową wyrzutnie torped zrobię od nowa ... jakoś mi się nie podoba. Nową będę robił podobnie ale postaram się lepiej. Pytanie : Czy torpeda 550 mm jak piszą że takie posiadał Orzeł to jest jej średnica ? Albo może ktoś ma model z Torpedami w 1:72 i zmierzy żebym tak +/- wiedział. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 10 Sierpnia 2013 Share Napisano 10 Sierpnia 2013 Pytanie : Czy torpeda 550 mm jak piszą że takie posiadał Orzeł to jest jej średnica ? Albo może ktoś ma model z Torpedami w 1:72 i zmierzy żebym tak +/- wiedział. Nie. 550 mm to średnica wewnętrzna wyrzutni. Ale w tej skali to się nie przejmuj. Różnica byłaby na poziomie 0,01-0,02 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 10 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2013 Kolejny raz dzięki Iron Duke Jednak dam Wam 3 małe zdjęcia Miejsce na kotwicę, będzie jeszcze lekko przerobione. To jest wykorzystanie bazy z MM ale muszę przerobić według zdjęć. Otwarte luki torped dziobowych, na razie tylko lewa strona. I lampa pozycyjna na rufie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Hej. Żeby nie było, coś się dzieje. Kolejny raz przepraszam że bez jednolitego tła ale chyba rozumiecie gabaryty Orzełka. Wpadł mi pewien pomysł do głowy żeby Orzeł był ukazany w suchym doku. Szukam informacji czy w Polsce był choć na chwile na jakieś modernizacje lub coś innego. Jeżeli nie to może zobaczę czy nie zrobię suchego doku z miejsca gdzie się narodził czyli Koninklijke Maatschappij 'De Schelde' Vlissingen w Holandii. Pytanie : Czy można gdzieś dostać w 1:72 podwójne działko p/lot Bofors ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Jeżeli nie to może zobaczę czy nie zrobię suchego doku z miejsca gdzie się narodził czyli Koninklijke Maatschappij 'De Schelde' Vlissingen w Holandii. Prędzej w Dundee lub Rosyth w Szkocji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Jeżeli nie to może zobaczę czy nie zrobię suchego doku z miejsca gdzie się narodził czyli Koninklijke Maatschappij 'De Schelde' Vlissingen w Holandii. Prędzej w Dundee lub Rosyth w Szkocji... Noo noo, zrobię wszystkie suche doki w których mógł być Orzeł A potem będę wyciągał model i go przenosił co miesiąc w nowy dok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Najgłupsze jest to, że śledzę relację, a odruchowo zaczynam czytać gazetowe ogłoszenia, miast skupiać się na modelu Ale kibica masz we mnie wiernego. Dobrze idzie. Mam dokąłdnie to samo, znalazłem fajny domek letniskowy do wynajęcia A warsztat mega. Podglądam, bo sam mam pewien pomysł na jedną łajbę w tej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2013 To może ja Wam swoją działkę nad jeziorem wynajmę A co do Orzełka to ... i jeszcze jeden i jeszcze raz ... Szpachlaaaaaaa Nawiązałem kontakt z Panem Hubertem Jando który jest autorem rozprawy doktorskiej na temat ORP Orzeł dał mi kilka wskazówek i nadal jestem z nim w kontakcie. Tak więc nie jest źle Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 13 Sierpnia 2013 Share Napisano 13 Sierpnia 2013 Słuchaj, taka prośba- dawaj fotki modelu na jednobarwnym , neutralnym tle. Gazetowe ogłoszenia to jedno, ale od zdjęć na kanapie astygmatyzm mi się pogłębił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2013 Słuchaj, taka prośba- dawaj fotki modelu na jednobarwnym , neutralnym tle. Gazetowe ogłoszenia to jedno, ale od zdjęć na kanapie astygmatyzm mi się pogłębił. Pisałem już że nie będę dawał bo nie mam jak. Model ma ponad metr długości a na razie tylko wrzucam foty jak to ogólnie wygląda i co robię. Zdjęcia na jednolitym tle będę robił jak będą mniejsze detale ... chociaż takie na 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 13 Sierpnia 2013 Share Napisano 13 Sierpnia 2013 kup rolę papieru pakunkowego, szaro-brązowe tło będzie lepsze niż narzuta na kanapę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2013 kup rolę papieru pakunkowego, szaro-brązowe tło będzie lepsze niż narzuta na kanapę ;) Ok, kupię ... i to nie jest NARZUTA !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi