Solo Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 (edytowane) Wreszcie skończony. Coś co miało być drobnym przerywnikiem przed kolejnym dużym sklejaniem modelu samolotu, rozrosło się niespodziewanie do całkiem fajnego projektu. TIE Intereceptor firmy Fine Molds to mój drugi myśliwiec TIE w skali 1:72, mam nadzieję że niedługo trzecim będzie TIE Advanced, który premierę miał kilka dni temu w Japonii. Ale do rzeczy. Sam model to bajka: niesamowite detale, niesamowite spasowanie, po prostu czysta przyjemność modelarska. Gdyby takie robili samoloty... Model chciałem po prostu zrobić czysto i zgrabnie, lepiej niż poprzednika i to mi się na pewno udało. To mój najlepszy model bez dwóch zdań, ze wszystkich jakie zrobiłem. Nieskromnie powiem, że uważam iż nie popełniłem przy nim żadnego błędu. Pokusiłem się o drobne waloryzacje: dorobiłem wewnątrz kabiny, przy wolancie, przewody niewiadomo-od-czego (w filmie je widać, więc powinny być), trochę obić ścian i podłogi, oraz fotel z czerwonymi poduszkami. Dlaczego czerwonymi? A bo tak. Trochę czasu zajął mi przedni panel kadłuba, czyli to co dokładnie widać pod szybką owiewki: dodałem trochę widocznych kabli i przewodów, a "lusterko wsteczne" ozdobiłem światełkami. Wiem, że tego w filmie nie było, ale model wiele przez to zyskał. Druga część tego projektu to podstawka. Miało być coś w rodzaju stacji dokującej dla statku i chyba tak wyszło. Sporo kabli i przewodów, światełek i antenek. Namęczyłem się z tym bardzo, ale efekt chyba nie jest taki zły. Ok, krótkie podsumowanie: model robiłem przez 5 tygodni, od 31 sierpnia do 6 października, a prace zajęły mi nieco ponad 49 godzin. Przy projekcie nie ucierpiał żaden szturmowiec. Przy okazji dziękuję za pomoc i wsparcie Alexowi976, bez których byłoby trudniej. A oto galeria: A tu odrobinka detali: I zdjęcia samego myśliwca: I kilka fotografii podstawki: I sam TIE, startujący ostro: Na koniec tradycyjnie zdjęcie rodzinne: Edytowane 7 Października 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 Piękny model. gratulacje. Będzie pewnie wygrywał nie jeden konkurs. P.S. Nie wiem dlaczego ale tytuł (TIE Interceptors) strasznie kojarzy mi siez tym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Października 2013 Autor Share Napisano 7 Października 2013 Konkurs? Nawet mi to do głowy nie przyszło, żeby go gdzieś wystawiać. Tak na marginesie: ostatnie zdjęcie to jest mój cały dorobek modelarski, jeśli nie liczyć jakiś nędznych prób kilkanaście-20 lat temu oraz w głębokim dzieciństwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Października 2013 Share Napisano 12 Października 2013 Fajny model i kolkcja. Mała uwaga co do podstawki. Na górze zbiornikó masz odpryski, a reszta - dziewica. Przydałoby się je bardziej równomiernie podniszczyć, węże może troszkę przybrudzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi