jarosz92 Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Witam. Nieuport zakończony więc puki jeszcze czas mam, biorę się za Albatrosa. Będzie to maszyna na której latał M. von Richthofen. Kadłub czerwony, skrzydła pozostawione w typowym dla Albatrosów 3 kolorowym kamuflażu. Wykorzystam blaszkę Eduarda i kilka detali wykonanych samodzielnie. Na początku fotel obity folią aluminiową z serka wiejskiego i poduszka. Poza tym drewno na wewnętrznych elementach położone. Postanowiłem spróbować zrobić wręgi. Nie będzie ich raczej widać. Postanowiłem je wykonać raczej w ramach treningu. Może następny Albatros będzie miał odsłonięty silnik. Wręgi wycinałem od szablonów zrobionych na podstawie rysunków w publikacji Windsock Special poświęconej Albatrosowi D.III. Naturalnie musiałem je nieco spiłować, żeby mogły wejść w kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Zapowiada się na prawdę ciekawie, sporo świetnych detali już widzę... Będę podglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 I ja będę zaglądał... Szczerze kibicuję! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Ciekawe otwarcie.. Ja sobie gadam w galerii Nieuporta, a tu już nowy wątek się kręci.. Też będę podglądał, a co. pozdrawiam, K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Mój ulubiony samolot z Wielkiej Wojny. Zasiadam w pierwszym rzędzie i podziwiam spektakl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarosz92 Napisano 4 Września 2013 Autor Share Napisano 4 Września 2013 Prac ciąg dalszy. Fotel pomalowany i dorabiam szczegóły do kabiny. Wziąłem się też za układ instalacji paliwowej i przy okazji wyciąłem nową deskę rozdzielczą. Ta od Eduarda jest za mała. Na podstawie rysunków z Windsock Special wykonałem drążek sterowy. Pojawiła się jednak pewna niezgodnośc. Natrafiłem na rysunki układu sterowania w opisie konstrukcji samolotu z 1919 (książka dostępna na stronie Muzeum Lotnictwa w Krakowie) oraz na rysunki z książki "O budowie płatowców" z 1925. Według tych rysunków drążek był taki jak w modelu D V a nie jak podaje Windsock, w modelu d II. Czy ktoś ma jeszcze jakieś informacje na ten temat, ewentualnie jakieś rysunki lub fotografie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarosz92 Napisano 10 Maja 2014 Autor Share Napisano 10 Maja 2014 Bardzo powoli ale idzie. Poza robieniem nowego drążka wykonałem kilka drobiazgów do wnętrza (kompas, obrotomierz). Na nowo wykonałem też iskrownik Boscha i poprawiłem skrzynkę na amunicje. Cały czas dłubie przy wręgach. Najwięcej czasu zajmuje studiowanie zdjęć i planów oraz przymiarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarosz92 Napisano 15 Lutego 2015 Autor Share Napisano 15 Lutego 2015 Reaktywacja tematu. Może w tym roku go skończę. Na razie trochę stolarki. Za jakość zdjęć przepraszam. Cały czas staram się dopracowywać, ale jeszcze dużo nauki przede mną, zanim zaczną wychodzić przyzwoicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarosz92 Napisano 19 Lutego 2015 Autor Share Napisano 19 Lutego 2015 Mikro-aktualizacja. Drążek jest prawie gotowy. Dopracowuję też zasobnik na amunicję. Te nity wyszły mi krzywe i za duże, ale zorientowałem się dopiero po wklejeniu i przeszlifowaniu :-/ Następnym razem będzie lepiej. Zabrałem się też za silnik. Jest to żywica czeskiej firmy Artillery. Jest całkiem niezła. Przedstawia jednak silnik w wersji 180hp a ja postanowiłem przerobić go do 160hp, który był we wczesnych maszynach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi