ZIO BY NAITT Napisano 10 Września 2007 Share Napisano 10 Września 2007 Tytułem wstępu : Samolot AVRO 504 to jedna z najsłynniejszych konstrukcji w historii lotnictwa . Ta uniwersalna maszyna została zaprojektowana w roku 1913 , natomiast produkcję zakończono w roku 1932 . Samolot okazał się nadzwyczaj ponadczasowy - był jeszcze użytkowany podczas II Wojny Światowej . W historii Lotnictwa Polskiego wątek AVRO 504 również się pojawia . We wrześniu 1920 roku jeden egzemplarz wersji K został zdobyty przez Wojsko Polskie na Wołyniu . Samolot ewakuowano do CWL , wyremontowano go jednak dopiero w roku 1923 . Wyremontowaną maszynę przekazano w czerwcu 1923 do Sekcji Doświadczalnej WCBL . Replikę tej maszyny postanowiłem wykonać w oparciu o zestaw Airfixa , gdyż ten już odpowiednio długo dojrzewał w szafce . Na początku było drewno : Potem połączyłem kadłub z dolnym płatem : Zaczęły się schody : Pierwsza warstwa farby : Trochę H11 : A tu już płatowiec zmontowany : Wczoraj zmontowałem podwozie i praktycznie skończyłem rigging komory płatów . Fotki dam po powrocie z pracy . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 10 Września 2007 Autor Share Napisano 10 Września 2007 Stan faktyczny ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 10 Września 2007 Share Napisano 10 Września 2007 Ładna maszyna I wykonanie mniam, mniam Swoją drogą to człowiek się całe życie uczy - nie wiedziałem że polskie lotnictwo miało do czynienia z tym typem samolotu. Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 10 Września 2007 Share Napisano 10 Września 2007 Fajnie się prezentuje, czekam na finisz Brawa i za polskie barwy! Pozdr Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 10 Września 2007 Share Napisano 10 Września 2007 Rewelacja. Możesz powiedzieć coś bliżej jak wykonałeś imitację drewna na śmigle?? Bardzo ciekawie to wygląda Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 13 Września 2007 Share Napisano 13 Września 2007 to lubię !!!!!Piękna robota. coś z niczego !!!!!! w pierwszej wojnie cięgna robią model , no i umiejętność "namalowania"drewna i blachy i szmaty.tobie się to udaje :-)) Gratulacje i czekam na końcowy efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 14 Września 2007 Autor Share Napisano 14 Września 2007 Dziękuję Kolegom za dobre słowo Imitację drewna wykonuję w następujący sposób : - na początek maluję aerografem element Humbrolem H74 - następnie nanoszę pędzelkiem fakturę drewna . Jeśli robię fakturę sklejki , farbę nanoszę praktycznie suchym pędzlem . Z kolei gdy np. robię śmigło , maluję już normalnie warstwy drewna . Jako farbę wybieram z reguły jakiś jasny brąz . - Na to wszystko nakładam Clear Orange Humbrola ( im więcej warstw , tym bardziej wiśniowy , ciemny kolor ) . - Wszystko to w zależności od potrzeb powlekam warstwą sido . Postaram zrobić w swoim czasie drobny fotograficzny tutorial z procesem produkcyjnym drewna . Następne fotki dam najwcześniej pd koniec przyszłego tygodnia - awaria foto + wyjazd ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 14 Września 2007 Share Napisano 14 Września 2007 Olinowanie mi się podoba:) Serio jest ok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 23 Września 2007 Autor Share Napisano 23 Września 2007 Samolota skończona - fotki dam jutro albo w przyszłym tygodniu ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 23 Września 2007 Share Napisano 23 Września 2007 No to będę czekał z niecierpliwością. Bardzo fajna maszyna (może się skuszę, choć to całkiem nie moja działka) a i wykonanie niczego sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi