Gość Napisano 11 Września 2007 Share Napisano 11 Września 2007 Cześć. Czy moglibyście mi podać producenta i numery farb typu CLEAR w kolorach: żółty i biały? Tylko nie chcę pomarańczowego, bo wg. mnie wychodzi za ciemny (migacze). Mam na razie czerowny z Model Master 4630, ale pozostałych nie mogę znaleźć. Producent dowolny. Lampy do Actrosa w połowie pomalowane i czekają na resztę farb :( Dzięki. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 12 Września 2007 Share Napisano 12 Września 2007 Żółte: http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=939353 http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=115974 http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=483715 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Września 2007 Share Napisano 12 Września 2007 Dzięki, jeszcze by się przydała jakas biała. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 12 Września 2007 Share Napisano 12 Września 2007 Po co Ci biały clear?? Na reflektory przednie czy na światła cofania?? Jak na te, to po prostu zostaw przeźroczysty plastik i tyle, nie maluj niczym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Września 2007 Share Napisano 12 Września 2007 Po co Ci biały clear?? Na reflektory przednie czy na światła cofania?? Oczywiście że na cofania Nie wiem, skąd pomysł, że na przednie Jeśli zrobię czerwone i żółte CLEARem, a białe zwykłą, w jednej lampie zespolonej, to może to śmiesznie wyglądać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 12 Września 2007 Share Napisano 12 Września 2007 Oczywiście że na cofaniaTy chyba nie do konca rozumiesz jak sie stosuje farby transparentne. Chodzi o to, ze malujac nimi material przezroczysty (np. przezroczysty plastik), zabarwiasz tylko ten material, natomiast dalej jest on przezroczysty. Jezeli pomalujesz clearem material nieprzezroczysty, to tez go tylko zabarwisz (nie nabierze wygladu szkla). Tak wiec Twoje pytanie o bialy clear jest poprostu bzdurne, gdzyz cos takiego nie istnieje (no, chyba, ze zwykly lakier bezbarwny). Zeby uzyskac ladnie wygladajacy klosz zespolony, musisz go zrobic z czegos przezroczystego. Elementy czerwone malujesz na czerwono, zolte - na zolto (pomaranczowo, jak kto woli), oczywiscie farbami transparentnymi. A biale zostawiasz NIEMALOWANE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Września 2007 Share Napisano 12 Września 2007 Ty chyba nie do konca rozumiesz jak sie stosuje farby transparentne. Może i tak, bo nigdy nie malowalem takimi farbami. Pomalowałem (czy też zabarwiłem) lampy od spodu z materiału przezroczystego, na razie czerwonym, bo tylko taki w tej chwili mam. I zastanwiam się co dalej, bo potrzebuję jeszcze migacz i cofania. Ostatnio, jak pokazałem model z pomalowanymi lampami tylnymi zwykłymi farbami, dostałem sugestię, żeby pomalować CLEARami. Nie jestem doświadczonym modelarzem i nie znam się na farbach, więc pytam na Forum. Tak wiec Twoje pytanie o bialy clear jest poprostu bzdurne, Skoro tak twiedzisz Zeby uzyskac ladnie wygladajacy klosz zespolony, musisz go zrobic z czegos przezroczystego. Elementy czerwone malujesz na czerwono, zolte - na zolto (pomaranczowo, jak kto woli), oczywiscie farbami transparentnymi. A biale zostawiasz NIEMALOWANE. Jeśli zostawię nie pomalowany wsteczny, przezroczysty, to naklejony na czarne nadkole, da efekt czarnego przezroczystego. Jak zatem uzyskać efekt realnej lampy cofania? Pomalować czarną powierzchnię srebrym metalizerem czy białą farbą zwykłą? A tak apropos, to zaprzyjaźniony modelarz-właściciel sklepu modelarskiego, też zaczął szukać u siebie w sklepie i w katalogach białej farby typu CLEAR. To, co dla jednych jest oczywiste, nie musi być równie oczywiste dla innych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 12 Września 2007 Share Napisano 12 Września 2007 Jeśli zostawię nie pomalowany wsteczny, przezroczysty, to naklejony na czarne nadkole, da efekt czarnego przezroczystego. Jak zatem uzyskać efekt realnej lampy cofania? Pomalować czarną powierzchnię srebrym metalizerem czy białą farbą zwykłą? Właśnie pomaluj tą czarną powierzchnię srebrnym metalizerem np. Model Master Chrome Silver i będzie dobrze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Września 2007 Share Napisano 12 Września 2007 Właśnie pomaluj tą czarną powierzchnię srebrnym metalizerem np. Model Master Chrome Silver i będzie dobrze Dzięki, o to mi chodziło Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 12 Września 2007 Share Napisano 12 Września 2007 Pomalować czarną powierzchnię srebrym metalizerem czy białą farbą zwykłą? Ja bym Ci radzil pomalowac caly klosz od spodu srebrnym metalizerem (latwiej Ci bedzie, niz celowac farba w miejsce na nadkolu, gdzie bedzie klosz), a na wierzchu poszczegolne kolory clearami, no a wteczny zostawic niepomalowany. Mozesz tez, zamiast farb, uzyc flamastrow spirytusowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macall Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Witam szanownych modelarzy. Mam klopot, otoz poszukuje wszelkiego rodzaju transparentnych farb badz markerow(jesli takowe sa), no i do tego poradzcie jak najlepiej tego uzywac,rozcienczac, malowac aero czy pedzlem. przeszukalem forum i nie znalazlem zadnej wzmianki dotyczacej tej kwestii stad postanowilem zapytac.... z gory dzieki pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Po co Ci biały clear?? Na reflektory przednie czy na światła cofania?? Oczywiście że na cofania Nie wiem, skąd pomysł, że na przednie A może p/mgielne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi