karambolis8 Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 Gdzie kupić? Z okładkami do bindowania średnio mi wychodzi - powierzchnia takiego oszklenia jest jakby popękana no i słabo z połyskiem. Owiewki takiego np Rob Taurusa błyszczą jak lakierowane. Chodziłem po sklepach we Wro i pytałem, ale nigdzie nie znalazłem. Kiedyś na allegro było PET ok 0.5mm grubości, teraz nie ma. Gdzie Wy się zaopatrujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Nadal na Allegro występuje: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=pcv&search_scope=category-1061 Nie zawsze jako PET ale np PCV, pleksi, plexi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Ja tam używam roznych opakowań po urzadzeniach, ciastach itp wszystkiego co przezroczyste i dosc sztywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Kolega na sąsiednim forum mówił, że u niego PET robi się mleczne po podgrzaniu. To przezroczyste PCV się nada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 To co kiedyś kupiłem na Allegro opisane było jako "Plexi PET bezbarwny". Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w wytłaczaniu oszklenia do modeli, ot wykonałem kilka prób. Po podgrzaniu nad palnikiem naciągałem na kopyto i średnio mi to wychodziło. Podejrzewam, że za mało ćwiczyłem. Nie przypominam sobie aby tworzywo zrobiło się mleczne, co najwyżej kształt nie do końca był odpowiedni. Na jednej z powyższych aukcji była gdzieś informacja, że nadaje się do formowania termicznego - podpytaj sprzedawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Mleczne robi się w za dużej temperaturze, zaczyna się jakby "gotować" i uwięzione bąbelki dają taki efekt. Z tym że z pet trzeba uważać bo jest miękkie i strasznie łatwo się rysa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 To co kiedyś kupiłem na Allegro opisane było jako "Plexi PET bezbarwny".Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w wytłaczaniu oszklenia do modeli, ot wykonałem kilka prób. Po podgrzaniu nad palnikiem naciągałem na kopyto i średnio mi to wychodziło. Podejrzewam, że za mało ćwiczyłem. Nie przypominam sobie aby tworzywo zrobiło się mleczne, co najwyżej kształt nie do końca był odpowiedni. Na jednej z powyższych aukcji była gdzieś informacja, że nadaje się do formowania termicznego - podpytaj sprzedawców. Kiedyś sporo tłoczyłem większych kabin z plexi 1-2 mm do modeli latających. Wówczas oprócz kopyta robiliśmy dwa przeciwkopyta. Najczęściej były to dwa kawałki sklejki 4-5 mm. Pierwsza miała otwór wielkości kopyta + z każdej strony naddatek na grubość plexi + ok. 0,5 mm luzu. Druga miała otwór o kilka mm większy. Pierwszą sklejkę kładło się na dwóch klockach. Teraz jedna osoba kładła na to rozgrzaną plexi i przyciskała drugą sklejką. Druga osoba wciskała w ten układ kopyto wyciskając kształt owiewki. Dzięki układowi dwóch przeciwkopyt plexi nie marszczyła się na bokach owiewki. Myślę, że przy cieńkich foliach dwa przeciwkopyta nie są potrzebne, ale jedno raczej tak. Kopyto musi być też o kilka mm wyższe, aby zapewnić prowadzenie folii. Dobrze jest też sklejkę podgrzać, aby folia nie stygła za szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Dzięki za cenne informacje. Na pewno kiedyś jeszcze będe chciał coś wytłoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Sierpnia 2013 Super Moderator Share Napisano 9 Sierpnia 2013 To ja dodam swoje 5 groszy.... 1. Przeźroczysty HIPS gr. 0,25 mm (a może 0,5 mm ) dostępny w M-Zone na Kościuszki... 2. Dobry sposób na podgrzanie to wrzucenie folii do rozgrzanego oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 9 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2013 To jest na pewno HIPS? Klei się np klejem Tamki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Sierpnia 2013 Super Moderator Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Hmmmm..... teraz to mnie zastanowiłeś.... Nie kleiłem go jeszcze - najlepiej pogadaj ze sprzedawcą Wojtkiem... To jest chyba produkt od Evergreena.... W każdym razie jest coś takiego bo kupowałem PS. sprawdziłem - klei się "cienkim" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi